Három az egyben: Penang-sziget, Malájzia

Ha valakinek éppen ahhoz volna kedve, hogy egyszerre érezze maga körül a kínai, a maláj és az indiai kultúrát, vagyis annak egy sajátos keverékét, akkor megspórolhatja a hosszú körutat, és nekivághat Penang szigetének. Itt egy kicsit mindegyikbe belekóstolhat…

A Szumátrát a Maláj-félszigettől elválasztó Malacca-i szoros keleti oldalára eső szövetségi államot Penangnak hívják, de ugyanez a neve a parttól nem messze eső, teknősbéka formájú szigetnek is. Ide földön, vízen és a levegőből is eljuthatunk. A szigetet ugyanis két hosszú híd és egy rendszeres kompjárat köti össze a maláj szárazfölddel;  kikötőjébe több mint 200 irányból érkeznek és indulnak a hajók, nemzetközi repülőtere pedig az országban a legforgalmasabbak közé tartozik. Ha a közeli északi szomszédból, Thaiföldről kukkantanánk át a határ másik oldalára, szinte óránként érkező-induló buszjáratok közül választhatunk, nem is beszélve a számtalan mikrobuszról, amelyek szinte minden negyedórában indulnak.

George Town, Penang fotó: wizardbk
George Town, Penang fotó: wizardbk

Akárhogy is érkeztünk,  rövidesen a trópusi sziget legnagyobb városában, a multikulturális George Town-ban találjuk magunkat, aminek szépségét az is jelzi, hogy az UNESCO 2008-ban a Világörökség részévé nyilvánította.  Ami az itt élő etnikumokat és az említett három különféle világ hangulatának ötvöződését illeti, arra bizonyíték, hogy egy 2010-es felmérés szerint Penang-sziget lakosságának közel 46 százaléka kínai, 36 százaléka maláj, illetve az eurázsiaiakon kívül élnek itt egykor rabszolgának idehurcolt indiaiak leszármazottai is. Mindegyik népcsoport jelenléte egyértelműen érezhető a legnagyobb város, George Town építészetén. A különféle vallási ünnepek és a sokszínű gasztronómia szintén a sokgyökerű eredetet jelzi.

A történelem során ugyanis ritka nagy volt itt az átjárás, a szigeten az évszázadok alatt többször cserélődtek etnikumok, népcsoportok és hatalmak. Kínai hajósok fedezték fel a 15. században, aztán egy időben egy olyan szumátrai etnikum lakta, amely az arra járó arabokkal olvadt össze. Később megérkeztek az angolok is: a Kelet-Indiai Társaság égisze alatt várost alapítottak a szigeten, amely később a brit koronagyarmat tagjaként dél-kelet-ázsiai fűszertermelő- és elosztó-központként működött. Közben egy időre japán császári seregek foglalták el, végül pedig Malajziához csatolták. Elvesztették a fonalat? Pedig ez még csak a egy rövid ízelítő!

Clan Jetties, a kínai bevándorlók úszóházai
Clan Jetties, a kínai bevándorlók úszóházai

Az élet nem állt meg: a hetvenes évek óta például a kelet Szilícium Völgyeként is emlegetik a helyet az informatika irányába tett határozott félfordulata miatt. Az utóbbi években egyre több európai vagy észak-amerikai költözik ide, részben munkavállalóként, részben pedig a nyugdíjas évekre találnak az itteni klímában kellemes menedéket. Virágzik az egészségügyi turizmus is: sok  japán, szingapúri és amerikai érkezik a korszerű magánkórházakba, mert számos specializált kezelés ára kedvezőbb a hazájukban elérhetőnél.

Egy biztos: színes és sokarcú világ alakult ki Pennag szigetén, ahol a város zajától távol izgalmas, képeslapra illő tengerparti  szakaszok is vannak.

Egy ilyen sokszínű világ talán a leginkább a konyhán mérhető le. Márpedig Penangot Malájzia kulináris Mekkájaként is számon tartják. A maláj, kínai, india, thai és európai befolyás nem hagyta érintetlenül a tányérok tartalmát sem, keveredve vagy tisztán, de szinte mindent megkóstolhatunk, ami ebben a régióban valaha edényekben főtt. Helyi specialitások például az asam laksa penang módra (savanyú leves aprított hallal, zöldségekkel és tamarinddal), a char kway teow  (sütött-kevert széles rizsmetélt sötét szójaszószban és némi garnélapasztával; megszórva rákocskákkal, sötét testű kagylóhússal, szójababcsírával és fűszerekkel) vagy az oh chien néven ismert kagyló-omlett.

Monkey Beach, Penang
Monkey Beach, Penang

Ezek után azt hihetnénk, George Town-ban tülkölő forgalom és tülekedő tömeg fogad, márpedig a város inkább egy szinte csendes kisváros benyomását kelti, helyenként keveredő, máshol szemmel láthatóan elkülönülő indiai, kínai, thai és maláj lakossággal. A koloniális időszak nyomai a város főutcájának házain, illetve az angol utcaneveken is érzékelhető. Egy 2010-es felmérés szerint Penang szigete Malájzia legélhetőbb és Ázsia 8. legbarátságosabb helye. Ami azért valljuk, be előkelő helyezés.

A sziget régóta népszerű célpont: évi sok millió turistát fogad, de úgy tűnik, a látogatókat a városon kívül a gyönyörű tengerpartok, a hegyek, és a köztük fekvő területek felszívják. Akkor tehát érdemes kipróbálni, hogy tényleg így van-e!!vissza a tetejére

Utazások

BORNEÓ & MALAJZIA KÖRUTAZÁS

Egyedi időpont
1955 EUR-tól/fő
Malájzia