Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek a világ egyik legnagyobb szigetvilága 7107 szigettel, amelyből 5000-nek még neve sincs a térképeken és mindössze 2000 szigeten laknak emberek. 175 nyelvet beszélnek az országban, ami ne riasszon el senkit, mert a filippinó mellett angolul is szinte mindenki tud, ez az ország tudhatja magáénak ugyanis az 5. legnagyobb angolul beszélő népességet a világon.

Történelme során megszállták spanyolok, amerikaiak, japánok, és 1946 óta független állam, meglehetősen ingatag politikai rendszerrel.

Három részből áll ez a hatalmas szigetcsoport: az északi Luzon, a középső részt alkotó Viszajan-szigetek, és a déli Mindanao. Az országhoz tartoznak még a Palawan és a Sulu-szigetek.

Rengeteg vulkán található a szigeteken, az egyik leghíresebb a Taal vulkán, amely valójában egy vulkán matrjoska baba: szigetben tó, abban sziget, abban is tó és sziget, és így tovább. Lenyűgöző látvány.

Palawant több utazási oldal is a világ legjobb szigetének hozta ki az olvasók szavazatai alapján. Nem csoda, hiszen lenyűgöző természeti formái vannak, fehér homokos tenkerpart, lagúnák, kiváló búvárkodási lehetőségek, és a világ második leghosszabb földalatti folyója is itt van.

Camiguin szigeten 7 vulkán (és 5 város) található, és ezzel az egy négyzetméterre jutó vulkánok területén elviszi a világon az első díjat! A turisták kedvelik is, a helyiek pedig a turistákat, a vulkánok pedig 1950 óta nyugodtan pihennek ezen a kis szigeten.

Boracay sokak szerint pedig a világ legjobb strandjait mondhatja magáénak. Ez persze mindig szubjektív, de tény, hogy a fehér homokos paradicsomi hangulatú sziget tele van képeslapra kívánkozó partokkal, emiatt sok turistával is, hiszen ez a legnépszerűbb sziget az odalátogatók között.

Manila, a főváros sem lóg ki a leg-ekkel. Ez ugyanis a világ legsűrűbben lakott városa. (tele közlekedési dugókkal és káosszal). Itt is, ahogy más városokban is jellemző a spanyol gyarmati időkből megmaradt terek, templomok, az ország lakosságának jelentős része még ma is keresztény (szemben a környező országok vallásaival). Jellegzetes látvány a városban a jeepney, a katonai jeep-ek ott maradt és átalakított formája, amely ma már a napi közlekedés részévé vált. Színesek, és 18-20 embert tudnak szállítani. Jellegzetes látványt nyújtanak az utcákon.

A filippinók híresen kedvesek és mosolygósak, udvariasak (nem-et ritkán hallani tőlük, ami miatt adódnak vicces és félreérthető helyzetek), és állítólag rendkívül jó a humoruk.

 

Főváros: Manila

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://experiencephilippines.org/

Időeltolódás: Plusz 6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/60Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk. Pénzváltáskor elkövetett csalás hivatalos pénzváltó helyeken is előfordulhat. Minden esetben javasolt tisztázni az árfolyamot, számlát kérni, és távozás előtt a kapott összeget gondosan átszámolni.

Időjárás

A Fülöp-szigeteken a száraz és az esős évszakot különböztethetjük meg, a száraz évszak novembertől májusig, az esős júniustól szeptemberig tart. Az alacsonyabban fekvő területeken a legmelegebb hónap a május, a hőmérséklet 38°C körül alakul. Hűvösebb hónapok a december és a január, azonban a 70-85%-os páratartalom miatt nem érezni, hogy a hőmérséklet csak 25°C-os. A viharok hirtelen törnek ki, a heves esőzések áradásokhoz vezetnek az erdőket elmosva és talaj eróziót okozva. Évente kb. 20 tájfun söpör át a Fülön-szigeteken, jellemzően június és szeptember között, hatalmas károkat hagyva maga után. Legjobb szeptember és május között utazni, de a karácsonyi, újévi szezonban és húsvétkor az ország nagyon zsúfolt, hiszen ekkor érkeznek haza a külföldi vendégmunkások is családjukhoz.

Fülöp-szigetekIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)212122232424242424232221
Legmagasabb hőmérséklet (°C)303133343433313131313130
Páratartalom (%)767474707580838383828079
Esős napok száma (havonta)63441217242322191411

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, hastífusz, Di-Per-Te (torokgyík-szamárköhögés-tetanusz), malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok legfeljebb 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Fülöp-szigetek területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, illetve a beutazóknak rendelkezniük kell érvényes, visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójeggyel.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán:
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?fulop-szigetek

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség és Konzuli Hivatal Manilában
Cím: 8th Floor, DelRosarioLaw Centre, 21st Drive corner 20th Drive, Bonifacio Global City, 1630 Taguig City, Metro Manila
Tel.: +63 2 810 9186, +63 2 816 7390, +63 2 816 7383
Ügyelet: +63 917 824 38 65
Email: mission.mnl@mfa.gov.hu ; consulate.mnl@mfa.gov.hu
Honlap: manila.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók