Kolumbia

A kulturálisan és természetileg rendkívül gazdag hatalmas országot két tenger (Karib-tenger és a Csendes-óceán) vize mossa, északi peremén a világ egyik legmagasabb tengerparti hegysége húzódik, melynek lábait trópusi erdők fedik, 5700 méteres csúcsát hó takarja. Sivatagok, magas hegyek érintetlen tengerpartok, kávé, salsa és persze a hírhedt kábítószer kereskedelem és minden, amit az okoz. Több őslakos törzs, spanyol hódítók leszármazottai, európai és arab bevándorlók és a rabszolgák leszármazottjai egy nagyon változatos kulturális térképet rajzol Kolumbiában. A több évtizedes polgárháború és rossz közbiztonság miatt a turizmus most kezdi igazán felfedezni ezt a lenyűgözően szép országot. Természetesen továbbra is vannak veszélyes területek, ahova turista nem igen utazik.

 

Polgárháború és közbiztonság:

Az országban mintegy 50 éves háború után 2016-ban a kormány békét kötött a legnagyobb gerilla csoporttal, a FARC-kal. Az egyébként rendkívül fontos szerződés és akció mellett sajnos a teljes béke nem született meg, egyéb gerilla és más szervezetek továbbra is területeket foglalnak és az őslakosokat, a parasztokat, a civil aktivistákat és egymást ölik. Ha valaki kevésbé látogatott helyekre utazik, érdemes előtte tájékozódni az adott helyzetről. Összességében azonban a turisták (nem csak tömegturizmus) által látogatott helyen biztonságos az utazás, természetesen a szokásos szabályokat betartva.

 

A lenyűgöző úti célok közül néhány legfontosabb:

Cartagena de Indias – Fallal körülvett óváros és környéke

Kápráztatóan színes több száz éves koloniális házak, melyeknek portálja szinte mindenhol tömény karibi luxusba vezet. Hotelek, éttermek, salsa bárok és egyéb szolgáltatások kapnak itt helyet, elsősorban a turizmust kiszolgálva, de már a falon kívül is egyre népszerűbb a trendi Getsemaní negyed. A város tele van strandokkal, de az igazán szépek az innen megközelíthető Rosario-szigeteken vannak.

 

A karibi trópusok –Parque Nacional Tayrona és a Ciudad Perdida

Cartagenától pár órányi buszozásra, Santa Marta városából indulnak ide utak (érdemes útközben Barranquillát is megnézni, vibráló nagyváros, elképesztő art deco építészettel). A Tayrona indiánok földjén fekvő nemzeti park maga a paradicsom, ám egyre többen túráznak ide, így néhol már túl sok ember is lehet. Csodálatos strandok, erdei túrák. Az Elveszett város pedig igazi Indiana Jones szerű élmény, több napos túra a dzsungel mélyén egy több száz éves város romjaihoz.

 

A főváros, Bogotá 

A város 2640 méteren fekszik, ezt az érkezéskor lehet is érezni. Kulturális élete, múzeumai, éttermei, Botero öröksége és a Monserrat hegyrő való kilátás mind kihagyhatatlan élmények.

 

Medellín

A tavasz városa rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedben és tárt karokkal várja a turistákat.  A hatalmas város fölött húzódó felvonót, Pablo Escobar életét bemutató túrákat, a Botero szobrokat, a modern kolumbiai konyhát és az éjszakai életet mind érdemes belesűríteni egy látogatásba.

San Agustín prekolumbiánus szobrai – A több mint 5000 éves, vulkanikus kövekből faragott szobrok egy részét a régészeti parkba gyűjtötték össze, nagyon sok viszont ott látható, ahol eredetileg is megtaláltál.

Bálnales a Csendes-óceán partjainál – Az Ensenada de Utría Nemzeti Parkban a szárazföldről is jól látni ezeket a fenséges állatokat, de hajóval nyilván még közelebb lehet hozzájuk kerülni.

Kávézóna – kávéültetvények –kávékóstolás, ültetvények bejárása, történelem

Salsázás Caliban, a salsa fővárosában a kis bárokban és a hatalmas salsatecákban.

Providencia szigete – egy igazi Paradicsom a Karib-tengeren

La Guajira sivatag – Dél-Amerika legészakibb pontján, a venezuelai határ mentén borítja sivatag a Guajira-félszigetet. A sivatagban akietlenség mellett azért flamingók és mangrove erdők is láthatók.

Időjárás

Oltások

Kötelező oltás (az ország egyes régióira)

  • sárgaláz


Javasolt oltások

  • diftéria-tetanusz

  • hepatitis A

  • hepatitis B

  • malária

  • tífusz

  • veszettség

Beutazási információk

Kolumbia egyoldalú vízummentességet biztosít a turista célból érkező, érvényes útlevéllel beutazó magyar állampolgárok számára, akik maximum 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Kolumbia területén. A vízummentes tartózkodás egy éven belül összesen nem haladhatja meg a 180 napot. A kívánt tartózkodási idő és cél függvényében a belépéskor igazolni kell a tartózkodás anyagi fedezetének és egyéb feltételeinek meglétét, melynek hiányában a hatóságok a beléptetést megtagadhatják vagy korlátozhatják a tartózkodás időtartamát. Fontos, hogy a belépéstől számítva legalább 3 hónapig érvényes legyen az útlevél, igazolni kell továbbá a visszautazásra szóló menetjegyet, illetőleg a be- és kilépést igazoló bélyegzőnyomatokat az útlevélben. A tartózkodási időtartam túllépését a kolumbiai hatóságok pénzbüntetéssel szankcionálják.

Hosszabb idejű tartózkodáshoz vagy munkavállaláshoz vízum szükséges, melyet célszerű a Kolumbiai Köztársaság bécsi nagykövetségén beszerezni.

Nagykövetség
Ausztria


Cím: 1010 Bécs, Stadiongasse 6-8.
Telefon: (43) 1 405-4249, 406-4446, 408-4132
Fax: (43) 1 408-8303
E-mail: consuladoviena@aon.at

Magyar képviselet szükség esetén
Konzuli Osztály


Cím: 1010 Bécs, Stadiongasse 6-8.
Telefon: 405-4249, 406-4446
Fax: 408-8303
E-mail: consuladoviena@aon.at

Cím: Calle 92 No 15-48 Oficina 404, Bogotá D.C., Colombia
Előhívó: 00-57-1
Telefon: 256-0088
Mobil: +57-311-531-11-28
Fax: 610-0029
Tiszteletbeli konzul: Dr. Szegedy-Maszák Ildikó
E-mail: hchungria@gmail.com

Brazíliaváros Konzuli hivatal


Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805, Lote 19
70413-900, Brasília-DF
Telefon: 55 61 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyelet: 55-61-8177-97-00
Fax: 55 61 3443-34-34
Konzul: Dudás Mihály
E-mail: consulate.brz@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/brasilia

Utazások

Élménybeszámolók