2017: A kanadai nemzeti parkok éve!

A kanadaiak méltán érezhetik kivételesen szerencsésnek magukat, ha hazájuk természeti örökségéről van szó:  változatos sziklaformák, türkiz gleccsertavak, végtelen prérik, méltósággal mozgó bölények, végtelenbe nyúló ősfenyvesek, kanyargó indiánösvények – és persze gyakorlatilag bármely évszakban sok ragyogó szín és fény. Ebből a különben sem átlagos összképből is kiemelkednek azok a területek, amelyeket az elmúlt 150 évben nemzeti parkká nyilvánítottak. Jelenleg 38 (egyes adatok szerint 40) van belőlük, és összterületük több mint 300 000 négyzetkilométer.

Idén különösen érdemes elgondolkodnia az utazónak azon, hogy a fényes lapra nyomtatott utazási magazinok kedvelt modelljeit, a kanadai nemzeti parkokat élőben is megnézze, mert az ország fennállásának 150 éves évfordulója alkalmából ingyenes a belépés a Kanada nemzeti parkjait és védett területeit összefogó szervezet, a Parks Canada által felügyelt összes parkba, nemzeti történelmi emlékhelyre és tengeri természetvédelmi területre. (Íme a teljes lista: Parks Canada places, belépőket egyénileg pedig ITT lehet rendelni)

A lista jó hosszú, az egyedülálló természeti kincsek és jelenségek száma nem csekély, muszáj lesz tehát választani. Ehhez a nem könnyű döntéshez szeretnénk segíteni két tippel.

Úgy tűnik, a kihagyhatatlan helyek sorában az első helyen a Banff nemzeti park (korábbi nevén: Sziklás Hegység Park) áll. Ez a legrégebbi alapítású nemzeti park (1885), és mivel három másikkal is  – a Jasper, – A Kootenay, – és a  Yoho Nemzeti Parkkal –   határos, így ez a túra önmagában is  kitehet egy több napos (hetes?) programot. A négy park területe összesen 2 306 884 hektár, amivel ez a Föld harmadik legnagyobb kiterjedésű védett területe.

Hol is járunk? Alberta tartomány délnyugati részén, ahol a Sziklás hegység egy jelentős szakasza található, sőt, a hegy itt emelkedik a legmagasabbra  (Mount Columbia, 3747 m); de ezen kívül még több mint húsz 3000-es csúcs van itt.  A jégkorszakban a gleccserek széles U-alakú völgyeket vájtak maguknak a hegyláncok között, és az időjárás következtében még napjainkban is óriási jégmezők találhatók itt, melyek képzett idegenvezetők segítségével, gleccsertúrák keretében látogathatók.

A park további vonzerejét vízesései és tavai (pl. a Moraine-, vagy a Peyto-tó), valamint a Sulphur-hegység 30 fokos termálforrásai adják, amelyek ma szabadtéri strandként is szolgálnak.  Bejárásának két legnépszerűbb túraútvonala a rövidebb Bow Völgy Parkút és a sokkal hosszabb Icefields Parkút.  Bármelyiket választjuk is, elképesztő élményekben lehet részünk.

Banff városa, Kanada

Akia természetjárás után/előtt városi kényelemre vágyik, látogassa meg a  névadó várost, Banff-ot, amely az ország egyik legkedveltebb nyári és téli üdülőhelye, és a világ legszebb tavai között számon tartott Louise-tóval együtt a park központja.

És akkor valami egész mást! Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Kolumbiában található, 1970-ben alapított Pacific Rim Nemzeti Park három különböző régiónak (Long Beach, Broken Group Islands és West Coast Trail) ad otthont. Ha az is számít, hogy a felfedezendő terület négykerekűvel is bejárható legyen, akkor a három közül a Long Beach-et ajánljuk, mert csak ott közlekedhetünk kocsival, ráadásul a méretek miatt szükségünk is lesz rá! A június és szeptember első fele közé eső időszakot szokták ajánlani,  bár akit a viharok látványa vagy a kihívásokkal teli szörfözés vonz, az akár télen is mehet. Azok pedig, akik elsősorban az egyedül álló kanadai vadvilág egyedeit figyelnék meg, a tavaszi időszak végét válasszák, mert a szarvasok, medvék illetve a tenger nagy méretű lakói ekkor mutatkoznak meg legnagyobb számban.

Nem véletlen, hogy az utazók imádják Long Beach-et: a hosszú (közel 16 km!), fehér homokos strandok közelében buja mérsékelt égövi erdők és esőerdők, több száz éves óriás fák, páfrányokkal és mohával benőtt növényzet az erdők alján – és persze mindenhol oxigén és szabadság.

Pacific Rim Nemzeti Park

Virágzó ökoturizmus, élvezetes kajakozások, szörfözés (erős szelek és nagy hullámok egész évben garantálva!), vagy esetleg inkább hosszú távú túrák? Válasszon! Bár ezt a részt főleg az érintetlenül hagyott természetet és a testet edző kalandokat kedvelők keresik fel, a kényelemről azért itt sem kell lemondani.

 

Ezen a linken jó néhány teljes kényelmet nyújtó szállás található a nemzeti parkhoz közeli városka, Ucluelet közelében.

 



vissza a tetejére

Utazások