Autentikus arab világ, saját építészettel, ízlésvilággal, korlátok közé szorított urbanizációval. Tiszta és rendezett települések, barátságos lakosok, öko- és kalandturizmusra csábító egzotikus táj. Nem látni szegénynegyedeket, de nem hivalkodnak az olajkincsnek köszönhető jóléttel sem. Omán a Közép-Kelet még nem (eléggé) felfedezett favoritja. Mindenesetre sokkal több, mint amit egy sivatagi országtól várna az ember.

„Dubai 20-30 évvel ezelőtti változata” -mondják Ománról azok, akik mindkét helyen jártak már. A turisták (egyelőre) még nem rohanták meg, és éppen ez adja a varázsát, a „békebeli arábiai hangulat”-ot. Ez a relatív kis ország az Arab félsziget délkeleti sarkában (területe Magyarországénak kb. a háromszorosa) sok meglepetést rejt.

Oázisok, kanyonok, wadik (azaz többnyire kiszáradt folyóvölgyek), sivatagi dűnék, magas hegyek, szűz tengerpartok, hőforrások; tavak és buja növények a kopár sziklafalak között – Omán valóban különleges természeti szépségekkel rendelkezik.

A főváros (Muscat/Muszkat) építészete mentes a megalomániától, bár vannak kifejezetten modern negyedei. A tömegközlekedés szinte teljes hiányára viszont  a látogatónak megoldásokat kell találnia, és az általános lelassultságot is szoknia kell.

Az ország közel 5 milliónyi lakosának kb. 40%-a nem ománi eredetű.

Múlt és félmúlt:

Omán területe hosszú időn át három iráni dinasztia birtokában/befolyása alatt volt. Majd jött az Arab Birodalom, később a portugálok, végül az Oszmán Birodalom időszaka. A függetlenséget a jelenleg is uralkodó dinasztia vívta ki a 18. szd. elején, de a 19. szd. második felében még egyszer meg kellett harcolni érte az akkor megjelenő angolokkal. Az ezt követő éveket a különféle helyi erők egymással folytatott hatalmi küzdelme jellemezte, aminek a befejezését furcsa módon az angolok segítették elő: támogatták a korábban Angliában tanult Kábúszt, aki megpuccsolta saját apját (1970), majd egészen a nemrég bekövetkezett haláláig (2020 január) teljhatalommal rendelkező szultánként uralkodott. Az új vezető az lett, akit az elhúnyt szultán korábban írásban javasolt.

Kulturális turistáskodást kombinálna tengerparti nyaralással? A legjobb helyek egyikén jár!

Legfontosabb látnivalók, programok:

  • Muscat/Muszkat: 35 km hosszan elterülő tengerparti főváros (Al Alam: a kék-fehér-arany színű szultáni palotaegyüttes; Sultan Quaboos/Kabúsz Nagymecset: a nemrég meghalt szultánról elnevezett rendkívül impozáns és modern mecset; Mutrah szúk: a régi piac)
  • régészeti lelőhelyek (pl. Bat, Al-Khutm és Al-Ayn)
  • piknikezés, kirándulás (pl. Al Hajar hegység (Jebel Shams: 3004 m), az „ománi Grand Canyon” (Wadi Nakhr a sziklaképződményekkel), a sokfelé látható romfalvak  (pl. Tanuf), oázisok (pl. Wadi Shab kanyon, Wadi Bani Khalid)
  • tengerparti nyaralás (strandok pl. Muszkát vagy Rub al Khali közelében: lenyűgöző türkiz és mélykék színek, sziklákkal körülvett fürdőhelyek)
  • kivilágított országutak
  • homoksíelés (Wahiba Sands sivatag)
  • erődlátogatások (kb. 500 található belőlük az országban, pl. Bahla vályogból (!) épített erődje, ami az UNESCO Világörökség része)
  • Nizwa városa: pénteki élőállat-piac
  • természetvédelmi területek, rezervátumok (pl. az oryx-antilop vadvédelmi területe, teknős-rezervátum)

 

Főváros: Muscat/Muszkat

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.omansultanate.com/tourism.htm

Időeltolódás: +2 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: Omán muszlim ország, kérjük a hivalkodó öltözet mellőzését és a helyi öltözködési szabályok tiszteletben tartását.

Közlekedés: A sivatagi kirándulásokra helyismerettel rendelkező vezetővel utazzanak.

Biztonság: a közbiztonság kifejezetten jó, azonban kérjük, vigyázzanak személyes értéktárgyaikra. Fokozottan kérjük utasainkat a helyi törvények, valamint a kultúra és vallás tiszteletben tartása.

Időjárás

Az ország klímája rendkívül száraz és forró sivatagi, amelyhez a tenger közelsége miatt meglehetősen magas páratartalom is társul. A legjobb Ománba november és március közepe között utazni (főszezon), mikor a hegyekből hűvös, friss levegő érkezik, a napi hőmérséklet 25°C-ig emelkedik. Az év többi részében, leginkább május és augusztus között, nagyon meleg és párás az idő. Június közepétől augusztus végéig Omán déli részében az esős időszak hoz enyhülést a nyári melegben.

OmánIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)191922263031312928272320
Legmagasabb hőmérséklet (°C)252528323738363334343026
Páratartalom (%)727373665972778176727171
Esős napok száma (havonta)211100000012

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás, meningitisz, tifusz

Kötelező oltás: Fertőzött területről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

Higiénia: Az Ománi egészségügyi ellátás nyugati színvonalú, de a kórházi kezelések kifejezetten drágák.
Tiszta és színvonalas ország, azonban a klíma- és étrendváltozás miatt egy házi patika összeállítása javasolt. A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk.

Beutazási információkVízum: Omán magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges, mely felvehető a határon. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?oman


Magyar képviselet szükség esetén


Tiszteletbeli konzul, Muscat
Cím: Road of Sultan Qabus City, Qurum Hills, Muscat Compound no. 2105 Building no. 3650
Postacím: 122 Code 114, Muscat Ruwi, Oman
Telefon: +968-2-456-2852
Ügyelet (mobil): +968-9-933-0000
Tiszteletbeli konzul: Saud Hamad Al Taie
E-mail: saudtaie212@yahoo.com

Utazások

Élménybeszámolók