Monaco

Franciaország egyik legszebb részén, a Földközi-tenger partján alig több mint 2 négyzetkilométeren terül el Monaco (hivatalos nevén a Monacói Hercegség), aminél  csak egy kisebb létezik az európai miniállam műfajában: a Vatikán. A stílusos és/vagy magamutogató gazdagjairól, adóparadicsomként is szolgáló viszonyairól, szuper-yachtjairól, kaszinójáról és a városi versenypályás Forma-1-ről ismert városállam igazi gyöngyszem a francia Rivierán. 

Franciaország és Monaco között nincs határellenőrzés. A miniállam két részből, Monacóból és Monte-Carlóból áll. Teljes egészében urbanizált. Látképe impozáns, bár építészetét tekintve talán nem is a legszebb hely a régióban. Mindenesetre sokan gondolják azt, hogy egyszer az életben látni kell. Nincs repülőtere (nem is férne el), viszont több tucat helikopter-leszállóhely található itt, és Nizzából is naponta többször futnak be vonatok és buszok. A világ egyik legsűrűbben lakott helye, ráadásul naponta több tízezren ingáznak különböző francia és olasz területek és Monaco között. Állandó lakosai nem fizetnek jövedelemadót.

Monaco tagja az Európai Tanácsnak; Franciaországon keresztül pedig a vámuniónak, fizetőeszköze az Euro. Van  zászlója és himnusza, és van saját nyelve is, amit úgy lehetne jellemezni, hogy az olasz és a francia keveréke. Az állam feje jelenleg II. Albert Monacói herceg, III. Rainer herceg és Grace Kelly egykori amerikai színésznő fia.

Látnivalók:

  • Monte Carlo-i kaszinó  (legendás márvány-arany 19. szd-i épület, gyerekek nem látogathatják)
  • Hercegi Palota (a 13. szd-ban épült a Le Rocher szikla tetejére: csak bizonyos szárnyai tekinthetők meg, mert ez az uralkodó Grimaldi család privát rezidenciája, őrségváltással és fantasztikus kilátással)
  • Óceanográfiai Múzeum (1910-ben épült, fantasztikus elhelyezkedésű, világhíres)
  • a Forma-1 útvonala (minden évben megrendezett ikonikus futam egy kiürített városi szakaszon, ilyenkor Monacót elöntik az autó-őrültek)

 

 

Főváros: Monaco

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: www.visitmonaco.com/

Időeltolódás: nincs

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 127V/220V / 50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban, illetve az ATM automatákból való pénzfelvételt ajánljuk.

Öltözködés: Közterületen tilos fürdőruhában és meztelen felsőtesttel közlekedni.

Közlekedés:  vezetéshez elfogadják a magyar jogosítványt. Ittas vezetés bírósági eljárást von maga után.

Biztonság: Ittasan közterületen tartózkodni tilos, pénzbírságot von maga után.

Időjárás

Monaco a mediterrán régióban található. Egész évben napos. A tél mérsékelt, a nyár meleg, de este hűs szellő teszi kellemessé a levegőt. Az ősz a legkellemesebb, még akkor is lehet napozni a tengerparton.

MonacoIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)121314161923262624201614
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)8810121519222220161210
Napos órák száma (óra/nap)689101212141310976
Esős napok (nap/hónap)557554124776

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható.

Beutazási információk
Vízum: magyar állampolgároknak vízum nem szükséges. A belépés további feltétele az érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?monaco


Magyar képviselet szükség esetén


Monacoban nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat, az ország a párizsi konzuli kerülethez tartozik.
Nagykövetség Párizs
Cím: 5 bis, square de l’avenue Foch 75116 Paris
Telefon: +33-1-45-00-94-97,  +33-1-45-00-94-95
Ügyelet: (munkaidőn kívül, sürgős esetben) +33-6-83-25-43-62
Nagykövet: Károlyi György
E-mail: mission.par@mfa.gov.hu
Honlap: parizs.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók