A szél és a szerencse szigete – Fuerteventura

Van egy botanikus park Brazíliában, ahol több mint 500 műalkotás található. Vagy úgy is mondhatnánk, van egy múzeum Brazíliában, ahol több mint 4500 növényfaj található. Ebből csak 1500 pálmafaj. Itt található a világ talán egyetlen botanikus kertbe épített múzeuma, illetve múzeum köré épített botanikus kertje. Lenyűgöző helyszín, az egyik kötelező látnivaló az országban, ha valaki Brazília dél-keleti része, Brumadinho tartomány, Minas Gerais állam felé veszi az útját. A Centro de Arte Contemporânea Inhotim egy teljesen emberek által kitalált és létrehozott komplexum – a modern művészet és a természet csodálatos együttélése.

Mielőtt tovább olvas, nézze meg a videót:

Inhotim CNN videó

Inhotim madártávlatból, Brazília
Inhotim madártávlatból, Brazília

Az úgy volt, hogy 1980-ban egy bizonyos Bernardo Paz, iparmágnás nekilátott felvásárolni a vidéki háza körüli földeket, ahogyan azokon szép lassan irtották ki a növényzetet a különböző beruházások miatt. A mintegy 20 négyzetkilométerre rúgó területet aztán barátja, az ismert tájépítész, Roberto Burle Marx tervezte meg és „rendezte be”. Ő álmodta meg ide a botanikus kertet, s a kertben szép lassan kortárs alkotások kaptak helyet. Ismert művészek hatalmas installációkat kreálhattak az inspiráló környezetbe, így megtekinthetők Steve McQueen, Helio Oiticica, Yaoi Kusama, Anish Kapoor és még sok alkotó művei. Paz egyik volt felesége, Adriana Varejão egy külön pavilont kapott kiállított műveinek.

Paz minden szabadságot és teret megadott a művészeknek, s a legfantáziadúsabb ötletek valósultak meg. Így például a Sonic Pavillonban, amely Doug Aitken munkája, egy 200 méter mély kútba helyeztek mikrofonokat, így a föld ottani hangjait rögzítik és kierősítik a felszín alatt, s élőben lehet hallani a mélység zenéjét.

A tervek szerint a hely csak bővülni fog, épülnek majd hotelek (2011-ben 250 ezren látogatták a világ minden tájáról), hiszen itt akár több napot is könnyedén el lehet tölteni, s a tervek szerint lesz egy 15 000 főt befogadó amfiteátrum is.

Botanikus kert és művészet egy helyen
Botanikus kert és művészet egy helyen

 vissza a tetejére

Utazások

KALANDOZÁS IZLANDON EGYÉNILEG

Egyedi időpont
1550 EUR / fő-től
Izland

FŐZŐLECKÉK TOSZKÁNÁBAN

Egyedi időpont
1040 EUR/fő
Olaszország