Madagaszkár

A mozambiki partok közelében fekvő Madagaszkár Afrikához tartozik, de nagyon sok szempontból különbözik annak összes országától. A szigetet, amit egyes ökológusok a Föld nyolcadik kontinensének is neveznek, elsősorban természeti csodái, érdekes növényei és állatai miatt keresik fel az utazók. Különleges világ ez, ahova nem egyszerű eljutni, de megéri.

A világ negyedik legnagyobb szigete kb. 80 millió éve úgy jött létre, hogy leszakadt arról az ősi szuperkontinensről, ami a mai déli félteke kontinenseit és szigeteit foglalta magában, és elkezdett sodródni az Indiai-óceánban. Ennek a sajátos “eredettörténetnek” a következtében az itteni növény- és állatvilág túlnyomóan endemikus, azaz természetes állapotukban csak itt találhatók meg.

A sziget lakossága erős keveredés eredménye: az első őslakosok kb. 2000 évvel ezelőtt érkeztek ide részben az indonéz szigetvilágból, részben a mozambiki csatornán át; később pedig arabok, indiaiak, kínaiak és az erre hajózó európaiak is hozzájárultak a génkeveredéshez.

Egy darabig francia gyarmat volt, majd a második világháborút követően erőteljes orosz befolyás alá került. Madagaszkár ma a Francia Közösségen belüli autonóm államként létezik.

A hat magyarországnyi méretű országban (amihez több kisebb sziget is tartozik) két hivatalos nyelvet is használnak: a franciát és a bennszülöttek nyelvét, a malgas-t. Bár elég nagy a szegénység és elmaradottság, a sziget északi részén folynak turisztikai fejlesztések.

A 750-1350 méter magasan fekvő központi magasföldön (ahol a lakosság többsége lakik), illetve a völgyekben, hegységekben, lagúnákban és természetes kikötőkben különleges állat- és növényvilág él: lemúrok, kaméleonok, gekkók, baobabfák (majomkenyérfák), polipfák… A Nemzeti Parkok és rezervátumok amiatt is fontosak, mert az ezeken kívüli területeken az erdőket megtizedelték vagy egyenesen kiirtották.

 

LÁTNIVALÓK A FŐVÁROSBAN, ANTANANARIVOBAN (amit  a helyiek „Tana”-ként emlegetnek):

Rova palotakomplexum: a 17.-19. szd.-i uralkodók 1995-ben leégett majd újraépített palotája a város felett, kiváló kilátással

Felső Város: eklektikus, vörös téglás, faerkélyes angol és francia gyarmati  stílusú épületekkel

Lemur park: 5 hektáros rezervátum szabadon kószáló állatokkal

Analakely piac: élettel teli, sokszínű zöldség,- gyümölcs,- és halpiac

 

TURISZTIKAI SZEMPONTBÓL IZGALMAS TERÜLETEK AZ ORSZÁGBAN:

Antsiranana (Diego Suarez): bájos francia koloniális stílusú városka Madagaszkár északi csücskén egy óriasi, védett öbölben, amely egykor az Indiából Európába visszatérő hajókra vadászó kalózok főhadiszállása volt

Fianarantsoa: Madagaszkár intellektuális központja, a katolicizmus fellegvára, tucatnyi égbeszökő templomtoronnyal

Nosy Be üdülősziget: Madagaszkár ÉNY-i partjánál található fehér homokos sziget korallzátonyokkal

Tritriva kráter-tó: legendák által övezett, szakrálisként tisztelt 160 m mély tó Madagaszkár középső részén, Belazao közelében

Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park: a nyugati partvidék szürke és tűhegyes mészkősziklákkal és szurdokokkal teli területe; egy „kőerdő”, ami részben függőhidakon járható be; makik és kaméleonok élőhelye,  az UNESCO Világörökség része

Ambohimanga Királydombja: a főváros közelében fekvő szakrálisnak tekintett egykori királyi székhely: város, temető, úszómedence, királysírok, királyi palota, a palotát védő rózsafából készült erőd

Atsinana esőerdői: a sziget keleti részén fekvő 6 nemzeti park laza együttese, melyeket erdősávok kötnek össze

 

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.madagascar-tourisme.com/en

Időeltolódás: +1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: javasolt a vékony, pamut öltözet viselete.

Közlekedés: javasoljuk, hogy szervezett, helyi idegenvezető által kísért csoporttal utazzanak.

Biztonság: Az ország rossz gazdasági helyzetben van, nagy a szegénység. Gyakoriak a rablások. Kérjük, kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül a strandon. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben.

Időjárás

MadagaszkárIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)1616161412109911121416
Legmagasabb hőmérséklet (°C)262626242321202123272727
Páratartalom (%)818282817978777571677077
Esős napok száma (havonta)2120171199109791320


Egész évben jó az időjárás, kivéve januártól márciusig, amikor is az erős esőzések az utakat járhatatlanná teszik és ciklonok is előfordulnak. A legjobb áprilisban, októberben és novemberben utazni. A magasabb területeken azonban ilyenkor hideg lehet. A nyugati, délnyugati területeken a nyár meleg, a téli hónapokban az időjárás kellemes. A legtöbb eső északkeleten júliustól szeptemberig esik, ilyenkor a hajózás veszélyessé válhat. Az átlag hőmérséklet 30°C körül alakul a partoknál, és 25°C körül a magasabb területeken. Antananarivo-ban és más magasabb területeken, télen a hőmérséklet 10°C-ig is eshet napközben. Júliustól augusztusig általában zsúfoltak a turisták által látogatott területek.


OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás, meningitisz,  hastífusz, malária elleni

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: javasolt a hepatitis A és B illetve a tifusz elleni oltás felvétele és a malária elleni védekezés.
A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz és a hámozatlan gyümölcs nem fogyasztható.
Javasoljuk egyéni utipatika összeállítását az utazásra.

Beutazási információkVízum: Madagaszkár magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges. A vízum a Madagaszkári Konzulátus budapesti képviseletén igényelhető. A turista vízum díja egyszeri belépésre EUR 70.

A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a II. fokozott biztonsági kockázatott rejtő kategóriába tartozó területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?madagaszkar


Magyar képviselet szükség esetén


Madagaszkáron nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország a pretóriai konzuli kerülethez tartozik.

Tiszteletbeli konzul, Antananarivo
Cí­m: Lot 61/5 bis Talatamaty, Ambohinambo-Ambohidtratrimo, Antananarivo
Tiszteletbeli konzul: Dr. Olivier Landry Andrianaina Rabe
Telefon: +261 26 393 29
Mobilszám: +261 32 055 0828, +261 34 187 6406
E-mail: livalandry@yahoo.fr

Utazások

Élménybeszámolók