Különös szilveszteri szokások a világban

Az év végi ünnepkör utolsó, legvidámabbnak számító estéjéhez, a Szilveszterhez számos hagyomány, szokás, hiedelem, elvárás és remény kapcsolódik, amelyek földrészről földrészre, sőt országról országra különbözőek lehetnek. Ha ekkor utazik az ember külföldre, nem árt tudnia, hogyan ünnepelnek a helyiek. Családdal és barátokkal az otthonuk falai között, vagy nagy csinnadrattával és tömegesen az utcákon? Szerencsehozó malacot esznek a lencseleves után, vagy szőlőszemeket dobálnak a szájukba az utolsó harangütések ritmusára? Cserépedényeket vágnak falhoz vagy madárijesztőt égetnek? Igen, ezek mind valós példák – lássunk még pár hasonlót!

Ha ezt az estét az utazó mondjuk Puerto Rico-ban tölti, jobb ha felkészül a koraesti üzletbezárásokra és a kiürülő utcák látványára: igen, ebben az országban ez az este inkább családi esemény, ezért a hotelek által szervezett ‘szilveszterezésen‘ szinte kizárólag külföldiek vesznek részt, a helyiek inkább január 6-án, a Három Királyok napján fognak mulatnak szabadtéren, a balzsamos esti melegben. És hogy mit csinálnak a Puerto Rico-i lakosok otthon? Hagyományosan kitakarítják a házat, kipucolják a kocsijukat sőt, még az utcát is felseprik, mert úgy tartják, hogy amilyen állapotban találja az új év első napja a környezetüket, az úgy is marad az év során. Akik igazán be akarják biztosítani magukat, egy vödör vizet is kiöntenek az ablakon, amivel a rossz szellemeket tessékelik ki, valamint kiszórnak némi cukrot a ház köré. Hm.

A víz a takarítás jól ismert eszköze, de van, ahol ilyenkor a tűz (mágikus) tisztító erejét hívják segítségül. Skóciában például, ahol Hogmanay-nak hívják a Szilvesztert, az Aberdeen-től délre fekvő Stonehaven kikötővárosban a hagyományos tűzijáték után már vagy 100 éve nagyjából negyven férfi és nő vonul fel és alá városka főutcáján tűzgolyókat pörgetve a fejük körül. Természetesen skót dudások vezetik fel a látványos menetet.

 

Az anglia Flamborough-ban ugyanaz nap az év végi-év eleji tisztító tűzszertartáshoz köré egy egész viking tematikát szerveznek, a vikingek öltözékét, szokásait és hagyományait megidéző fesztiválon lángokból nincs hiány! Az este látványos tűzijátékkal zárul.

Panamában hírességeket és politikai szereplőket ábrázoló bábukat égetnek tábortüzeken, Ecuadorban pedig madárijesztőket. A hagyomány szerint az égő figurák elkergetik a balszerencsét és magukkal viszik mindazt a rosszat, ami az elmúlt 12 hónapban történt.

 

Akit Brazíliában ér a Szilveszter, mindenképpen szerencsés, hiszen a brazilok tudják talán a legjobban, hogyan kell ünnepelni az utcán – ünneplőkre, tűzijátékra és élőzenére mindenhol lehet számítani. Az ilyenkor viselt öltözékek között feltűnően sok a hófehér, szerintük ugyanis ez hozza a szerencsét. Az se mindegy, hogy a ruha alatt milyen színű alsóneműt visel az ember ekkor. Ha valaki szerelmet remél az új évtől, akkor pirosat vesz fel, de ha az anyagi helyzetének jobbra fordulása lenne inkább a cél, akkor sárgát. Sokan emelik a pezsgős üvegeket, poharakat a magasba a tengerpartokon strandokon, ahol virágáldozattal és hullám-ugrással is próbálnak hatni a fentiekre: hét kis hullámot kell átugrani a következő évre vonatkozó hét kívánság valóra válása reményében.

És hát arról se feledkezzünk meg, hogy attól függően, hogy a földgömbön éppen hol vagyunk, az új év elérkezését más és más pillanatban éljük át. A Karácsony szigeteken lesz újév leghamarabb, és az Egyesült Államokhoz tartozó Samoa és Baker szigeteken legkésőbb.

Ezen a linken közel 40 ország újévi szokásairól olvashat. Még jól jöhet…



vissza a tetejére

Utazások

UTAZÁS MEXIKÓVÁROSTÓL PUERTO VALLARTÁIG

Egyedi időpont
1120 EUR-tól / fő
Mexikó

KALANDOZÁS SKANDINÁVIA LEGSZEBB TÁJAIN

Egyedi időpont
1480 EUR-tól / fő
Svédország