Bolívia

Dél-Amerikában mindössze két országnak nincs tengerpartja, az egyik ilyen Bolívia (a másik a szomszédos Paraguay).  Valaha volt, de a 19. században az is Chiléhez került. Ettől még (vagy épp ezért) Bolívia egy rendkívül változatos és izgalmas ország. Tele kihívásokkal és csodákkal.

Csak néhány érdekesség a sok közül:

Itt van a világ legmagasabb (nem hivatalos) fővárosa. La Paz 3650 méteren fekszik, ami már önmagában aklimatizációt kíván a tengerszinten nevelkedett turistáknak, de ha valaki akar, még ennél feljebb is sétálhat városi utcákon: El Alto, a maga több mint egymilliós lakosságával a világ legmagasabb nagyvárosa (minimum 100 ezres lakosú városok közül) 4150 m magasan!

A Salar de Uyuni a világ “legnagyobb tükre”. Ez a több mint 10 ezer (!) négyzetkilométeres sómezeje a legnagyobb (és legmagasabban fekvő) a világon. A látvány lenyűgöző, pláne, amikor a felhők visszatükroződnek a hatalmas felületen.

A Peruval közösen határolt Titicaca-tó a világ legmagasabb hajózható tava. És gyönyörű.

Az országban 37 hivatalos nyelv van!

Itt van az egyik leghírhedtebb börtön, a San Pedro, amely bár illegálisan, de fogad turistákat. Benne egy teljesen kölün világ létezik, saját társadalmi rendszerrel, szolgáltatásokkal, kereskedelemmel.

És persze itt sem hiányozhat a tradicionális ételek közül a tengerimalac….

Az Amazonas medencéje és az Andok hatalmas csúcsai megférnek egymás mellett és egészen elképesztően változatos természeti és kulturális élményt adnak az utazóknak.

 

Főváros: Sucre

Időeltolódás: Mínusz 6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter néhány helyen szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával, mert a szállodákon kívül kevés helyen tudnak kártyával fizetni. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban ajánljuk.

Időjárás

Fontos tudni, hogy La Paz-ban a reptér 400 m-rel magasabban fekszik, mint a városközpont, így 5°C-kal hűvösebb van, mint a városban. A fullasztó melegtől a sarkvidéki hidegig változik Bolívia időjárása. Nyáron van (novembertől áprilisig) az esős időszak, amikor a vidéki közlekedés nehézkessé válik a nehezen járható utak miatt. A legjobb télen májustól októberig, utazni az egész országban, amikor az idő száraz és tiszta az ég. Bolívia két vége extrém időjárást hoz. Puerto Suárezben nyomasztó a meleg, míg Uyuni-ban jeges, hideg szél fúj. Azonban vannak napok, amikor napozni lehet Uyuniban és Puerto Suárezben fagyos az idő. Nyáron, az alacsonyabban fekvő területeken nagyon párás az idő, és trópusi viharokra kell számítani, az utak járhatatlanná válnak. Télen az Altiplano területén nagyon nagy a meleg napközben és hideg szelek enyhítik a hőmérsékletet este. A főszezon júniustól szeptember elejéig tart, a csúcs augusztusban van.

Bolívia - La PazIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Napi átlag hőmérséklet (°C)131313141413131314151514
Éjjeli átlag hőmérséklet (°C)999987789101010
Esős napok száma (havonta)1916147312379915

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, hastífusz, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás (Di-Per-Te)

Kötelező oltás: sárgaláz

Higiénia: Bolíviában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala közepesnek mondható, de nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Bolívia területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?bolivia

Magyar képviselet szükség esetén


Bolíviában nincs magyar nagykövetség csak tiszteletbeli konzul, az ország a Buenos Airesi konzuli kerülethez tartozik.

Tiszteletbeli konzul La Pazban
Tiszteletbeli konzul: Bartos Miklós Andrés Esteban
Cím: La Paz Avenida Patino 1176, Calacoto
Tel.: +591 2 279-2364
Ügyelet: +591 701 15587
Email: consuldehungria@acelerate.com ; consuldehungria@gmail.com

Buenos Aires Konzuli hivatal
Konzul: dr. Nagy Balázs
Cím: Virrey del Pino 4045, C 1430 CAM Ciudad de Buenos Aires
Tel.: +54 11 4555-6862
Ügyelet: +54 11 4553-4646
Fax: +54 11 4555-6859
E-mail: consulate.bue@mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók