Benin

Benin, hivatalosan a Benini Köztársaság, Nyugat-Afrikában található, tulajdonképpen egy hosszú keskeny földsáv merőlegesen a Guineai-öbölre. Északról Burkina Faso és a Niger Köztársaság, keletről Nigéria, nyugatról Togo határolja. Az ország észak-déli irányban 672 km hosszú a Niger folyótól a Benini-öbölig. A déli határt képező tengerpart 124 km hosszú.

Fővárosa Porto Novo, de a kormányzati székhely az ország legnagyobb városában, Cotonouban található, amely Benin kulturális központja is egyben. Benin a világ legszegényebb államai közé tartozik.

Az ország öt nagy természetes tájegységre oszlik: a parti régió, fennsíkos terület (la terre de barre), egy másik, szavannás fennsík, hegyes terület észak-nyugaton (az Atakora, mely Benin és Niger vízgyűjtő területe), valamint a termékeny Niger-síkság észak-keleten. Délen a part mentén pálmaerdők és kókuszfa ültetvények sorakoznak. Az őserdővel borított parti síkság észak felé domb- és hegyvidékbe megy át, ahol az erdőt szavanna váltja fel.

Beninben található Nyugat-Afrika egyik legérdekesebb látnivalója, a cölöpökre emelt halászfalvak sora a Porto Novohoz közeli lagúnában. A városok elsőre kevésbé érdekesnek tűnhetnek. Egy kis türelemmel azonban az itteni kultúrába is beleláthatunk és megtalálhatjuk annak szépségeit.

Természetesen a benini konyha ízeit is meg kell kóstolni, a sok exotikus összetevő izgalmas ételek alapanyaga. Zöldségek, szószok, sok frissen készített étel, és drága hús.

A vudu és fétisista szokások még mindig nagyon elterjedtek, és a hozzá kapcsolódó kegytárgyak egyben vonzzák és taszítják is a látogatókat.

Benin lehet távoli és ismeretlen, attól még történelme érdekes és fordulatokkal teli. A beniniek valaha Nyugat-Afrika legnagyobb rabszolga-kereskedői voltak, ők a legerősebb királyság leszármazottjai, és Benin az egyetlen nyugat-afrikai ország, mely teljes szívvel alkalmazta a marxista tanokat. Miközben az ország osztozik szomszédjai problémáin – rossz utak és gyenge infrastruktúra, rossz minőségű ivóvíz és alacsony szintű egészségügyi ellátás valamint intézményesített korrupció – mégis velük összehasonlítva gyakorlatilag erőszakmentes, gazdagabb és gazdaságilag erősebb, mint szomszédjai. A legjobb strandokkal és szemet gyönyörködtető tájakkal rendelkezik.

Főváros: Porto Novo

Időeltolódás: Mínusz 1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset- és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Benin déli részén trópusi az éghajlat és a hőmérséklet alig ingadozik, az átlag 28 °C körül van, a száraz évszak decembertől áprilisig tart. Az északi részekena Szahellel határos területen alacsonyabb a páratartalom, de jóval melegebb is van. Legjobb időszak, mindkét országrész meglátogatásához a decembertől márciusig terjedő időszak.

Oltások

Benin déli részén trópusi az éghajlat és a hőmérséklet alig ingadozik, az átlag 28 °C körül van, a száraz évszak decembertől áprilisig tart. Az északi részekena Szahellel határos területen alacsonyabb a páratartalom, de jóval melegebb is van. Legjobb időszak, mindkét országrész meglátogatásához a decembertől márciusig terjedő időszak.

Beutazási információk

Vízum: Benin magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.
A vízum a kiállítás napjától 3 hónapig érvényes, tehát érdemes a kérelmet olyan időpontban beadni, hogy az utazás a kiállítás időpontjától számítva beleférjen ebbe az időintervallumba.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?benin

Magyar képviselet szükség esetén


Beninben nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország a nigériai konzuli kerülethez tartozik.

Konzuli Hivatal Nigériában
Cím: 61 Jose Marti Crescent, Asokoro District, Abuja-Nigeria
Tel.: + 234 807 494 9771
Ügyelet: +234 705 753 3668
Email: consulate.abv@mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók