Horvátország

Amennyiben nyaralásunkat nyugtató, zafír színű vízparton, ősi várfalak árnyékában képzeljük el, Horvátország a megfelelő választás.
Birodalmak kereszttüzében

Bizonytalanul egyensúlyozva a Balkán és Közép-Európa között, ez a föld évezredeken át keresztülment versengő királyságokon, birodalmakon és köztársaságokon. Ha van valami, ami  folyamatos zavargás pozitív oldala is, az a hátrahagyott gazdag kultúra. Velencei paloták simulnak napóleoni várakhoz, római oszlopok nyúlnak ki korai szláv templomokból és bécsi kastélyok küzdenek szocreál szobrokkal. Kiváló múzeumok mutatják be az Európa történelmének kulcsfontosságú szakaszaiból származó kincseket, melyek lenyűgözőek, s egyben félelmetesek is.

Kulturális ünnep

Ha elég szerencsések vagyunk és sikerül átlépni a turista/vendég határt, és meghívást kapunk egy helyi otthonába, hamarosan megismerkedünk a ‘Jedi! Jedi! Jedi!’ (Egyél! Egyél! Egyél!) refrénnel. Nem csoda, hogy a közös étkezés és italozás olyan nagy szerepet játszik ebben a kultúrában, hiszen az ország remek szárazföldi és tengeri alapanyagokkal van megáldva. Jellemzők erre a vidékre a családi tulajdonban lévő egyszerű házias ételeket felszolgáló tavernák, de egyre nő a számuk azoknak az éttermeknek, ahol új generációs szakácsok varázsolnak újra gondolt ételkölteményeket az asztalokra. Mindeközben, a horvát borok és olíva olajok egyre többet szerepelnek a világ gasztronómiai színpadain.

Az ország belseje

Tekintsünk el egy pillanatra a csillogó vízről és adjunk egy esélyt a csodálatos hegyeknek. A Dinári-hegység, mely egészen Olaszországtól Albániáig nyúlik, majdnem az egész partot átöleli. A mészkő karsztok gyönyörű sziklás csúcsokat, földalatti üregeket, folyó kanyonokat, drámai vízeséseket és festői szépségű tavakat hagytak maguk után. Ahogy az ország belseje felé haladunk, laposabb fekvésű megművelt földekre érünk. Az aktívan pihenők számos túra és bicikli útvonal közül tudnak választani.

A partvonalon

A világ egyik legszebb, szigetekkel díszített partvonala vitathatatlanul az ország fő vonzereje. A varázs pedig részben a változatosságában rejlik. Csillogást és ragyogást találunk olyan helyeken, mint a luxus jachtokkal szegélyezett Hvar. Kicsit odébb, horvát családokat látunk szorgoskodni vödrökkel és lapátokkal a kezükben, ausztrál hátizsákos turistákat csoszogni a flip-flop papucsaikban és a ruháik zsarnokságától megszabadult német nudistákat. A csendre és nyugalomra vágyókat a rengetek félreeső, Robinson Crusou-típusú kis sziget várja a nagy kalandra.

Időjárás

Oltások

Beutazási információk

Utazások

Élménybeszámolók