Tasmánia télen, azaz nyáron!

Tasmániába általában nem utazik az ember felindulásból, ahhoz azért kicsit távol van. Igen, elég messze esik, pont a Föld másik felére, ahol a mieinkhez képest fordítottak az évszakok.  Ezért, ha valaki el akar csípni az ottani téli programokból (azaz június és szeptember között) néhányat, idén már nem sok ideje maradt tervezni, bár egy vérbeli utazó számára ugye semmi nem lehetetlen. És hogy miért ajánljuk éppen ezt az időszakot? Azért, mert a tél Tasmániában a maga 12 Celsius fokos átlaghőmérsékletével a tengerparton, illetve 3 ºC -kal a sziget belsejében a kalandok, a tábortüzek, a misztériumok, a fesztiválok, a jó ételek és a jó whiskyk időszaka. Érdemes megnézni!

A sziget csak egy ugrás Ausztráliából – repülővel. Választhatjuk a Jetstar-t, a Qantas-t vagy a Virgin Australia-t Sydney-ből vagy Melbourne-ből, és Hobart-ban vagy Launceston-on fogunk landolni. 6000 kilométernyi tengerpart, az Alpokat idéző hegyi klíma, füves völgyek,  és egy kaleidoszkópnyi klimatikus árnyalat – ez vár ránk.

Tasmánia a holland Adam Tasmanról kapta a nevét, de Apple Island-ként azaz alma-szigetként is utalnak rá, mert éveken át a világ egyik legnagyobb almatermelője volt.  Az almák ugyanolyan jók ma is, de feljöttek melléjük a tenger gyümölcsei, a különféle sajtok, a méz, a magvak, a csonthéjas gyümölcsök, és többféle igazán jól elkészített alkoholos ital. Ahol ennyi jó alapanyag van, csoda lenne, ha nem alakult volna ki jó konyha. Ha valaki beül mondjuk Hobard egyik ismert éttermébe, mondjuk az Astor Grill-be, nem valószínű, hogy csalódni fog. Autentikus helyi receptek alapján, organikus illetve esetenként az étterem számára termelt alapanyagokból főznek, mindez ráadásul egy gyönyörű art deco épületben van, amelyből a városban meglepő módon elég sok van.

Na de vissza a téli szezon vidám eseményeire!

Dark MOFO-nak azaz sötét MOFO-nak hívják a téli időszak legnagyobb könnyűzenei fesztiválját, ahol elég vad bulira lehet számítani. Minden évben van világhírű fellépőjük is, az idén például a Pussy Riottal is lesz ereszd el a hajam…de az idei program is bővelkedik a sztárokban. Az év legrövidebb éjszakáját is magában foglaló eseménysorozaton van, aki megmártózik a jeges Derwent-folyóban, másoknak pedig a különféle örömtüzek és fényjátékok élvezete is elérhető.

A Huon Völgy Télközép Fesztivál egy évszázados tradícióról szól, és mint ilyen, meglehetősen nagy zajjal jár.  A hagyomány szerint az almafák kártevőit az ültetvény fáira mászva, vasedények ütögetésével lehet elriasztani. Természetesen a kifáradt edényverőket a tábortüzek mellett  bőséges almabor várja. Ez, valamint a zenészek és jelmezesek garantálják a jó hangulatot.

A Hangok Fesztiváljá-ból sem hiányzik a tűz, és ezt most szó szerint kell venni.  Ugyanis a hangok erejét és szépségét ünneplő fesztivál utolsó estéjén hagyományosan gyújtanak egy óriási tüzet a város (Hobard)  főterén, amit a résztvevők „körbeénekelnek”. Nagyjából 5000-es közönség állja ilyenkor körül a lángokat, szóval elég komoly az élmény.  Énekesek, kórusok, együttesek lépnek fel a fesztivál 15 napja alatt,  igazi zene ünnepe, tasmán módra!

Festival of Voices, Fotó: Peter Whyte

A sok fesztiválozás után egy lélekemelő természeti élmény! Tudták, hogy létezik ausztrál északi fény, más néven Aurora Australis?  Itt természetes Déli Fény-nek hívják, és a hosszú tasmán éjszakákat világítja meg sejtelmes módon.  Még Facebook csoportot is szenteltek ennek a jelenségnek, ahol naprakész információk várják a látogatókat.

Végül igazán izgalmas program: whisky-párló körút – természetes tisztán a technika- és gyártástörténet iránt érdeklődők számára…  Nem könnyű választani a hat legjobb tasmán whisky-kisüzem közül, de talán William McHenry és fiainak vállalkozása a legígéretesebb, főleg, ha már úgyis a sziget déli részén jár az utazó. Az aussie-ból lett tassie (azaz Ausztráliából a tasmánok földjére áttelepült és így „ausztrálkából” „tasmánká”-vá vált) család messze földön híres italokat gyárt a helyi kristálytiszta források vizére építve.

Cheers!

Aurora Australis, Fotó: Ben Fewtrel


vissza a tetejére

Utazások