Lengyelország

Történelmi helyszínek és természeti szépségek Európa mértani közepén. Középkori városok, érintetlen erdők, nagy  síkságok, magas hegyek és dűnés tengerpart – ez mind Lengyelország.

Ez a magyar történelemmel több ponton érintkező (és a kelet-európai sorsban velünk osztozó) ország továbbra is érdekes úti cél, pedig ma már jazzfesztiválra,  várost látogatni, síelni vagy kirándulni sokkal többfelé indulhat el az utazó, mint a korai nyolcvanas években, amikor nagyon sok magyar vette Lengyelország felé az irányt.

 

Néhány érdekes úti cél:

– Krakkó:  az egykori királyi főváros, tele gótikus, reneszánsz, barokk és szecessziós épületekkel. Európában itt található a legnagyobb középkori piactér (a város mai főtere), oldalán egy reneszánsz vásárcsarnokkal; az egyik legszebb, fából épült oltár (a Mária Templomban), és itt van az egyik legérdekesebb európai királyi vár (a Wawel) is. Érdemes megnézni a zsidónegyedet és az Oscar Schindlernek szentelt múzeumot is.

– Varsó:  bár lehet, hogy van, akinek csak a szocialista építészet szürke blokkjai jutnak eszébe erről a városról, hiszen a német és szovjet csapatok szinte porig rombolták a második világháború előtti korszak emlékeit, a Vistula két partján fekvő lengyel főváros azért sokat tud nyújtani: Trakt Królewsly (a „Királyi Útvonal”nevű, 5 utca összekötésével létrejött belvárosi sétaút), a Királyi Palota, a Szent Kereszt templom (ahova a lengyel zeneszerző, Chopin szívét (!) temették), a Kopernikusz Tudományos központ…

– Gdansk:  egykori Hansa-város a Balti-tenger partján – macskaköves óváros; keskeny, magas, színes homlokzatú házak.

– Łódź:  a régió textilgyártásának egykori központja – felújított belváros, megőrzött-átalakított vörös téglás textilüzemek

– Zakopane:  Lengyelország téli (sí) központja, a régi síelések emléke!

-Auschwitz-Birkenu:  a hírhedt náci koncentrációs tábor, mint emlékhely

 

Jól kijelölt túraútvonalak hálózzák be az egész országot. Fatemplomos falvak és skanzenek bújnak meg a hegyek között, vannak érintetlen erdők (pl. Bialowieza őserdeje a bölény-rezervátummal), illetve kajak- és kenutúrára alkalmas vízben gazdag kiterjedt területek (pl. a Mazuri tóvidék a csatornákkal osszekapcsolt többszáz tavával); de a homokdűnés tengerpart (Slowinsky Nemzeti Park) vagy a híres Wieliczka Sóbánya (a világ egyik legrégibbi kősóbányája, ami ma ismert túristaattrakció) is remek választás lehet.

Enni-és innivalók:

A lengyel konyha nagyrészt helyi alapanyagokra épül (sertés, káposzta, gomba, cékla és vöröshagyma, eper). A helyi specialitások közé tartoznak a kacsa-, liba- és pisztráng-ételek. Ami az édességeket illeti, igazán gazdag a kézműves kínálat: krémes sütik, almás rétes, palacsinta, gyümölccsel töltött gombócok és nem utolsó sorban a remek lengyel fagyi.

vodka márkák: Belvedere, Chopin, Előkelő Hölgy, Fehér Hölgy (Luksusowa Dama, BiałaDama), Goldwasser, Krzeska, Starka, Żołądkowa Gorzka, JarzębiakIzdebnicki, Żubrówka

 

 

 

 

Időjárás

Lengyelország időjárása átlagosan hűvösebb és csapadékosabb, mint a hazai. A tél hideg, sok hóval. A nyár hűvösebb, és kevesebb a napsütéses órák száma, ennek ellenére ekkor a legjobb utazni és megnézni a lengyel városokat.

KrakkóIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb átlaghőmérséklet0171220222524191352
Legalacsonyabb átlaghőmérséklet-5-5038111212950-3
Esős napok száma131115151617171414161514
Naps órák száma224577765321

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, Kullancsencephalitis

Kötelező oltás: -

Higiénia: Lengyelországban a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

Beutazási információk

Vízum: Magyar állampolgárok az utazás utolsó napjáig érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél) utazhatnak be Lengyelországba.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag#c

Magyar képviselet szükség esetén


Magyarország Nagykövetsége Varsó
Cím: Cím: 00-559 Warszawa, ul. Fryderyka Chopina 2.
Telefon: (00 48) (22) 537 56 60
Ügyelet: (00 48) 602 572 116
Email: mission.vao@mfa.gov.hu
Honlap: https://varso.mfa.gov.hu/

Utazások

Élménybeszámolók