Franciaország

Franciaországba akár egy életen át lehetne minden évben utazni, akkor sem tudnánk igazán felfedezni. Elképesztő természeti adottságai vannak, a Riviérától az óceánig, az Alpok hatalmas hegyeitől a kisebb dombvidékekig mindenféle természeti csoda megtalálható. Kultúrája pedig lehengerlő, a jelen is, a múlt is, a francia életstílus pedig igazán irigylésre méltó. Franciaországba csak beleszeretni lehet, Párizs megunhatatlan utcáiba és a kisvárosok kávéházaiba és tereibe, a folyókba, és, ha valaki még a nyelvet is beszéli, az emberekbe. Mindenki megtalálja a neki tetsző úti célt. Bármilyen irányba indulunk, emlékezetes utazásunk lesz. 

Franciaországot képtelenség lenne ilyen röviden bemutatni, így inkább felsorolunk pár érdekes adatot az országról.

  •  Franciaország a világ legkedveltebb úti célja. Tobb mint 80 millió turista látogatja évente.
  • Az EU legnagyobb országa, és területének egynegyedét borítja erdő. Ebben csak Svédország és Finnország előzi meg.
  • Franciaország volt az első ország a világon, ahol megtiltották a szupermarketeknek, hogy kidobják az eladatlan ételt.
  • Itt található Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc (4810m), amelyre a kontinens legmagasabb felvonója visz fel Aiguille du Midi mellett.
  • A világ leglátogatottabb múzeuma a párizsi Louvre volt 2014-ben.
  • Európa második leghosszabb vasút hálózata is itt található. 29 000 km hosszan lehet vonatozni (csak a németek előzik meg a franciákat).
  • A világ 5 legdrágábban eladott palack borából 3 francia. Az első helyen is egy Bourdeaux-i áll, egy 1787-es Chateau Lafite több mint 156 ezer dollárt ért.
  • A francia konyhaművészet 2010-ben  az UNESCO világörökség része lett.

És a leg-eket folytathatnánk a francia gondolkodók, művészek, írók hosszú és kiemelkedő sorával, és azzal a megszámlálhatatlan szépséggel, amivel a fővárosban, a különböző régiók fővárosaiban és a francia vidéken találkozhatunk. Franciaország kihagyhatatlan, ez nyilvánvaló.

 

 

Főváros: Párizs

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://uk.france.fr/

Időeltolódás: nincs

Biztosítás: Ajánlott mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat mindenhol elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban, illetve az ATM-ből való pénzfelvétet ajánljuk.

Időjárás

Franciaország nagy része mérsékelt éghajlatú. Dél-Franciaországban meleg, mediterrán a klíma, forró nyarak, hideg telek és a kevés csapadék jellemző. Provenceban, az Alpokban, a Côte d'Azuron és a Rhone-völgyében télen és tavasszal erős szelek vannak. Észak-Franciaország, ezzel együtt Párizs is mérsékelt éghajlatú. A Loire-völgyétől a Pireneusokig enyhe a klíma, a nyarak rendkívül forróak, az ország középső és keleti részén viszont már a kontinentális klíma a jellemző, így a nyarak melegek, a telek pedig hidegek.

 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: nincs

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Franciaországban a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz iható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Franciaország területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjáig érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség Párizsban
Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris
Tel.: +33 1 4500 9497
Fax: +33 1 5636 0268
Email: mission.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.hu

Konzuli Hivatal Párizsban
Cím: 7, Square Vergennes, 75015 Paris
Tel.: +33 1 5681 0230
Fax: +33 1 4326 0627
Ügyelet: +33 6 8325 4362
Email: consulate.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók