Brunei

Negara Brunei Darussalam, gyakrabban használt nevén Brunei Szultanátus vagy egyszerűen csak Brunei, Délkelet-Ázsiában, Borneó szigetén található. Szárazföldi határai kizárólag Malajziával vannak, a tengeri határai pedig a Dél-Kínai tengeren húzódnak.

Ez a pici, kőolajban és földgázban igen gazdag iszlám szultánság Borneó partjaitól északnyugatra, főként szultánjának mesés gazdagságáról, adómentes, államilag dotált társadalmáról és arról a tényről híres, hogy (legalábbis statisztikailag) itt a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem.
Modern középületei ellenére az ország nagy része fejletlen, kihasználatlan és szinte érintetlen.
Brunei egy kis szelet az iszlám mennyországból.
Az alkohol gyakorlatilag megszerezhetetlen és nincs semmilyen éjszakai élet.
Brunei népe ingyenes egészségügyi ellátásban, ingyenes oktatásban, ingyen sportközpontokban, olcsó kölcsönökben és magas, adómentes fizetésekben részesül.
Az ország két különálló részből áll, melyek 30 km-re vannak egymástól. Mindkét területet északról a Dél-Kínai tenger, és a malajziai tartomány, Sarawak határolja.
Nyugat-Brunei hegységekkel körülvett mélyföld, a keleti rész pedig parti síkság, legmagasabb pontja 1840 m Bukit Pagon-nál.
Brunei nagy részét dzsungel borítja, az ország területének csupán 15%-a van megművelve, így élelmiszer-szükségletének 80%-át importálni kell.

Főváros: Bandar Seri Begawan

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.bruneitourism.travel/

Időeltolódás: Plusz 6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése. Bruneiben az alapfokú állami orvosi ellátás jó, bonyolult műtéti beavatkozásokat azonban az országon belül nem végeznek, ezekre Szingapúrban kerül sor.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a szállodákban elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk. A brunei dollár 1 az 1 arányban kötött a szingapúri dollárárfolyamához, de mindkét valutát egyformán elfogadják fizetőeszköznek.

Öltözködési tanácsok: Brunei iszlám szultanátus, a vallási és kulturális különbségek miatt fokozottabb figyelmet kell szentelni az öltözködésre, étkezésre és viselkedésre vonatkozó szabályokat illetően. A trópusi klíma ellenére a hölgyek kerüljék az Európában elfogadott könnyű viseletet. A mecseteket csak cipő nélkül látogathatják a turisták.

Időjárás

Az ország éghajlata egyenlítői trópusi, 26C-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36C fok közötti szélső értékekkel, egész évben meleg van. Az átlagos páratartalom 79%, ami miatt Brunei meglehetősen meleg és fülledt hely. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

BruneiIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)232323242424232323232323
Legmagasabb hőmérséklet (°C)303030313131313131313130
Esős napok száma (havonta)18866616131314141415


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, hastífusz, kolera

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Bruneiben a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó, bonyolult műtéti beavatkozást azonban az országon belül nem végeznek. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok legfeljebb 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak Brunei területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?brunei

Magyar képviselet szükség esetén


Bruneiben nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország a szingapúri konzuli kerülethez tartozik.

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Szingapúrban
Cím: 250 North Bridge Road #29-01 Raffles City Tower Singapore 179101
Tel.: +65 6883 0882
Fax: +65 6883 0177
Ügyelet: +65 9726 6900
Email: mission.sin@mfa.gov.hu
Honlap: szingapur.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók