Százhúsz szőlészet és borászat, számos gourmet étterem, egy családi sörfőzde, kényeztető spa-k, koncertek a szőlőben, hőlégballon-túra, sajtkóstoló, kézműves csokoládé-csipegetés…. Ausztrália legrégebbi borszőlő-termelő vidékén, a Hunter-völgyben bizony megdolgoztatják az utazók ízlelőbimbóit és más érzékszerveit. Igazi epikureus kalandra számíthat, aki ellátogat erre az Ausztráli déli részén, Új-Dél-Wales államban fekvő, az ország legrégebbi szőlő ültetvényével büszkélkedő völgybe. Mindössze kétórányi autóútra fekszik Sydey-től északra, így adja magát, hogy a városnéző séták után akár szervezett úttal, akár autót bérelve az ember kicsit körülnézzen az ausztrál vidéken jó ízekre vadászva.
Elindulás előtt érdemes belenézni a völgy online esemény-kalendáriumába, ahol mindig találunk valami izgalmasat. Ha például májusban vagy júniusban érkeznénk, akkor a helyi Kézművestermék -és Borfesztivál kínálatát nem szabad kihagyni (olívaolajok 15 különféle termelőtől, sajtok, csonthéjas gyümölcsök, füstölt vadhúsok, csokoládék….), de két fesztivál között is pezseg az élet. A régióban különféle tejtermékek előállításának is komoly hagyománya van, így ezen a téren is maradandó (sajt-) élményekkel gazdagodhatunk. Például a Hunter Valley Cheese Company nevű, ‘butique sajtgyár’-ban naponta két alkalommal is kínálnak sajt-specialisták által vezetett ismertetőt, ami alatt az üvegablakokon át betekintést kaphatunk a műhelytitkokba. Az üzemben Ausztrália teljes sajtpalettája megtalálható, amelyek a gyár “piknik zóná”-jában megízlelhetők. A kóstoló itt ötféle sajtból, gyümölcslekvárokból és gyümölcssajtokból áll, amihez több kenyérféle és frissítő víz is jár.
Ausztrália a bortermelés területén “újvilági”-nak számít; a komolyabb bortermelés az 1850-es években, a Victoria államban kitört aranyláz után indult, miután a népesség megháromszorozódott, és létrejött egy tehetős középosztály is, amely már bort is fogyasztott az étkezésekhez. Ma, ha ausztrál borról beszélünk, először is a fogalommá vált Shiraz, Ausztrália zászlós vörös bora kerül szóba. Ez a perzsa eredetű, majd Franciaországban Syrah néven elterjedt szőlőfajta egy másik kékszőlővel, a Cabernet Sauvignonnal adja a területek mintegy 1/3-át, de fontos szerep jut a Merlot-nak, Pinot Noir-nak és a Colombardnak is. A termőterületek közül a legjobbak a déli államokban találhatók, és ezek jó része pont ebben a völgyben.
Itt a szőlőszüret január és február hónapokra esik, hiszen ‘fejjel lefelé’ vagyunk. Ha többet szeretnénk tudni arról, hogy a világnak ezen a felén hogyan tartják karban a szőlőt, szedik le és préselik ki a fürtöket, hogy zajlik a must érlelése és miként társítják a különböző borfajtákat s végül mi kerül a palackokba – nos, ezekről a Hunter Valley Resort-beli Pokolbin nevű helység Borszínházában naponta két időpontban is vetítenek egy jól szerkesztett videót, ami után a borkóstolás alapjairól tart élőben előadást egy helyi pincemester. Aztán irány a gyakorlat, ízleljen – a friss tudás birtokában immár szakszerűen – ausztrál borokat!
Úgy tűnik, könnyű itt jó bort csinálni, hiszen rengeteg a napsütéses órák száma, és a szigorú európai bortermelési szabályok korlátozó hatá
sa ide már nem jutott el. Több szaklap foglalkozik a témával, és tekintélynek örvendő szakértők (James Halliday, Huon Hooke, Jeremy Oliver) könyvei minden évben új kiadásban és frissítve jelennek meg. A borászok – főleg a fiatalabbak – szívesen kísérleteznek, új technológiák jelennek meg, és egyre több ‘nagy’ bor születik. Sok pincészet tart kóstolót, ahol a legjobb zászlósborokat is meg lehet ízlelni.
De a Hunter-völgyben még az is, aki olyan megátalkodott, hogy egy borvidéket látogatva inkább sörre vágyik, megkaphatja a maga különlegességét. A Pokolbin nevű településen a mai napig házias körülmények között állítják elő a Blue Tongue (Kék Nyelv) nevű sört a Matilda Bay Brew nevű sörfőzdében. Cheers!