Off the beaten track városlátogatások: London

Bizony előfordul, hogy az ember Párizsban, Londonban vagy Berlinben (vagy bárhol!) legszívesebben nem a „kötelező köröket” tenné, és a legismertebb látványosságokhoz állna hosszan sorban, hanem titkos, ismeretlen szegleteit fedezné fel a városnak. Akár látta már az Eiffel-tornyot, vagy a Big Ben-t, akár nem. Ha nincs idő hosszas, céltalan bolyongásra, nem árt egy-két jó tipp a járatlan utak felfedezéséhez. Ezúttal Londonban ajánlunk néhány szokatlan helyszínt és programot.

 

1. God’s Own Junkyard („A Jóisten roncstelepe”)

 

Ez a különös nevű kiállító- és emlékhely azok számára, akik kedvelik a neon-feliratokat és ábrákat, egyszerűen kihagyhatatlan. London észak-keleti kerületében, Walthamstow-ban tekinthető meg Chris Bracey neon-művész hagyatéka, illetve az alkotó által gyűjtött sokféle neon-alapú munka. A vibráló fényű színes tárgyak mennyisége elképesztő, a szintén itt található kávézó-pub elég kellemes, és lehet szabadon fotózni!

Website: http://www.godsownjunkyard.co.uk/

Nyitva: hétvégeken – P, Szo.: 11.00-21.00;  Vas.: 11.00-18.00

 

2. Eel Pie Island („Angolna-pástétom sziget”)

 

Tudta, hogy Londonban a Temze közepén – egész pontosan a metropolisz dél-nyugati, kertvárosi részén, Twickenham közelében – van egy fura kis sziget, amely egykoron legendás művészeti eseményeknek adott otthont? Azok a londoniak, akik éltek már a hatvanas években és/vagy megérintette őket a hippikorszak, tudnának mesélni. A hetvenes évek elejéig ugyanis itt volt az Egyesült Királyság legnagyobb hippi-kolóniája, egészen addig, amíg a sziget korábban roppant elegáns, majd egyre jobban lepukkanó szállodája le nem égett. A tűzeset előtt elképesztő zenei események zajlottak a hotel falai között; játszott itt mindenki, aki meghatározta a múlt század második felének jazz,-blues- és főleg rockzenei életét: a Rolling Stones, a Who, Rod Steward, David Bowie, Eric Clapton….A hely nem mindennapi történetéről mindent megtudhat az, aki útba ejti a közeli Twickenhamban nemrég nyílt múzeumot. Figyelem! A szigetre csupán egy gyaloghíd vezet át!

A múzeum nyitvatartása: Sze-Vas: 12.00-18.00

 

3. House of Dreams („Az Álmok Háza”)

London dél-keleti részén, East Dulwich-ban lakik egy Stephen Wright nevű művészember, aki a házat, amiben a műterme van, egy ideje elkezdte beborítani mozaikkal kívül-belül; pontosabban nem csak mozaikkal, hanem a legkülönfélébb dolgokkal, amik csak a keze ügyébe akadtak. Meglehetősen komoly pimpelésről van szó, nem véletlen, hogy mára nevezetesség lett belőle. A tulajdonos-alkotóval email-en keresztül lehet felvenni a kapcsolatot (steveparis50@yahoo.co.uk), ugyanis a ház nincs mindig nyitva a közönség előtt, a látogatáshoz időpontot kell egyeztetni. Megéri!

4. Columbia Flower Market („Columbia Virágpiac”)

 

Londonban számos sajátos megjelenésű és hangulatú piac neve sok utazó számára ismerősen csenghet: Borough Market, Portobello Road Market, Notting Hill Market….De aki valami kevésbé ismertre vágyik, és épp hétvégén látogat a városba, annak érdemes felkeresnie a kizárólag vasárnap üzemelő virágpiacot, garantált vizuális élvezet! A környék tele van antikvitás-és vintage boltokkal, pékségekkel és olasz falatozókkal.

Nyitva: vasárnaponként reggel 8 és délután 3 között.

Cím: E2 7RG London, United Kingdom; legközelebbi metrómegálló: Old Street/Bethnal Green

 

5. Street Art

 

Stik, Bansky, Pablo Delgado, Space Invader – megannyi legendás street artist; a graffitik és különböző speciális installációk mesterei, a rongálókból művészi rangra emelkedett lázadók. London keleti felében, a macskaköves Brick Lane-en és a környező utcákban nyitott szemmel járva az említett ismert nevű alkotók munkáit is felfedezheti a látogató, aki jártas ebben a műfajban. Aki nem ismeri mélyebben ezt a világot, de tájékozódna kicsit, az helyi szakértők  idegenvezetését is igénybe veheti.

Délen, a South Bank Center közelében pedig a londoni skateboard-os szcéna egyik epicentrumát érdemes felkeresni, ahol graffitis háttér előtt lehet fotózni a deszkás srácok kunsztjait.

Cím: Belvedere Road, SE1 (XX London; legközelebbi metróállomás: Waterloo

 

 vissza a tetejére

Utazások