Maldív-szigetek

A Maldív Köztársaság India dél-nyugati csücskétől délre fekszik az Indiai-óceánban; láncszerűen elhelyezkedő szigetcsoportokból, úgynevezett “atollok”-ból áll. A természet ezen különleges alkotásai kevés más helyen csodálhatók meg a Földön. A mára elsüllyedt tengeri vulkánok körül gyűrűszerűen elhelyezkedő korallzátonyok és az általuk körülvett belső lagúnák látványa lenyűgöző. A szigetország neve hallatán a prémium kategóriás utazás jut a legtöbb ember eszébe – és valóban, itt osztályon felüli a nyaralás, minden tekintetben.

A 26 atoll-t alkotó több mint ezer korallszigetből csak 200 lakott, további 87 pedig nyaralószigetként funkcionál. Az üdülő-szigetek legtöbbjén csak egyetlen, a helyi szabályoknak megfelelően a pálmafák magasságát nem meghaladó  szálloda/szállodakomplexum található. A leggyakoribb látkép? Fehér homokos, autóforgalommentes, képeslapszerű idill. Bár a legtöbb szálláshely kínál aktivitásokat is, de inkább az intim, befelé fordulós nyaralások miatt keresik fel az utazók a helyet. Közlekedésre gyakran szolgál hidroplán az egyes, 13 négyzetkilométernél nem nagyobb, és a 2,5 méteres magasságot alig néhány ponton elérő szigetek között. 

A tengeralatti világ szerelmeseinek és a tengerparti belassulós kikapcsolódást keresőknek, vagyis azoknak, akik a mindentől távol eső természetélményt szeretnék kivételes kényelemmel és kényeztetéssel párosítani (és kevéssé érzékenyek a költségekre), a Maldív-szigetek az egyik legjobb úti cél. Nem véletlenül nevezte el a helyet Marco Polo az India-óceán virágának.

A lakosság indiai, szingaléz és maláj származású, iszlám vallású és a szingalézzel rokon maldív nyelvet beszéli. A felső-kategóriás turizmus ellenére az ország lakossága a világ legszegényebbjei közé tartozik. 1965 óta független köztársaság, igazságszolgáltatása az iszlám joggal áll összhangban.

 

Főváros: Male

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: visitmaldives.com

Időeltolódás: +3 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: muszlin ország, így a hoteleken kívüli öltözködésnél a hölgyeknek a vállat, kart fedni kell és javasolt a hosszú, bokát is takaró öltözet.

Közlekedés: a szigetek között hajóval vagy hidroplánnal lehet közlekedni, ezek azonban naplementéig közlekednek.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül a strandon. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben.

Időjárás

A Maldív-szigetek trópusi éghajlatát két évszakra lehet osztani, a száraz északkeleti monszunra, mely decembertől márciusig tart és a nedves délnyugati monszunra, mely májustól novemberig tart erős széllel és esővel. Áprilisban tiszta az idő, csendes a víz és nagy a hőség. A hőmérséklet mindig 30°C körül alakul. A főszezon decembertől áprilisig tart, ekkor kevesebb az eső és alacsonyabb a páratartalom. Búvárkodni egész évben lehet a korallzátonyok közelében, a nyugati partoknál jobbak a látási viszonyok májustól novemberig és keleten decembertől áprilisig. A szörfösöknek márciustól októberig kedvez az időjárás, és ekkor a szállások ára is kedvezőbb.

Maldív-szigetekIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)303131313131303030303030
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)252526262626262625252525
Napos órák száma (naponta)899977777877
Esős napok száma (havonta)44691313131316151312
Indiai-óceán vízhőmérséklete (°C)272829292929282727282827

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, tifusz

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: a közegészségügyi ellátó hálózat meglehetősen szegény. A csapvíz nem fogyasztható.
Különös figyelmet kell fordítani a leégés elleni védelemre, a hőguta, a napszúrás fokozott kockázatára ill. a dehidratáció elkerülésére.
A  búvárkodni vágyó utasok vegyék figyelembe, hogy a dekompressziós kamra akár 1 óra távolságra is lehet.

Beutazási információk

Vízum: a Maldív-szigetek magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges, mely érkezéskor felvehető a repülőtéren és 30 napos tartózkodást tesz lehetővé. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.


Az országból való kilépéskor 25USD/fő illeték fizetendő.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?maldiv-szigetek


Magyar képviselet szükség esetén


A Maldív-szigeteken nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, a felügyelő képviselet Új-Delhiben van.

Utazások

Élménybeszámolók