Bhután

Nagyhatalmak között húzódik egy fél Magyarországnyi területen a Himalájában, a világ mégis többet hallott róla, mint sok más nagyobb országról. Az egyik fele szubtrópusi, a másik hegyvidéki, 24 nyelvet beszélnek benne, és itt van a világ legmagasabb csúcsa, ahol nem járt még ember. Bhután megkéri az árát, ha valaki meg akarja ismerni a kultúráját, napi 250 dollárt kell otthagyni szállásra és utazásra. De megéri.

NÉHÁNY ALAP ADAT AZ ORSZÁGRÓL:

Bhután államformája demokratikus alkotmányos monarchia. A királyság 1907-ben alakult, az első demokratikus választások 2008-ban voltak. Az ENSZ 1974-ben ismerte el, mint országot. Neve szanszkrit eredetű, s feltehetően „szélen fekvő ország”-ot jelent (Tibettel határos fekvése miatt). A bhutániak „Druk Yul”-nak hívják hazájukat, amely a „Villámló Sárkány Földje”-ként is fordítható, ez leginkább a rendkívül erős himalájai szelekre utal. Az államvallás a buddhizmus, a második legjelentősebb vallás a hinduizmus. A hivatalos nyelv a dzongka.

FONTOS A TERMÉSZET

Bhután az egyetlen ország, amely ún. szén-dioxid nyelő. Azaz több szén-dioxidot nyel el, mint amennyit kibocsát. Fő exportcikke a vízi energia. Az ország 72%-át erdő borítja, sokkal kevesebb az alkotmány szerint sem lehet: abban rögzítették az alsó 60%-os határt. Aki pedig egy veszélyeztetett fajt veszélyeztet (mondjuk megöl), az mehet életfogytiglanival a bhutáni börtönbe.

Nemzeti állata a takin (jak féle).

BOLDOGSÁG

És amiről talán a legtöbbet hallani, az a bhutáni boldogság. Egész pontosan, ők nem GDP-ben mérik az ország jó-létét, hanem Össz Nemzeti Boldogságban. Ez a következő négy tényezőből tevődik össze:

fenntartható fejlődés mértéke, környezetvédelem mértéke, kulturális örökség, jó kormányzás (vezetés).

Így már nem is meglepő, hogy a műanyagszatyrok használatát már 1999-ben betiltották, ahogy a dohányzást is elsőként a világon.

Újév első napján pedig mindenki hivatalosan is egy évvel idősebb lesz, ez amolyan közös ünneplés mindenkinek. Így esély sincs, hogy elfelejtsék a másik születésnapját.

 LÁTOGATÁSI ADÓ

A turizmus mind nagyobb szerepet kap, bár a napi 200 vagy 250 dolláros látogatási adó távol tartja a tömegeket, annak ellenére, hogy ez az összeg magába foglalja a kinti szolgáltatásokat: szállást, ételt, programokat, idegenvezetőt, túravezetőt, hordárokat, stb.

Látogatási adó
USD $200 / nap / fő: január, február, június, július, augusztus és december hónapokban
USD $250 / nap / fő: március, április, május, szeptember, október és november hónapokban

Főváros: Timpu

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.tourism.gov.bt/

Időeltolódás: Plusz 4 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset-, és betegbiztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: Visszafogottan kell öltözködni, a lenge öltözék nem elfogadott.

Időjárás

A legjobb idő körutazásokra és hegymászásra az őszi hónapokban, szeptember végétől november végéig van. Azonban az esernyőt mindig vigyük magunkkal, mert esőre bármikor számítani lehet. Ez a főszezon az országban, így a turisták által látogatott területek zsúfoltak lehetnek, és az árak is megemelkednek. A téli időszak ideális a nyugati országrész megismerésére, és programokra az esőerdőben, pl. madár les, rafting. Ilyenkor napos az idő, a hőmérséklet kellemes, azonban hidegre fordul, ha lemegy a nap. Decembertől februárig a magasabb területeken hóra is lehet számítani, mely elzárja az utakat, így érdemes ezt az időszakot elkerülniük a hegymászás szerelmeseinek. Tavasszal, márciustól májusig is kedvező az idő az utazásra, bár kevésbé napos és több az eső, mint ősszel, azonban az élővilág sokkal szebb. A monszun nyáron, júniustól augusztusig tart, ez az időszak nem ajánlott az utazásra, kivéve a nyugati területeket.

BhutanIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)12581113141413952
Legmagasabb hőmérséklet (°C)101115171919202019181512
Páratartalom (%)646263666988878786706965
Esős napok száma (havonta)356101520242317521
Napos órák száma (naponta)113699985334


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, hastífusz, veszettség, malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Bhután magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges, melyet a beutazás előtt, butáni utazási irodán keresztül lehet beszerezni. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.
Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában, még egyénileg is csak államilag szervezett keretek között utazhatnak be a Bhutáni Királyságba. Az országba utazás napi 200 USD (fő szezonban 250 USD) turisztikai díj befizetése mellett lehetséges, mely magában foglalja a szállás, utazás, étkezés és helyi kísérő költségeit. Egyéni utazás is kizárólag helyi utazási irodával, állandó kísérettel lehetséges, melynek különdíja a turisztika díjhoz hozzáadódik (kb. napi 35-40 USD).
Az ország egyes részeire csak előzetes engedély birtokában lehet ellátogatni, melyet a helyi utazási ügynök szerez be. További információ és a regisztrált bhutáni utazási irodák listája megtalálható a Bhutáni Turisztikai Tanács honlapján.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?bhutan

Magyar képviselet szükség esetén


Bhutánban nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország az indiai konzuli kerülethez tartozik.

Konzuli Hivatal Új-Delhiben
Cím: 2/50-M Niti Marg,Chanakyapuri, New Delhi – 110-021, India
Tel.: +91 11 2688 1135
Fax: +91 11 2688 6749
Ügyelet: +91 87 5030 3555
Email: consulate.del@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi

Utazások

Élménybeszámolók