Srí Lanka

Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást.

A Golden Temple épületén ülő arany buddha, Dambulla, Srí Lanka, templom
A Golden Temple épületén ülő buddha, Dambulla

Lakossága 17 millió, melynek nagy részre buddhista vallású. Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról.

Fürdőző elefántok, Pinnawala, Srí Lanka
Fürdőző elefántok, Pinnawala, Srí Lanka

Srí Lankán egy ma még érintetlen kultúra várja az odalátogatót. Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű („oroszlánsziget”), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet.

Talalla Beach, Srí Lanka
Talalla Beach, Srí Lanka

A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor – „Ádám hídja” – köti össze Indiával. A sziget központját magas hegyvidék uralja, amelyet széles, part menti síkvidék vesz körbe. A földjéből bányászott grafit, csillám és drágakőfélék világgazdasági jelentőségűek. A trópusi monszun által öntözött termőföldeken rizst, teát, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek. Sokan a halászatból és a fakitermelésből élnek. Az ipar elsősorban a mezőgazdaság terményeit dolgozza fel.

Főváros: Sri Jayawardenapura Kotte (Colombo)

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://srilanka.travel/index.php?route=common/home

Időeltolódás: +3,5 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

Közlekedés: a bal oldali közlekedés, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, az utak rossz minősége, a közlekedési szabályok hiányos alkalmazása és a helyiek agresszív vezetési stílusa miatt javasoljuk, hogy sofőrrel együtt béreljenek autót.

Időjárás

Trópusi éghajlat jellemzi, két évszak határozza meg az időjárást. Májustól augusztusig az ún. Yala monszun hoz esőt a sziget dél-nyugati részén, míg a száraz évszak decembertől márciusig tart. Az ún. Maha monszun októbertől januárig tart észak-keleten, míg a száraz évszak itt májustól szeptemberig tart. Az átlaghőmérséklet Colombóban és az alacsonyan fekvő területeken 27°C. Magasabban fekvő területeken az átlaghőmérséklet 20°C, a hegyekben 16°C. A tenger 27°C-os egész évben. Legjobb a száraz évszakban utazni, decembertől márciusig tart a főszezon. Július és augusztus a fesztiválok ideje, mely megemeli a szállásárakat.

Sri LankaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Maximum hőmérséklet (°C)313132323131303030303030
Minimum hőmérséklet (°C)232324252626252524242323
Napos órák száma (naponta)899877766777
Esős napok száma (havonta)559151616111014171510
Indiai-óceán vízhőmérséklete (°C)272728292929282827272727


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Veszettség, Meningitisz, Hepatitis B, gyermekbénulás,  Tifusz, Malária

Kötelező oltás: -

Higiénia: A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.
Az ország egész területére jellemzőek a különböző szúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz, malária és a Chikungunya. Ajánlott a szúnyogcsípés elleni krémek használata és a világos színű, hosszú ujjú felsőruházat.

Beutazási információk

Vízum: magyar állampolgárok turista vagy üzleti célból előre igényelt vízummal utazhatnak be Sri Lankára, max. 30 napra. A vízum online igényelhető, díja USD 35/fő.
Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://vaya.hu/desztinaciok/sri-lanka-ceylon/

Magyar képviselet szükség esetén


Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Sri Lanka-i tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Tiszteletbeli Konzul, Colombo

Cím: R-Group International, 104 Nawala Road, Narahenpita, Colombo 5, Sri Lanka
Telefon: +94-11-258-9960, 258-9966
Mobil: +94-777382382
Tiszteletbeli konzul: Rohan Nanayakkara
E-mail: consulate@ronanair.com
Titkárság: Ms. Nirmala Ogbebor
E-mail: consulate@rgroup-intl.com
Honlap: www.rgroup-intl.com

Utazások

Élménybeszámolók