Etiópia

Etiópia az egyik leggazdagabb történelemmel rendelkező ország az afrikai kontinensen, a meglepetések és a kontrasztok világa, kietlen és vad helyek vidéke, melynek lakói a föld egyik legrégebbi civilizációjától származnak. Bár sokak számára az ország még mindig az éhínség szinonimája, Etiópia titokzatossága, tradíciói egyre nagyobb figyelmet kapnak az utazók között is.

A főváros, Addisz-Abeba – amely egyben az Afrikai Unió székhelye is- a világ második legmagasabban lévő fővárosa, és 2370 méteren fekszik. Ez minden bizonnyal a legnagyobb falu is a világon, ahol mindenféle várostervezés nélkül lakik együtt ötmillió ember.

Megközelíthetetlen őskeresztény kolostorok, sziklába vájt templomok, várkastélyok találhatók az ország északi vidékein. Az etióp ortodoxok szerint otthona a legendás Frigyládának, emellett ’Lucy’ több mint 3 millió éves leletét, az ember és majom közötti kapcsot jelentő csontvázat is az országban őrzik. A természetjárók a lenyűgöző Simien-hegység egyedülálló világában tehetik magukat próbára, miközben gyönyörködhetnek a hegység gazdag állat-és növényvilágában.

Az ország tele van nemzeti parkokkal, és az afrikai kontinens szinte valamennyi vegetációtípusa megtalálható itt. Állatvilága rendkívül gazdag.

Etiópia egy igazi kulturális olvasztótégely, több mint 80 nyelv, különböző életstílusok, különböző kultúrák keverednek itt.

Főváros: Addisz-Abeba

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: https://www.ethiopia.travel/

Időeltolódás: Plusz 1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Egyéb: Etiópia területén a magyar mobiltelefon-szolgáltatók nem működnek, sem hívást indítani sem pedig fogadni nem lehet. Az internet gyakran nem elérhető az országban, akár több napra is blokkolhatják.

Időjárás

Mérsékelt időjárás jellemzi, a magasabb területeken sem esik a napi hőmérséklet 20°C alá, az alacsonyabb területeken 30°C fölé is emelkedhet. Az esős időszak júliustól októberig tart. Közvetlen az esős időszak után a táj virágzik, zöldell és kellemes az idő a kirándulók számára. Novembertől júniusig bármikor lehet utazni.

Etiópia - Addis AbabaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Nappali átlaghőmérséklet (°C)232425252523202021222322
Esti átlaghőmérséklet (°C)67910910111110745
Napos órák száma (naponta)776654224787
Esős napok száma (havonta)2469715252318411

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, hastífusz, járványos agyhártyagyulladás, sárgaláz, veszettség, malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. Csak magánkórházakat vegyenek igénybe. A csapvíz nem fogyasztható, csak hámozott és/vagy főtt gyümölcsöket/zöldségeket fogyasszanak.

Beutazási információk

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazás és ott tartózkodás szempontjából Etiópia északi és a keleti régióját, az eritreai, a szomáliai, a szudáni, dél-szudáni és a kenyai határ térségének 50 km-es övezetét, valamint Etiópia szomáliaiak lakta régiójának területeit (Fik, Degehabur, Gode, Korahe, Warder), és a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek régióban elhelyezkedő Surma woredát az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

Etiópia többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik. Etiópia területén véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni.

Vízum: Etiópia magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges. A belépés további feltétele a vízum kiadásának napjától további 6 hónapig érvényes útlevél. A vízum a kiállítás napjától érvényes, nem az Etiópiába történő belépés napjától!

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?etiopia

Magyar képviselet szükség esetén


Nagyköveség Addisz-Abebaban
Cím: Snap Plaza Addis Ababa Floor No- 8., Bole Sub-City, Woreda-03, House No.- New
Tel.: +251 11 667 2251
Email: mission.add@mfa.gov.hu

A Konzuli Hivatal 2017. második felében nyílik meg, addig a konzuli feladatokat kenyai hivatal Nairobiban látja el.

Konzuli Hivatal Nairobiban
Cím: Kabarsiran Avenue (off James Gichuru Road) Lavington, Nairobi, Kenya P.O.Box: 661146-00200
Tel.: +254 738 905 187
Ügyelet: +254 (0) 738 150 391, +254 (0) 706 233 176
Email: mission.nai@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/nairobi

Utazások

Élménybeszámolók