Jemen

Az ország, amit jelenleg sajnos el kell kerülni, pedig nagyon érdekes. 

Politikai problémák (polgárháború 2014 augusztusa óta), gazdasági nehézségek (extrém szegénység, infrastruktúra- és élelmiszerhiány), higiéniai elmaradottság (lerombolt egészségügy, vízhiány) és általános biztonsági okok (terrorizmus, ISIS) miatt Jemen jelenleg  nem ajánlható úti cél. És akkor a 2017 áprilisában kitört és rendkívül súlyossá vált kolerajárványt még nem is említettük.

 

Pedig ez az Arab félsziget dél-nyugati csücskét elfoglaló, több tenger által körülvett ország (2000 km-nyi tengerpartja van összesen!) sok, a történelmi múltban létrejött, sehol máshol nem látható, bámulatos építészeti emléket rejt. Három kulturális és egy természeti övezete is UNESCO-s védelem alatt áll. Területének legnagyobb része sivatagos, szabdalt; és bár kopár a felszíne, a látványos geológiai formák miatt lenyűgöző. 200 sziget is az ország területéhez tartozik, közülük a legnagyobb a Szokotra szigetcsoport.

 

Lakosainak száma 24 millió felett van, túlnyomóan iszlám vallásúak. Északi és déli részét csak 1990-ben egyesítették, a déli rész a szegényebb. Az arab világhoz tartozó területet évszázadokon keresztül érintették fontos kereskedelmi útvonalak, és 2011-ig, a jemeni krízis kitöréséig nem elhanyagolható turizmusa is volt.

 

Ha a körülmények majd lehetővé teszik a biztonságos be-és kiutazást, ezeket a helyeket lesz érdemes felkeresni:

Szanaa, a főváros (2200 méteres magasságban fekszik, építészetileg az arab világon belül is egyedülálló stílusú házakkal)

Zabid óvárosa (a Jemen nyugati tengerpartjának közelében fekvő város rohamosan pusztuló csodás városrésze)

Sibám óvárosa (az ország közepén fekvő várost „sivatagi Manhattan”-ként is emlegetik, mert 500 évvel ezelőtti, agyagtéglából épült “toronyházai” relatív kis alapterületen találhatók, szorosan egymás mellett. Itt van az ország legrégebbi mecsete is.)

Szokotra szigetcsoport („az Indiaióceán Galápagosa”, „az arab világ ékszere” – azaz egy UNESCO védelem alatt álló terület, több mint 300 endemikus, azaz csak itt megtalálható növényfajjal, köztük a prehisztorikus megjelenésű sárkányvér fával)

Sziklapalota (a Wadi Dhahr oázisban Yahya imám emeltette nyári rezidencia céljára az 1930-as években)

 

Érdekességek:

-A helyi serkentőszer a kat (egy örökzöld cserjefajta friss hajtásai), amit főleg északon rágcsálnak a férfiak, enyhén narkotikus és/vagy stimuláló hatása miatt.

-Állítólag a kávé ebből az országból indult világhódító útjára.

Időjárás

Jemen

 

 

 

JemenIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (C)222324252729282828242323
Legmagasabb hőmérséklet (C)282830323437363636333028
Páratartalom (%)717272756463646768696969
Esős napok száma (havonta)101000000001


Időjárása alapján Jemen 3 zónára osztható: Tihama (a Vörös-tengeri parti sáv), a felföldi területek (San’a), és a sivatagi területek. A parti területet november és február között a legjobb meglátogatni. A nyár nagyon meleg. Évente két monszun okoz esőket, március közepétől április közepéig és júliustól szeptemberig. A hőmérséklet decemberben 21°C körül, júniusban 40°C körül alakul. A páratartalom is magas. A magasabb területeken (1500-3500 m) az időjárás kellemes egész évben, bár délben melegebb, éjjel hűvösebb lehet az idő. Monszun San’a területét nem szokta érinteni, azonban az északkeleti területeken jelentős csapadék mennyiség hullik. Az átlag hőmérséklet San’a-ban 5°C novembertől januárig, júliusban a maximum 25°C. A sivatagos területeken a keleti és északi területeken nagy a forróság és a szárazság júniustól szeptemberig, az átlag hőmérséklet 25°C decemberben és 37°C júniusban. Sugutra szigetén egész évben kellemes az idő. Soha nincs túl meleg, vagy túl hideg, azonban nagyon szeles a sziget. A nyári monszun idején, májustól szeptemberig folyamatosan dél-nyugati szél fúj, az erős széllökésektől kezdve a hurrikán erősségűekig is számítani lehet. A monszun alatt a folyók kilépnek medrükből és utakat zárnak el. Ramadán alatt nem ajánlott az utazás, a hotelek zsúfoltak és a járatokat sűrűn törlik.

Oltások

Az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni
• Hastífusz
• Hepatitis A
• Hepatitis B
• Járványos gyermekbénulás (Poliomyelitis anterior acuta)
• Tetanus (Merevgörcs)
• Veszettség
Malária előfordulása: 2000 m alatt
Egyéb, gyakran előforduló fertőző betegségek
Utazók hasmenése, Leishmaniosis, Dengue, Schistosomiasis

Javasolt oltás (nem fontossági rendben, hanem betűrendben)
• Poliomyelitis P
• Hastífusz elleni védőoltás
• Hepatitis A elleni védőoltás
• Hepatitis B elleni védőoltás
• Veszettség elleni védőoltás
• Tetanusz (diftéria)T

Javasolt oltás bizonyos területeken vagy fokozottabban veszélyeztetett utazóknak.
• Malária elleni gyógyszer

Kötelező oltás, nemzetközi oltási igazolvány szükséges: Nincs

Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik
• Sárgaláz elleni védőoltás

Beutazási információk

Magyar állampolgár csak vízummal utazhat Jemenbe. A Jemeni Köztársaság budapesti Nagykövetségének Konzuli Osztálya az alábbi feltételek teljesítése esetén ad ki vízumot.

Turista vízum:
Ha szervezett turistacsoportról van szó, akkor:
• magyar utazási irodának hivatalosan igazolnia kell, hogy az utas listán szerepel a kérelmező neve és útlevélszáma
• egy Jemeni Köztársaságban működő utazási irodának igazolnia kell, hogy a jemeni fél vállalja a turistacsoport fogadását
• a csoport tagjainak rendelkezniük kell oda-visszaútra szóló érvényes repülőjeggyel.

Egyéni turisták esetében ugyanazon feltételek érvényesek, amelyek a turistacsoport tagjaira, továbbá:
• munkahelyi igazolás szükséges arról, hogy a Jemenbe utazó turista mettől meddig van szabadságon, és hogy turistaként utazik Jemenbe. Ha az utazónak nincs munkahelye, akkor valamely hivatalos utazási irodától vagy magyar szervtől kell igazolást beszerezni.

A fentieken kívül minden felsorolt vízumhoz szükséges:
• a legalább még hat hónapig érvényes útlevélről egy fénymásolat
• egészségügyi igazolás arról, hogy az illető nem szenved fertőző betegségben
• a Jemeni Köztársaság budapesti nagykövetsége Konzuli Osztálya által kiadott vízumkérő lap kitöltése két példányban
• kettő darab, három hónaposnál nem régebbi fénykép

Jemeni Köztársaság Nagykövetsége - Budapest
Cím: 1025 Budapest, Józsefhegyi út 28-30. D/6. (II.)
E-mail: saba48@axelero.hu
Telefonszám: 212-3991
Fax: 212-3883

Utazások

Élménybeszámolók