Egyesült Arab Emírségek

 

A hét emírség laza szövetségéből álló Egyesült Arab Emírségek kétség kívül az egyik legsajátosabb ország és úti cél. A felfoghatatlan gazdagság és modernitás megfér a nagyon komoly hagyományőrzéssel. A városi lét (az is sajátos) mellett a természet (leginkább a sivatag) legalább annyira érdekes és felfedezhető. 

A legfontosabb és legismertebb emírség Dubai és Abu-Dhabi. Dubaiban az építészet és annak minden rekordja, a szállodavilág és a bevásárlóközpontok, illetve a tematikus parkok szédítő világa, valamint a mesterséges szigetek és a tengerpart felfedezése az elsődleges szórakozási forrás. Ha valaki bírja a száraz meleget, a dubai kényelem akármeddig elviselhető. A város határában káprázatos sivatagi környezet várja azokat, akik a csöndre és a természet harmóniájára vágynak. Solymászok bamutatója, tevegelés, antilopok meglesése, dzsippes túra a homokdűnék között – mind egy-egy jó program a városon kívül. Az ellentétek városának is nevezett Abu-Dhabiban a széltornyokkal díszített házak és a hatalmas üvegépületek könnyen megférnek egymás mellett. Az Al Husn palota, amely csak pár évtizede nyerte el mai arcát, valaha, úgy 300 éve őrtoronyként “kezdte”.  Hatalmas fehér falai a hagyományok és az ottani kultúra őrzői is egyben.  Érdemes persze a kisebb és kevésbé ismert emírségekbe is ellátogatni, melyek igyekeznek a turizmust elérhetőbbé tenni. El-Fudzsejira például jó választás  ugyancsak arra, hogy egy kicsit a nagyváros monumentalitásából a természet közelségébe juthassunk. Az öko-, és kalandturizmus kedvelőinek pedig érdemes Oman irányába is elindulni, ahol kifejezetten ebbe az irányba indult el a turizmus, különleges lehetőségeket kínálva.

 

Főváros: Abu-Dhabi

Idegenforgalmi oldal: https://www.lonelyplanet.com/united-arab-emirates

Időeltolódás: Plusz 2 óra.

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban, illetve az ATM automatákból való pénzfelvételt ajánljuk.

Öltözködési és viselkedési tanácsok: Erősen javasolt az iszlám szokások és hagyományok tiszteletben tartása.
Az érzelemnyilvánítás különböző formái, mint például csókolózás vagy egyéb kölcsönös vonzalmat kifejező gesztusok börtönbüntetést, pénzbírságot vagy az országból történő kitoloncolást vonhatják maguk után.
A Ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás, ezeknek a “szabályszegésnek” akár jogkövetkezményei is lehetnek.

Időjárás

Klimatikus viszonyait nézve az Egyesült Arab Emírségek éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hűvös éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben 25 0C fölé is emelkedhet, nyáron a déli órákban, árnyékban elérheti a 45-50 0C- ot is. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Mindenképpen kerülendő az Egyesült Arab Emírségek felkeresése a nyári hónapokban, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen.

Egyesült Arab EmírségekIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)242527333839404039353026
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)141517212527292927231916
Páratartalom (%)686763585560616364656567
Napos órák száma (naponta)8889111110101010108
Vízhőmérséklet (°C)232223242730323333302826

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, http://oltokozpont.hu/hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás (Di-Per-Te)

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok félévente legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak az Egyesült Arab Emírségek területén. A belépés további feltétele a beutazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség és Konzuli Hivatal Abu Dhabi-ban
Cím: Al Khazna Tower (a Najda Street-en levő Nissan Autószalon melletti épület)
Levelzési cím: POB 44450 Abu Dhabi
Tel.: +971 2 6766 190
Ügyelet: +971 50 8117 835
Email: mission.abu@kum.hu

Utazások

Élménybeszámolók