Mongólia

A nomád és fél-nomád élet iránt érdeklődő utazóknak igazi csemege, másoknak kihívásokkal teli, különleges élmény. Mongólia a világ 18. legnagyobb állama, mely a maga 3 millió körüli lakosával a legritkábban lakott ország a világon. Tengeri kijárat nélkül, Kína és Oroszország közé „ékelődve” fekszik Kelet(Belső)-Ázsiában. Végtelen sztyeppék, hegyek (északon és nyugaton), kő- és homoksivatag (délen). 

A Mongol Birodalom (1206-1368) dicsősége – amikor a mongolok vágtázó ősei a világtörténelem valaha volt legnagyobb kiterjedésű egybefüggő területén (26-35 millió négyzetkilométer!) uralkodtak – régen elmúlt. Jó pár száz év pörgött le mandzsu-kínai és szovjet elnyomásban/szövetségben, mégis, az az utazó, aki ma érkezik látogatóba, úgy érezheti, hogy Mongóliában megállt az idő.

Az utóbbi években egyre nagyobb számban kényszerülnek be a városba az eredetileg vándorló életet élő mongolok (ma a lakosság közel fele Ulánbátorban, a fővárosban él, ahol helyenként látványos a szegénység), de aki az igazi Mongóliára kíváncsi, annak egy ponton lóra kell ülnie, és pár éjszakát jurtában (tradicionális nomád sátorban) töltenie. Azok a kalandvágyó látogatók, akik Mongóliáig utaznak, többnyire éppen ezt teszik.

A mongolok hitrendszere a tibeti buddhizmus és a sámánizmus keverékéből alakult ki, és mély gyökereket eresztett kultúrájukban. A sámánok a mai napig fontos társadalmi szerepet töltenek be.

1991 óta parlamenti váltógazdaság van, az ország neve Mongol Köztársaságra változott, és feléledtek a szovjet időkben nem támogatott buddhista gyakorlatok.

A tömegközlekedés a fővároson kívül gyakorlatilag nem létezik;  komoly szervezést igényel  a helyváltoztatás (pl. négykerék meghajtású járművek és idegenvezetők igénybevételét), de megéri! Belföldi repülőjáratokkal is lehet (és esetenként kell is) számolni.

Látnivalók:

  • Ulánbátor, a főváros (Gandan kolostor, Bogd Khan Téli palota: Mongólia utolsó uralkodójának lakhelye kitömött egzotikus állatokkal,  Nemzeti Múzeum  fegyverkiállítással, éjszakai klubok. A bányászatból származó bevételeknek köszönhető a város modernizálódása, aminek látható jelei kontrasztot képeznek a régi idők építészeti emlékeivel.)
  • Bayan Ölgii (az ország legnyugatibb része, a kazakok által lakott terület csodás természeti szépségek – Tavan Bogd Nemzeti Park)
  • Khövsgöl-tó (több mint 130 km hosszú állóvíz a világ édesvízkészletének 2%-val, télen jégfesztivállal, nyáron ultramaratonnal)
  • Kelet-Mongólia (Dzsingisz Khán egykori szűkebb hazája, a népszerű Nadaam-fesztivál egyik színhelye)
  • Góbi-sivatag (Gurvan Saikhan Nemzeti Park; tevék, különleges hangulatú monostorok)
  • Hulun Buir (Belső Mongólia északi részén, az orosz határnál fekvő csodaszép, hatalmas füves terület)

Főváros: Ulánbátor

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: visitmongolia.com/

Időeltolódás: +5-6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat kevés helyen fogadják el, így javasoljuk, hogy elegendő készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: Az időjárás rendkívül gyorsan változhat, így nyári utazás esetén is ajánlott meleg ruhát is csomagolni.

Közlekedés: az infrastruktúra nem fejlett. Külföldiek csak érvényes útlevél birtokában utazhatnak belföldi vonat- és repülőjáratokon.

Biztonság: Mongólia ritkán lakott ország, a lakosai többnyire vendégszeretők, ennek ellenére azt javasoljuk, hogy megbízható, helyi kisérővel látogassa meg az ország látnivalóit. Értékeikre fokozottan figyeljenek, az okiratokat és készpénzt nem javasoljuk, hogy a szálláson hagyják.

Időjárás

Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, az éves csapadék mennyisége 200 mm. A tél (október és március között) különösen hideg és száraz, ritkán esik hó. A januári középhőmérséklet -20°C, de a mélyebben fekvő területeken elérheti a -50°C-ot is. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26°C. A fővárost, Ulánbátort – annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel – a Föld leghűvösebb átlag-hőmérsékletű fővárosaként tartják számon.

Mongólia - UlánbátorIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)-26-24-15-6381192-6-16-24
Legmagasabb hőmérséklet (°C)-16-11-2817222322167-4-14
Napos órák száma (naponta)6799109888766
Esős napok száma (havonta)011231011145212


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, hastífusz, gyermekbénulás

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Mongóliában az infrastruktúra és az egészségügyi ellátórendszer igen fejletlen. A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható. Az éttermeket kérjük, körültekintően válasszák meg, mert fennáll a gyomorrontás veszélye a nem megfelelő higiéniai viszonyok és nem megszokott ételek fogyasztása miatt.

Beutazási információk

Vízum: Mongólia magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?mongolia

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség, Ulánbátor
Cím: J.Sambuu str. 36., BLUEMON Center 6. emelet, Ulánbátor 14200, Mongólia
Telefon: +9767700 5600
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Madari Ákos
E-mail: mission.uln@mfa.gov.hu
Honlap: ulanbator.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók