„Karibi strandok” Korzika szigetén

Karibi strandok márpedig nem csak a Karib-szigeteken vannak! A fehér homok, a kristálytiszta víz és a csodás környezet hármasa nem csak egy távoli földrészen, hanem itt, a vén Európában is megtalálható. Például Korzika szigetén!

Korzika kétségkívül kiérdemli becenevét – „a Szépség Szigete” –, hiszen több mint 2000 kilométernyi túraösvénnyel a hegyek között és a parton, festői városkákkal a szirteken, színes kikötőkkel az öblökben, na és persze több mint 1000 km hosszú, változatos megjelenésű tengerparti szakasszal várja, hogy az utazó felfedezze magának. Igaz, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, Olaszország és Franciaország között kinyújtózva a tengerben, Szardínia közvetlen északi szomszédjaként nincs elrejtve, de azért kicsit meg kell küzdeni érte, és bizony meglehetősen drága. Szerencsére az exkluzív árak itt exkluzív minőséggel párosulnak. A mediterráneum szerelmesei és a korzikai alaphangokkal színezett franciás hangulatok kedvelői azt fogják kapni, amit a legjobban szeretnek: élményeket, amelyek nem bombasztikusak, de valódiak. Mindennek igazi szaga, íze és zamata van!

A fapadosok nem szállnak le itt (hurrá, kevesebb tömegturizmus!); de Európa nagyvárosaiból négy nemzetközi reptér is fogadja a repülőket. (Párizsból, Marseille-ből és Nizzából naponta akár több gép is jön – ne feledjük, Korzika Franciaország szerves része, egyike az ország 26 régiójának.) Hajóval Nizza, Marseille és Toulon városából, illetve több olasz kikötőből (és persze Szardínia felől is) lehet érkezni. 3200 (!) kisebb-nagyobb kikötő található a szigeten, hajóval vagy motorcsónakkal szinte bárhova el lehet jutni.

Bár Korzika szigetén egy sor luxus- és boutique hotel várja az utazókat, érdemes néha elhagyni a kipárnázott terepet és beiktatni egy-egy egész napos felfedező kirándulást! A kisgyerekkel nyaralók különösen fognak örülni a bónuszként felbukkanó karibi hangulatú öblöknek, mert a bokáig érő víz, és a várépítésre csábító finomszemcsés homok kiváló helyszíne egy tökéletes családi napnak. Lássunk is pár karibi beach-et Európa szívében!

 

1. Strandok Korzika déli részén – Palombaggia, Rondinara és Santa Giulia

 

– Korzika legszebb strandjai a sziget déli részén találhatók. Porto-Vecchiótól, a Földközi-tenger talán legszebb yacht kikötőjének is otthont adó városától 12 km-re fekszik az egyik legszebb (vagy talán a legszebb) „korzikai karibi-beach”, Palombaggia. Két kilométer hosszan elnyúló, fehér homokfövenye és fokozatosan mélyülő, kristálytiszta vize festői sziklacsoportokkal az öbölben ideális fürdőzőhellyé teszi, ahonnan pár lakatlan mini-szigetre nyílik kilátás. A tökéletes karibi fílingen kicsit módosít a pálmafák helyén bólogató esernyőformájú fenyőfélék sora. Egy nagy parkoló, egy búvár-központ, és parti vendéglők sora emeli a komfortérzést.

– A fellegvárat és erődfalat rejtő Porto-Vecchio és a festői Bonifacio között a mediterrán cserjéktől övezett és hegyormok által védett Rondinara beach-et is érdemes felkeresni. A közeli kemping  miatt szezonban elég sokan lehetnek, de még ekkor is tökéletesen tisztán tartott a part, pedig a kutyákat sem tiltják ki, sőt, időnként még egy-egy arra sétáló tehénnel is találkozhat a fürdőző.

– A lagúna-szerű Santa Giulia szépsége is sok látogatót vonz. Közel esik Palombaggiához, érdemes talán ugyanaznap felkeresni mindkét helyet. A türkizkék víz itt különösen nyugodt és sekély, kisgyerekes családoknak ideális. Számos szolgáltatás – napágybérléstől vizisí-leckékig- teszi még kellemesebbé a tartózkodást a 2 km hosszú partszakaszon.

 

2. Agriates sivataga – Plage de Loto, Plage de Ghignu, Plage de Fiume Santo, Mafalco

 

Mediterrán cserjékkel borított, ki-kibukkanó sziklákkal pettyezett mediterrán vegetáció borítja Korzika szinte teljes északi részét. Vadregényes, hegyes-völgyes terület ez, nem véletlen, hogy Korzikát gyakorta „tengerbe ejtett hegy”-nek is nevezik. A címben ígért karibi strandok erre fele a közel negyven kilométeres korzikai (fél)sivatag mentén találhatók. Agriates az egyetlen „hivatalos” sivatag Európában, ami a szárazföld felől legügyesebben motorral közelíthető meg. Aki kíváncsi rá, készüljön fel arra, hogy ez egy komolyabb és megerőltetőbb kirándulás lesz, de a jutalom nem marad el: számos, paradicsomi, érintetlen strand várja azt, aki megküzd a látványért.

 

3. Korzika ujja – Cap Corse

 

Kinyújtott középső ujjként fekszik a tengerben Korzika északi részén a Cap Corse nevű, 40 km hosszú földnyelv, melynek strandjai semmiben nem maradnak el a sziget déli végén találhatóktól, de kicsit több erőfeszítéssel lehet őket megközelíteni. Az „ujj” nyugati oldala vadregényesebb, a keleti szelídebb lankákkal hívogat. Halászfalvak, szépséges öblök, festői táj. Kalandra fel!vissza a tetejére

Utazások