Kambodzsa

Kambodzsa rendkívül népszerű úti cél, még ha körültekintőbbnek is kell lenni közbiztonsága és politikai viszonyai miatt. Népszerűségének kulcsa a trópusi monszun éghajlat, a kivételes építészeti emlékek, a csodás tájak és a rendkívül kedves emberek.

Thaiföld, Laosz és Vietnám szomszédja; 1953 óta független Délkelet-ázsiai ország. Történelmében több sötét időszak követte egymást – vazallusi függés (i.sz. 1-6. szd.), gyarmati sor (1863-1953), véres diktatúra (1975-1979), háború, megszállás, polgárháború (1979-1989), – de még a virágkornak számító időszak (Khmer Birodalom: 802-1431) sem telt el villongások, határviták, békétlenségek és belső elnyomás nélkül.

Államformája alkotmányos monarchia. Politikai viszonyai nem tekinthetők stabilnak, és a közbiztonság is hagy maga után kívánnivalót, ezért elsősorban a csoportos és idegenvezetővel kísért utazás ajánlott. Egyéni út esetében fokozott körültekintés szükséges a helyi viszonyok és az ország bizonyos területein még mindig jelenlévő taposóaknák miatt.

 

Látnivalók a fővárosban, Phnom Phen-ben:

A királyi palota és az Ezüst Pagoda (a király rezidencia meghatározott szárnyai,  egyes kertrészek, ill. az ezüst padlójáról elnevezett folyóparti pagoda nyitottak a nagyközönség számára).

Tuol Sleng, a népirtás színhelye és az áldozatok emlékhelye, múzeum (egy iskolából kialakított egykori fogvatartóhely, a Vörös Khmerek rémtetteinek hátborzongató nyomai, abban az eredeti állapotában, ahogyan a rezsim 1979-es bukásakor a felszabadítók találták).

Vattanac Torony (a város látványa egy ötcsillagos hotel 37 emelet magasban lévő kilátóhelyéről, mely a látogatók számára a naplemente időszakában nyitott).

 

Kihagyhatatlan látni- és tennivalók az országban:

Angkor (Ázsia legnagyobb kiterjedésű, szimbolikus jelentéseket is hordozó, csodálatos épületegyüttese Siem Reap város közelében. A több évszázadon át virágzó khmer birodalom idején, a 12. században, az egykori istenkirályok idején épült, ez volt a főváros.  Idővel benőtte az őserdő, teljes feltárása még nem fejeződött be. Ma is működő vallási központ, a hindu és buddhista hívők körében is fontos szerepet tölt be.)

tengerpartok és szigetek (pl. Koh Rong („lusta sziget”) szigetének homokos strandjai, Koh Thmei sziget nemzeti parkja és strandjai, beach-ek Silhanoukville közelében)

Kardamom-hegység (Délkelet-Ázsia legnagyobb trópusi esőerdejével)

kajakozás a Kampot folyón (mangróvék, halászfaluk, templomok…)

elefánt-menhely az északi Mondulkiri régióban található csodás természeti környezetben

Kirikom Nemzeti Park fenyőerdei (Kambodzsa válasza a svájci hegyekre)

Időjárás

KambodzsaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)222223242424242424242322
Legmagasabb hőmérséklet (°C)313334353433323231313030
Páratartalom (%)686666667476777982807672
Esős napok száma (havonta)11356101111121393


Az ország egész évben látogatható, a legjobb mégis decemberben és januárban utazni, mert a páratartalom alacsonyabb, kevesebb az eső, friss a levegő. Ez a főszezon, a turisták megszállják az országot. Február elejétől áprilisig emelkedik a hőmérséklet, a 40°C-ot is elérheti. Májusban és júniusban monszunra lehet számítani, emelkedik a páratartalom. Az esős időszak októberig tart, rövid záporokkal. Angkor növényzete ilyenkor burjánzik, az árkok vízzel telnek meg.

Oltások

Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik:

  • Sárgaláz elleni védőoltás


Javasolt oltások:

  • Hastífusz elleni védőoltás

  • Hepatitis A fertőzés elleni védőoltás

  • Hepatitis B elleni védőoltás

  • Torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te) elleni védőoltás

  • Malária elleni gyógyszer bizonyos területeken vagy fokozottabban veszélyeztetett utazóknak

Beutazási információk

Magyar állampolgárok a Kambodzsai Királyság területére vízummal utazhatnak be, ami a berlini kambodzsai nagykövetségen, vagy bármely más külföldi kambodzsai diplomáciai képviseleten, valamint a Siem Reap-i repülőtéren, továbbá Kambodzsa kijelölt nemzetközi határátkelőhelyein igényelhető, vehető fel. Az útlevélnek a beutazás napjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Kambodzsai beutazáshoz érvényes turistavízummal kell rendelkeznie az utasoknak, amelyek 30 napos időtartamra érvényesek. A turistavízum 20 dollárba, az üzleti vízum 25 dollárba kerül. A vízum kiállításához két db igazolvány és a vízumkérő lap kitöltése szükséges. A kambodzsai utazáshoz legalább 6 hónapig érvényben lévő útlevélre van szükség.

Utazások

Élménybeszámolók