VAYA Travel

Ahol érdemes sorban állni – Kultikus evőhelyek a világban

Amire biztos nem vágyik az ember egy külföldi utazás alatt, az az, hogy értékes órákat álljon sorba azért, hogy valami finomat harapjon. A nagy múzeumokban a várakozás sokszor kikerülhetetlen dolog, tudjuk. Na de megéri órákat állni a sorban egy szaftos hamburgerért? Vagy egy jó oldalasért? Esetleg egy porhanyós marhaszegyért? Bizony megéri, ha azt az ételt csakis ott készítik el úgy, hogy az ízére az ember éppúgy emlékezni fog, mint Raffaello angyalkáinak mosolyára a firenzei Uffizi-ben. Nincs sok ilyen vendéglő, de amik vannak, azoknak a híre szájról szájra jár. Ezúttal néhány húsos tippet kaptunk el az olvasónak!

 

1. Franklin Barbecue – Austin

Ha azt gondolja az utazó, hogy jó barbecue-t jószerivel mindenki tud készíteni, csak alapanyag kell hozzá, akkor Austinban járva (Texas, USA) próbáljon meg eljutni a Franklin Barbecue pultjáig. Hosszú ideig fog tartani, arra számítson. “Ez a legfinomabb marhaszegy, amit valaha ettem. A legjobb! ” – idézik a tulajdonosok a legendás amerikai tévés séf, Anthony Bourdain véleményét a főztjükről a honlapjukon.  A hely múlt év augusztusában leégett (hiába, vigyázni kell a tűzzel!), de novemberben újranyitott és népszerűbb, mint valaha.

 Franklin Barbecue – 900 E. 11th, Austin, TX 78702. Tel.: (512) 653-1187. Nyitva keddtől vasárnapig 11-től ameddig van étel,  hétfőnként zárva.

 

2. Au Cheval – Chicago

Az észak-amerikai kontinensen maradva, de kicsit északabbra, Chicagóban megtapasztalhatjuk, mit ki nem állnak a helyiek egy igazán jó hamburgerért. Az Au Cheval-ban nincs foglalás, ki kell várni, míg hozzájut az ember egy ülőhelyhez és aztán jöhet a legendás, toronymagas hamburger. Minden délelőtt rengetegen vannak a barna bőrüléses bokszokkal berendezett kisvendéglőben, ahol hamburger mellett van még pár, hasonló módon egyszerű és nagyszerű ételspecialitás is (a hírek szerint a tojásételeik is komolyak). 2018. január második feléig felújítás lesz, de aztán újra teljes sebességre kapcsolnak!

Au Cheval – 800 W Randolph St, Chicago, IL 60607. Nyitva hétfőtől szombatig 10.00-13-00, vasárnap 10.00-12.00

 

3. Delhi Grill – London

London még mindig a világ egyik közepe, kulináris értelemben is. A város indiai származású lakossága számottevő, emiatt az indiai gasztronómiának is ez a város az Európába kihelyezett fellegvára. London Tooting negyedében a Southhall és a Drummond nevű utca tele van kisebb és nagyobb indiai (főleg vegetáriánus és meglehetősen olcsó) étteremmel és kisvendéglővel. De aki igazán jó indiait akar enni, az keresse a punjab-i konyhát vivő és Bollywood-i plakátokkal díszített Delhi Grill-t, mert az ő murgh makhani-juknak (vajas csirke) állítólag nincs párja! A vendéglő az Eater 2017-es listája  szerint az ötödik helyen áll. Az említett listán London 38 legjobb alapéttermét találjuk.

Delhi Grill – 21 Chapel Mkt, Islington, Greater London. Tel.: +44 20 7278 8882

 

4. Cal Pep – Barcelona

Végül egy mediterrán leülős helyet ajánlunk – mármint abban az esetben leülős, ha a hetekkel (!) korábban leadott csoportos foglalásunk sikeres volt. Ugyanis Barcelona legendás kisvendéglőjében, a Cal Pep-ben asztalt csak 4 és 20 főre lehet rezerválni a hátsó kisterembe; ennek hiányában a hosszú pult előtti székeken gubbasztva lehet enni.  Nyitástól zárásig mindig sokan vannak, akik azt várják, hogy a húsz bárszék egyike mikor szabadul fel. A legendás hely a tulajdonos-főszakács (Josep “Pep” Manubens Figueres) után kapta a nevét, ízeit és stílusát a városban vendéglők tucatjai próbálják utánozni. Aki teheti, keresse fel az eredetit! A régi városrész tenger felőli oldalán található, tíz percnyi sétára központi piactól.

Cal Pep -Plaça de les Olles 8, Barcelona. Tel.: 011-34-93-310-7961. Nyitva hétfőnként  8:00-11:45 és 13.30-16.00-ig, keddtől szombatig 8.00-11.45; vasárnaponként és egész augusztusban zárva.