Egyiptom

Az utazónak könnyű és egyben nehéz dolga van ebben a lenyűgöző országban. Egyiptom a legnépesebb arab ország 100 milliós lakosságával. Ráadásul a lakosság java része a Nílus folyó mentén lakik, ami az ország területének töredéke. Akárhány napig merül el bárki ebben a kultúrában, nagyon intenzív élményekkel tér majd haza.

Mert Egyiptomban az ember ki-be lép évezredekből és évszázadokból. Kairó forgataga, őrült közlekedése, a müezzinekkel átitatott városi nyüzsgése, a piacok, a kávéházak forgataga, mindez a helyiek olykor erőszakos, máskor szívmelengető vendégszeretetével már önmagában szédítő élmény.

És akkor az ember elindul a mostból a múltba és az emberiség kultúrájának olyan állomásainak lesz tanúja, amit ép ésszel nehéz felfogni. Talán inkább átérezni lehet. A piramisok, a templomok, a múzeumba zsúfolt sok ezer év. És mindez a sivatagi melegben és szárazságban, sajátos sárgás-barnás tónusú színek között.

Ha valaki a Nílust választja pár napig úti célul, a folyó sokmindent elárul neki. Fantasztikus természeti és kulturális élmények várják. Luxor és környéke az elképesztő, sivatagba ágyazott ókori emlékekkel örök emlék marad, és más perspektívába helyezi az időt és a teret.

A sivatag varázsa az oázisokkal, illetve a Vörös-tenger strandjai és lenyűgöző vízi élővilága, a Sínai-félsziget bibliai levegője és lenyűgöző hegyei és csillagos ege mind megér egy külön nyaralást. Ha csak az egyiket választjuk, már nem dönthetünk rosszul. Így hát az ide utazónak igazán könnyű a dolga – és nagyon nehéz.

 

LEGFŐBB LÁTNIVALÓK:

 

Kairó és környéke
 • Kairó
 • Gezíra: a Nílus legnagyobb szigete, II. Ramszez obeliszkje.
 • Gíza: piramisok, Szfinx
 • Memphisz
 • Szakkara
Nílus-völgy
 • Luxor
 • Théba
 • Asszuán
 • Edfu
 • Abu Szimbel-i templomok
A Földközi-tengernél
 • Alexandria: Midán et-Tahrir tér, Szent Márk templom, Görög-Római múzeum, Kom es-Sugafa katakombája, Pompeius-oszlop,
 • El-Alamein: II. világháború legnagyobb sivatagi csatája volt itt. Múzeum, katonai temetők.
Sínai-félsziget és a Vörös-tenger
 • Hurghada: üdülőközpont
 • Sarm es-Sejk: üdülőközpont
 • Sínai-hegy és a Szent Katalin-kolostor
 • Búvárkodás a Vörös-tengerben
Sivatagok, oázisok
 • A Líbiai-sivatagban a Szíva-oázis és a Baharijja-oázis, illetve az Új Völgy oázisai

Főváros: Kairó

Idegenforgalmi oldal: https://www.lonelyplanet.com/egypt

Időeltolódás: nincs

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Egész évben meleg és száraz időjárás jellemzi, de a téli hónapokban, decembertől februárig hidegebb van, a hőmérséklet estére 8°C-ig is süllyedhet. A napi hőmérséklet-ingadozás magas. A legkellemesebb időjárás márciustól májusig és szeptembertől novemberig tart, a nyári hónapokban nagyon nagy a meleg.

Egyiptomnak sivatagi éghajlata van, kivéve a Földközi-tenger partvidékét, ahol száraz szubtrópusi éghajlat alakult ki. Északról dél felé haladva egyre szárazabb lesz a levegő, és egyre nő a hőmérséklet. Amíg Alexandriában az átlagos évi csapadékmennyiség 184mm, addig ez az ország déli részén még az 5mm-t sem éri el.

EgyiptomIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)8911141720212220181410
Legmagasabb hőmérséklet (°C)182124283335363532302620
Páratartalom (%)554949383438454950495356
Esős napok száma (havonta)111000000011


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, http://oltokozpont.hu/hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, hastífusz elleni oltások

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Egyiptomban a közegészségügyi helyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala nagyon alacsony. A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Egyiptom magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges. Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgáraink legfeljebb egyhónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség és Konzuli Hivatal Kairóban
Cím: 29, Mohamed Mazhar St., Zamalek, Cairo, Egypt 11211
Tel.: +20 2 2735 6478, +20 2 27358659
Ügyelet: +20 2 122 6575 198
Email: mission.cai@mfa.gov.hu
Honlap: kairo.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók