A világ egyik végén – az argentin Patagónia festői tájai

Felfoghatatlan távolságok, másutt nem látott színek, a gleccserek sajátosan kék vizei, lenyűgöző állatvilág, égbe törő hegy katedrálisok és sok szél. Csak egy mondat a sok közül, amivel Patagónia csodáit össze lehet foglalni.

A több mint egymillió négyzetkilométernyi területen, amelynek 90 százaléka Argentina területének majdnem a fele, és Chilének marad a 10 százalék, végeláthatatlan pampák húzódnak, amelyek jellegzetes kopárságát vagy káprázatos hegyek, vagy tavak, vagy maga az óceán törik meg.

Sokan Buenos Airesből ruccanak le pár napra repülővel, mások tengerjáró hajóútjuk alatt érintik a vidéket, s vannak, akik kiindulópontnak használják antarktiszi felfedezőútjukhoz.

A hatalmas területen nagyjából kialakultak a turisztikai csomópontok, de csak idő és pénztárca kérdése, hogy az ember mennyi ideig engedi magát elveszni ebben az egészen különleges világban Amerika déli végében.

A hátizsákos kalandozók és a luxusutazók egyaránt megtalálják a kedvükre való szolgáltatásokat. A természet pedig nyitva áll mindenki számára. Lássuk, mik a kihagyhatatlan helyszínek és programok:

 

1. Perito Moreno gleccser, Los Glaciares Nemzeti Park

Fotó: Luca Galuzzi

Argentina legnagyobb nemzeti parkja, amely egyben UNESCO világörökség is, 48 gleccsernek ad otthont. Hajóval lehet a gleccsereket megközelíteni, egy átlagos út alatt többet is. Minden hajó elvisz a legnagyobbhoz, a Perito Morenohoz, amely 250 négyzetkilométeren terül el és 30 km hosszú. Van egy pont, ahonnan meglehetősen közelről lehet izgatottan várni, ahogy a következő darab leszakad a jégtömegből és hatalmas robajjal a tóba zuhan. Elképesztő élmény. De legalább ennyire nagy élmény a vízben úszó kisebb-nagyobb jéghegyek színjátéka a nap és a felhők függvényében.

 

2. El Chaltén, Fitz Roy

El Chaltén egy rendkívül bájos nyugodt kis település Patagónia egyik legkáprázatosabb táján, a Fitz Roy és a Cerro Torre hegyek lábánál, a Los Glaciares Nemzeti Park területén. A legtöbb népszerű túraútvonal innen indul el. Például az is, amely a Fitz Roy szinte mindig felhőbe burkolózott két tornyát közelíti meg. Gyönyörű vidék, és a természetjárás mellett érdekes kicsit belekóstolni a helyi életbe is. Aki szerencsés, be tud lógni egy hússütésre, vagy gaucho bemutatóra. A nemzeti park (és így El Chaltén) megközelítéséhez az egyik bázispont El Calafate, ahova a repülők is érkeznek. Igazi vidéki város, alapvetően a turizmusra berendezkedve.

 

3. Ushuaia, Tierra del Fuego, azaz Tűzföld

Fotó: Bleff

Itt talán a legnagyobb élmény, hogy a földrész legdélebbi, utolsó településére érkezünk. És ez valahogy érződik is. Innen már csak az Antarktisz a következő föld. Ushuaia ennek megfelelően megmaradt intim hangulatú, bájos, távoli településnek. A Beagle-csatorna behajózása az egyik fő program itt, illetve pingvineket és fókákat is láthat az, aki a környező szigetekre hajózik.

 

4. Bálnales, Puerto Madryn

A déli simabálna az egyik legcsodálatosabb Argentínában látható állat. Júniustól decemberig tartó párzási időszak alatt figyelhető meg a Golfo Nuevo nevű öbölben. Rendszeresen indulnak bálnanéző túrák Puerto Madryn városából. A közeli Valdés-félszigeten pingvinek és oroszlánfókák élnek a turisták nagy örömére.

 

5. Bariloche és a tavak

Kicsit északabbra fekszik Patagónia tóbirodalma, amely egy valamelyest az európai Alpokra emlékezteti az arra utazót. Kristály tiszta levegő, magas helyek, lábuknál tavak. Egyértelműen a túrázók paradicsoma lenyűgöző panorámával. Télen pedig az egyik leghíresebb síterep, a Cerro Catedral miatt válik kedvelt úti céllá ez a régió.

 

6. Estancia Nibepo Aike

Akit érdekel a patagóniaiak életmódja, annak érdemes pár napra beköltöznie egy estanciába, vagyis egy cowboy farmra. A luxus több formáját is öltik már ezek a szálláshelyek, ahol igazi kényelemben lehet megszállni, nappal pedig lóháton be lehet barangolni a vidéket. Ezt a farmot mondjuk pont horvátok alapították 1920-ban, de mindent megtesznek, hogy a vendégek 5 nap alatt teljesen belekóstoljanak a gaucho életbe. Gyönyörű ösvényeket derítenek fel lovakkal a Lago Argentino partjainál (Los Glaciares Nemzeti Park).vissza a tetejére

Utazások

LUXUSBAN AZ ANDOKON KERESZTÜL

Egyedi időpont
480 USD/fő-től
Peru