Libanon

Libanon a mediterrán régió szélén ülő, sokoldalú gyémánt, a történelem során sokszor lerombolt és főnixként újjáéledő kozmopolita fővárossal, Bejrúttal, valamint  csodás természeti és kulturális kincsekkel – nem is említve a remek gasztronómiát! 

A szíriai háború, ha nem is csap át a határon, de azért érezteti a hatását (főleg a két ország határterületén), és az országban tartózkodó mintegy másfél millió szír menekült jelenléte befolyásolja közbiztonság állapotát. Aki a negatív élményeket szeretné kiküszöbölni, a régió nyugtalansága miatt mindenképpen nézzen utána, hogy az utazás időpontjában  éppen mi is az aktuális politikai-biztonsági helyzet.

Legfontosabb látnivalók: 

Az ország domborzata változatos:  a sűrűn lakott keskeny tengerparti sáv, az ország belsejét uraló Libanoni-hegység és a hegyek közti varázsos völgyek és szakadékok határozzák meg a képet.

– Bejrút: „a Közel-Kelet Párizsa”, az arab világban kivételesen szabad és nyitott hangulatú város. Egy-két déli kerületét leszámítva a legbiztonságosabb terület az országban. A korábbi békétlenségek nyomait sajnos gyakran úgy tüntették el, hogy az adott városrész hangulata a hirtelen felhúzott vasbeton alapú modern épületek miatt átalakult-megváltozott, de azért még így is jócskán maradtak girbegurba utcák, boltok, kávézók, éttermek, főleg az óvárosias Gemmayzeh kerületben.

– Baalbek: a Libanon és az Antilibanon hegységek közti termékeny Bekaa völgyben található város, egyedülálló építészeti emlékekkel a hanyatló Római Birodalom korszakából,  illetve más időszakokból (Jupiter-Baal templom, Bacchus temploma, Vénusz templom).

-Büblosz: egykori föníciai kikötőváros Bejrúttól északra, a Földközi-tenger partján, benne  fallal körülvett óváros. Római kori színház, királysírok, Obeliszk templom.

-Jeita barlang: a világ egyik legszebb cseppkőbarlangja Bejrúttól 20 km-re északra a Nahr al-Kald völgyben a világ legnagyobb lógó cseppkövével.

– Türosz/Szúr/Tyre: sziklára épült város Libanon déli részén a Földközi tenger partján, római kori és a keresztes hadjáratok idejéből származó emlékekkel.

-Kadisha völgy: „a Szent völgy” – elnevezése utal azokra a világi élettől visszavonult keresztény szerzetesekre, akiknek közösségei itt élnek kolostorokban, illetve időnként elvonulva a hegy számos, nehezen megközelíthető természetes barlangjában.

 

Gasztronómia:

Jellemzője a szintézis: az európai konyha keveredik a keleti fűszerezéssel. Sok friss gyümölcsöt, zöldségeket és olívabogyót használnak alapanyagként, valamint sokféle halat, kagylót, rákot és más “tenger gyümölcseit” dolgoznak fel.

 

Érdekességek: 

Libanonban van a Közel-Kelet egyetlen működő síterepe.

Az ország szimbóluma a közel kétezer méter magasságban honos libanoni cédrus.

 

 

 

 

 

Időjárás

Mediterrán éghajlatú, meleg és száraz nyáron, hideg és esős télen. Nyáron a páratartalom nagyon magas a parton, a napi középhőmérséklet 30°C, mely estére sem mérséklődik. A tél mérsékelt, a napi középhőmérséklet 15°C. A hegyekben a nyár hűvösebb, az átlag hőmérséklet 26°C, az esték hidegek és havazásra is lehet számítani 1300 m fölött. Tavasszal és ősszel az idő kellemesen meleg, ekkor legjobb utazni. Télen az eső és a felhős idő elronthatja a városnézést, és a magasabb területeken a havazás okozhat akadályt a közlekedésben. (A kedvező árú szállodákban nincs fűtés, érdemes előre érdeklődni.) Azonban a téli sportok szerelmesei számára az idő megfelelő. A főszezon júniustól szeptember közepéig tart, ekkor az árak magasabbak.

Libanon - BejrútIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)78912151821222016129
Legmagasabb hőmérséklet (°C)151618222427292929262217
Napos órák száma (naponta)56791112121210975
Esős napok száma (havonta)976410000358
Vízhőmérséklet (°C)181717182124272827252320


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, tifusz, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Libanon közegészségügyi helyzete európai szintű. Az egészségügyi rendszer jól szervezett. A csapvíz fogyasztását és az abból készült jégkocka fogyasztását nem javasoljuk.

Beutazási információk

Vízum: turista célú beutazás esetén a bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek. Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel. Vízum 30 napnál hosszabb tartózkodás, illetve nem turista célú beutazás esetén a Libanoni Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén igényelhető.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Libanont a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek - kategóriába sorolja. Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, Dél-libanoni határtérség, szír-libanoni határtérség, Bekaa völgy, Észak-Libanon: Akkar regió, Dél-Bejrút, Dahiye negyed) az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek – kategóriába tartoznak.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?libanon

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség, Bejrút

Cím: Beirut, Sanayeh, Justinien street, BAC building, 9th floor
Telefon: +961-1-730-083, 741-260
E-mail: mission.bej@mfa.gov.hu
Honlap: bejrut.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók