Mauritius

Mauritius egy kicsiny, gyönyörű, vulkanikus eredetű szigetállam az Indiai-óceánban. Két nagyobb és több apró szigete a Maszkarén-szigetcsoporthoz tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. Mauritiust nevezték már “Ezüst földnek”, a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét.

A sziget arculatát elsősorban fehér homokú tengerpartjai, meleg vizű kék lagúnái, gazdag élővilága, ínyenc konyhája és jókedvű lakossága alkotja. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei. Mauritiust korallszigetek veszik körül, melyek ideális feltételeket biztosítanak a búvároknak. A sokszínű korallok közt a legkülönbözőbb méretű, alakú és színű halak úszkálnak.

A sziget közkedvelt mind a napozni vágyók, strandolók, úszók, horgászok, vízi sportok kedvelői körében. Ideális helyszín azonban a túrázók, a golf játékosok, az ínyencek és a pezsgő éjszakai életet keresők számára is. Mauritius előnyei közé tartoznak minőségi, de az India-óceán térségének legolcsóbb szolgáltatásai. A luxusszállókban számos sportot ingyen vehet igénybe. Aki megtapasztalta Mauritius szépségeit az nehezen akar majd megválni tőle.

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Először hollandok, majd franciák, később pedig az angolok gyarmatosították és csak 1968-ban vált függetlenné. 1992 óta köztársaság. A sziget fővárosa Port Louis, amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát.

Mauritius szigete az afrikai viszonyokat nézve kiemelkedő higiénés viszonyokkal rendelkezik, ugyanakkor az európai normáktól még mindig elmarad. Éppen emiatt nem ajánlott a helyi csapvíz fogyasztása, illetve kerüljük a csapvízzel mosott zöldségeket, gyümölcsöket, a nem megfelelően átsütött ételeket. Mivel a sziget a trópusi éghajlatú területhez tartozik, itt is problémát jelenthetnek a moszkitók által terjesztett betegségek, így a malária is előfordulhat.

Főváros: Port Louis

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: www.tourism-mauritius.mu/

Időeltolódás: +2 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Közlekedés: A tömegközlekedés használatát nem javasoljuk, kizárólag hivatalos taxitársaság autóját vegyék igénybe.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül a strandon. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben.

Időjárás

Az országot trópusi éghajlat jellemzi, egész évben meleg van, de nem fülledt a levegő. A nyár decembertől áprilisig tart, magas páratartalommal, monszunesőkkel. Májustól novemberig az idő hűvösebb és szárazabb. A legjobb áprilisban, májusban, novemberben és decemberben utazni. Januárban és februárban tart a ciklon szezon, mely viharos esőket hoz, és nem kedvez a vízi sportok és a búvárkodás szerelmeseinek. A partokon az átlag hőmérséklet nyáron 25-33°C, télen 18-24°C. A belső területeken általában 5°C-kal van hűvösebb. A magasabb területek esősebbek és felhősebbek. A szél júliusban és augusztusban a legerősebb.

MauritiusIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)313030292725242526272930
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)222222211918171617182022
Napos órák száma (naponta)887877788999
Esős napok száma (havonta)141518161511131398713
Indiai-óceán vízhőmérséklete (°C)262727272624232323242425


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás, tifusz

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Mauritiuson az orvosi ellátás színvonala jó, azonban költséges.  A csapvíz fogyasztást nem javasoljuk.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Mauritius területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, melyben legalább 2 üres oldal van, visszaútra szóló repülőjegy, szállásfoglalás, megfelelő anyagi fedezet.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?mauritius


Magyar képviselet szükség esetén


Mauritiuson nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország a kenyai konzuli kerülethez tartozik.

Tiszteletbeli konzul

Cím:144 Avenue Des Espadons, Morc. De Chazal, Albion
Telefon: +230 5250 8013 (mobil), +230 238 3690, 233 1300 (iroda)
Tiszteletbeli konzul: Tiborcz László
E-mail: laszlo.tiborcz@transinvest.mu

Utazások

Élménybeszámolók