Elefántcsontpart

A 2011. évi elnökválasztások okozta politikai krízishelyzetből lassan felépülő Elefántcsontpart most kezd el újra feltűnni az utazási irodák kínálatai között és egyre több turista teszi be a lábát az országba.

A Nyugat Afrika leglenyűgözőbb természeti kincseivel rendelkező Elefántcsontpart ad otthont a régió utolsóként megmaradó eredeti trópusi esőerdőjének. Ha valakinek ez nem lenne elég csábító, még választhatja a fehér homokos strandokkal tűzdelt, több száz kilométernyi partvonalat és a törzsi tradíciók egyedi kultúrájának felfedezését.

Ezen kívül, Abidjan (beceneve: Nyugat Afrika Párizsa), a főváros meglepő és csillogó korszerűsége, csakúgy, mint Yamoussoukro híres bazilikája (amely római Szt. Péter bazilika másolata) bizonyítja, hogy a világnak ez a része minden szükséges eszközzel rendelkezik, hogy egy igazi turisztikai célpont lehessen.

Időjárás

Oltások

Kötelező oltás, nemzetközi oltási igazolvány szükséges

  • Sárgaláz


 

Javasolt oltások Elefántcsontpartra utazóknak:

  • Hastífusz

  • Hepatitis A (magas a fertőzésveszély)

  • Hepatitis B (magas a fertőzésveszély)

  • Malária ellen gyógyszer van. (Nagy a kockázata a fertőzésnek).


 

Javasolt oltás bizonyos területekre utazóknak:

  • Járványos agyhártyagyulladás

  • Kolera

  • Veszettség


 

Javasolt emlékeztető oltás:

  • Járványos gyermekbénulás

Beutazási információk

A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az országba, mert az országban továbbra is kiszámíthatatlan a belpolitikai helyzet. A figyelmeztetés ellenére beutazó állampolgárainknak ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Magyar állampolgárok csak érvényes vízum birtokában utazhatnak be Elefántcsontpartra. A beutazás feltétele továbbá a sárgaláz elleni védőoltás nemzetközi oltási könyvel történő igazolása – ennek hiányában a beutazó köteles magát beoltatni a határon (repülőtéren) található oltóállomáson.
Vízumbeszerzés előtt kérjük, feltétlenül érdeklődjenek a vízumkiadásra jogosult külképviseleten.

BIZTONSÁG
Számolni kell annak lehetőségével, hogy külföldiek ellen vagyoni vagy etnikai hátterű bűncselekményeket követnek el. A déli országrészben erős a nacionalizmus, ami alkalmanként irányulhat a szomszédos országok állampolgárai és a fehérbőrű látogatók ellen is.

Mivel az országban a fegyverkereskedelem kontrolálatlan, bárhol előfordulhatnak fegyveres támadások, rablások. Az általánosan rossz közbiztonság miatt különösen a nyilvános helyeken, a forgalmasabb városközpontokban, éjszaka az utcán, a városokon kívüli közutakon, Abidjanban a tengerparton és a lagúna feletti hídon indokolt a fokozott elővigyázatosság.

A tömegközlekedés nem megbízható, a járművek általában rossz állapotban vannak, a járművezetők nem körültekintőek. A közutak elöregedettek, állapotuk nem biztonságos, gyakoriak a súlyos, halálos kimenetelű autóbalesetek. Közlekedéshez a nagyobb szállodákban bérelhető autók használata a legbiztonságosabb. A főbb útvonalak mentén elegendő benzinkút található.
A forgalmasabb közutakon éjszakai útlezárásra, a nagyvárosok közelében éjszakai ki- és bejárási tilalomra lehet számítani!
Mivel az ország kiemelten maláriafertőzött terület, igen magas a HIV-fertőzöttség aránya, a hepatitisz és több trópusi betegség előfordulása, utazás előtt feltétlen ajánljuk a Nemzetközi Oltóközpont felkeresését a szükséges védőoltásokról, profilaktikumokról való tájékozódás végett (Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ – Nemzetközi Oltóközpont; 1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-22-50).
Az orvosi ellátás színvonala alacsony, nem megbízható, gyakran nehezen elérhető.

Magyar képviselet szükség esetén
Nigéria Nagykövetség
Cím: 61 Jose Marti Crescent, Asokoro District, Abuja-Nigeria
Telefon: 00-234-807-494-9771
Ügyeleti mobil: 00-234-705-753-3668
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Maris Zsolt
E-mail: mission.abv@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abuja

Utazások

Élménybeszámolók