Gambia

Gambia Afrika legkisebb országa. Szenegál és az Atlanti-óceán veszik körül. A 80 km-es tengerpart rengeteg csábító stranddal várja az utazót, látványos lagúnákkal, álmos halászfalvakkal és fantasztikus élővilággal. 

Serekunda az ország legnyüzsgőbd, több faluból egybeépült területe olyan, mintha az egész egy nagy hatalmas piac lenne. AZ itt induló atlanti partvidék Bakauval, Fajarával, Kotu Strand és Kololi felé tartogatja a legvonzóbb strandokat a nap és a homok szerelmeseinek. Nappal strand, este szórakozás.

A Gambia-folyó az ország egyik meghatározó eleme. Valaha a gyarmatosítók is kedvelték, hiszen itt egyenesen bejuthattak a földrészbe és kedvükre szállíthatták a rabszolgákat. 1120 km- hosszan nyúlik be a szárazföldbe és nagyjából a fele hajózható.

Az egyik legfontosabb természetvédelmi projekt a Csimpánz Rehabilitációs Program, amely több szigeten folyik a Gambia -folyó Nemzeti Park területén. A Baboon-szigeten és a környező kisebb szigeteken mintegy 100 csimpánz él. A szigetre senki nem mehet be, csak hajóról lehet megtekinteni e csodás főemlősöket. Vizilovak, krokodilok, rengeteg madárfaj s más emlősök is élnek a park területén. Igazi csemege ez a természetbúvároknak.

Ugyancsak kiváló túrázó és természetbe merülő élményt nyújt a Bijilo Forest Park, illetve az Abuko Természetvédelmi Terület. Sanyang partjai pedig fehérhomokos strandoló paradicsomok.

 

 

Időjárás

LíbiaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)891114161922222218149
Legmagasabb hőmérséklet (°C)161719222427293029272318
Páratartalom (%)646666606064637167626060
Esős napok száma (havonta)11752310025711


A tengerparton minimális téli-nyári hőmérséklet-ingadozást tapasztalhatunk, azonban júliustól októberig magas páratartalomra kell számítani és e hónapokban látványos záporok szakíthatják meg a trópusi napsütést.
A legcsapadékosabb hónapok az augusztus és a szeptember, de az éjszakai esőzés a jellemző, így a nyaralást kevésbé zavarja.
Január és április között az esték a vártnál hűvösebbek lehetnek.
Akik a parttól távolabb, a szárazföldön tervezik az utazást, azoknak nyáron akár 42oC-kal is kell számolni.

Oltások

Javasolt oltások:

  • Hastífusz Hepatitis A (nagy a fertőzésveszély)

  • Hepatitis B (nagy a fertőzésveszély)

  • Sárgaláz

  • Malária ellen tabletta van. (Nagy a fertőzésveszély).


Javasolt oltás bizonyos területekre utazóknak:

  • Járványos agyhártyagyulladás

  • Veszettség


Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki:

  • Sárgaláz

Beutazási információk

Magyar állampolgár érvényes útlevél és vízum birtokában utazhat be Gambiába. A vízum három hónapon belül használható fel és legfeljebb 30 napig érvényes, de ez az érvényességi idő Gambiában meghosszabbítható. A gambiai határállomásokon nem vehető fel vízum. Az útlevél érvényességének a beutazás napjától számított legalább 6 hónapnak kell lennie.

A vízum kiállításához szükséges érvényes útlevél személyenként egy db vízumkérőlap (letölthető vagy faxon, postai úton kérhető) személyenként egy db fénykép oda- vissza érvényes repülőjegy, vagy utazási irodai igazolás, vízumdíj készpénzben, vagy átutalással.
Vámszabályok:

A Képviselet beutazó (turista), tranzit diplomáciai láttamozású és udvariassági vízum kiadását biztosítja. A vízumok egyszeri, kétszeri, illetve többszöri belépésre jogosítanak a Gambiai Köztársaság területére a vízumkérő-lapon feltüntetett feltételek fennállása esetén. Szükséges. Beszerezhető Gambia budapesti Konzulátusán. A vízum díja egyszeri belépés esetén 40 EUR, kétszeri belépés esetén 70 EUR, többszöri belépés esetén 100 EUR.

A Gambiai Köztársaságba egyénileg tervezett magáncélú (turista, látogató, tranzit) beutazások esetén az idegenrendészeti hatóságok az érvényes vízumon túlmenően további igazolásokat kérhetnek a tartózkodásra vonatkozóan.
Ilyen igazolás lehet a hivatalos - gambiai hatóság által ellenjegyzett - meghívólevél, oda-vissza érvényes repülőjegy, illetve utazási iroda igazolása a szállásfoglalásról ("voucher"). Ezen dokumentumok hiányában a beutazás engedélyezését az idegenrendészeti tisztviselő - érvényes vízum megléte esetén is - megtagadhatja!

A kellemetlenségek elkerülése érdekében a Gambiai Köztársaság budapesti tiszteletbeli konzulátusa az egyénileg utazó - különösen a hat szárazföldi határállomás valamelyikén belépni szándékozó - magyar állampolgárok számára a vízum mellé, térítésmentes igazolást ("clearence") állít ki, illetve felülhitelesíti az utas számára megküldött hivatalos meghívólevelet vagy voucher-t.
Az utazási irodával (charter-járatokkal) szervezett módon érkező utasokra a fenti intézkedés nem vonatkozik.
Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. A legközelebbi magyar nagykövetség Abujában (Nigéria) található ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy a gambiai tiszteletbeli magyar konzuli hivatallal, vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Nagykövetség


Cím: H-1118. Budapest Nagyszalonta utca 15.
Telefon: +36 1 248 0423
Fax: +36 1 248 0425
E-mail: info@gambia.hu
Weboldal: http://www.gambia.hu

Banjul Felügyelő külképviselet: Abuja


Cím: 104 Kairaba Avenue, Fajara,
Banjul, Gambia
Előhívó: 00-220
Telefon: 449-4920 (hivatal)
792-0333 (mobil)
Tiszteletbeli konzul: Ozsvári Zsuzsanna
Fax: 449-4920
E-mail: hungambconsul@hotmail.com
ozsvarizsuzsanna@gmail.com
Levelezési cím: Consulate of the Republic of Hungary
P.O.Box 4135 Bakau
The Gambia

Utazások

Élménybeszámolók