Laosz (amit „Ázsia elfeledett országá”-nak is hívnak) hosszú ideig csak egy olyan, kevesek által látogatott hely volt, aminek felfedezésére csak Vietnám, Thaiföld vagy Mianmar után gondolt az ember.  Az utóbbi 10-15 évben azonban megugrott a látogatók száma. Laosz kajakozható vizei, a Mekong-folyó kanyarjában megülő nyugodt fővárosa és a hegyekben élő törzsek falvai egyre jobban vonzzák az érdeklődőket.

…és persze a sokfelé látható, narancssárga leplet viselő buddhista szerzetesek látványa. Laosz lakosságának kb. 60%-a ugyanis a théraváda buddhizmus hagyományai szerint él.

A félmúlt:

Laosz gyarmati sorban, francia és brit érdekterületek között, ütközőállamként töltött időszakát 1949-től húsz évnyi pogárháború követte, majd a királyság megdöntése után a kommunisták vették át az irányítást. A ’90-es évek közepétől kezdve óvatos nyitás kezdődött az ellenőrzött piacgazdaság felé.

A jelen: 

A kétezres évek első felétől megjelent a külföldi tőke az addig elmaradott agrárországnak számító Laoszban, aminek következtében a termelékenység az évtized vége felé látványosan megemelkedett, és az idegenforgalom is meglódult. Egyre többen keresik fel értékes biodiverzivitása miatt is. Francia gyarmatként töltött időszakára pedig az épített környezet mellett a sokfelé kapható remek bagett vagy a falvakban népszerű pétanque labdajáték is emlékeztet.

Látnivalók és programjavaslatok:

Az országnak nincs tengerpartja, nincsen különösebben sok látványos műemléke és a gasztronómia is izgalmasabb a szomszédoknál. A főváros, Vientian is inkább olyan, mint egy kertvárosi övezet, ami kevés éjszakai programmal kecsegtet. Sokak szerint viszont Laosznak éppen ez az előnye: aki szeretne lelassulni, közelebb kerülni a természethez, és az infrastruktúra elmaradottsága sem zavarja túlságosan (egyéb hiányosságok mellett még mindig relatív kevés a burkolattal rendelkező út az országban; igaz, a vízi közlekedés viszont igen jelentős), az itt megtalálhatja a számítását. “Az egyszerűség gyönyörködtet” – ez a laoszi turizmus jelszava.

  • Luang Prabang: koloniális építészeti emlékek (UNESCO Világörökségi védelem alatt!); a Királyi Palota, pagodák, színes piacok (pl. a Phousi Market), rizsföldek a városka körül
  • hegyi törzsek falvai
  • vízesések és barlangok (pl. a Kuang Si-vízesés)
  • leereszkedés a Mekongon a „Négyezer sziget” vidéken, amely a világ legnagyobb folyami szigetcsoportja
  • a világ egyik legnyugisabb fővárosa, Vientian
  • lófrálás több ezer agyagedény között egy hatalmas mezőn
  • a világhíres laoszi kávé szürcsölése az örökzöld kávéültetvények között

Főváros: Vientián

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.tourismlaos.org/

Időeltolódás: +6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: Hitelkártyákat a nagyobb városokban a hotelek, éttermek elfogadják. A helyi pénznem a Laoszi Kip (LAK). A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk, dollárt és eurót is váltanak.

Időjárás

Az ország a trópusi monszun éghajlati övbe tartozik. Három évszak alakult ki:

  • esős évszak májustól októberig

  • hideg, száraz évszak novembertől februárig

  • meleg, száraz márciusban és áprilisban


A monszun általában ugyanakkor, májusban érkezik, de vannak időbeli szélsőségek. A meleg, száraz évszak idején 40°C is lehet a Mekong-völgyben, de januárban 5°C-ra is lehűlhet a levegő a hegyekben.

MyanmarIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)192022252525242525252320
Legmagasabb hőmérséklet (°C)323435363330303030313131
Esős napok száma (havonta)000215272827221131

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, tífusz, veszettség, gyermekbénulás, malária

Kötelező oltás: -

Higiénia: Laoszban az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, orvosi ellátás színvonala alacsony. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején. Előfordulhat járványszerű kolera-megbetegedés. A gyermekbénulás elleni védőoltás felvétele javasolt, amennyiben az utas nem részesült még benne.
A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható. Csak palackozott, sértetlen kupakos víz, vagy üdítő fogyasztása javasolt, jeget nem javasolt kérni.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok előzetesen beszerzett vízummal, vagy turizmus céljából, érkezéskor kiállított, 30 napig érvényes vízummal (visa on arrival) utazhatnak be. Visa on arrival igényelhető Vientiane, Luang Prabang, Pakse és Savannakhet nemzetközi repülőterén, az országot Thaifölddel összekötő Mekong-hidaknál lévő szárazföldi határátkelőhelyeken (Vientiane, Thakaek, Savannakhet) a Tha Naleng vasútállomáson és egyes nemzetközi határátkelőhelyeken. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?laosz

Magyar képviselet szükség esetén


Laoszban nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország a bankoki konzuli kerülethez tartozik.

Tiszteletbeli konzul

Cím: House No. 041 Unit 04 Hongkaikeo Village Chanthabouly District Vientiane Laos
Telefon: +856 20 5420 2040
E-mail: ceo@skherbal.comsomsavath99@gmail.com

Utazások

Élménybeszámolók