Panama speciális elhelyezkedése miatt sajátos történelemmel, lenyűgözően gazdag természeti környezettel és sok kultúra keveredésével az egyik legizgalmasabb ország Latin-Amerikában és persze Közép-Amerikában. Két kontinenst köt össze, két óceánt választ el, az egyik oldalán kétszer annyi eső esik, mint az alig 60km-re lévő másik (csendes-óceáni) oldalán. Közepén 3000 méter fölé emelkedik a Barú-vulkán, déli részén a Darién-gap-ben szakad meg egyedül a teljes amerikai kontinenst észak-déli irányban átszelő pánamerikai országút a gerillák miatt, a Panama-csatorna és az azt megelőző, az országot átszelő vonat építése miatt pedig a világ számos nemzetéből érkezett ide és maradt itt rengeteg kultúra képviselője. Nem beszélve a gyarmatosítás előtt már itt élő indián őslakosokról. Sűrű dzsungelek és képeslapra illő tengerpartok, hegyi kisvárosok és virágzó főváros, nemzeti parkok sora teszi még izgalmasabb úti céllá az országot. Kis területű állam, de tele van látni, hallani és megfigyelnivalóval. A tökéletes választás hátizsákosoknak és a luxust kedvelőknek egyaránt.

 

Panamaváros (főváros):

Jellegzetes latin-amerikai nagyváros a Csendes-óceán partján: látványos felhőkarcolók a tengerpart mellett, hangulatos koloniális házakkal teli óváros (Casco Viejo), elegáns villák és szegény környékek, minden trópusi melegben, őrült forgalomban, de egyben Közép-Amerika első metróhálózatával könnyítve. Közvetlen a város felett magasodik az esőerdős hegyekből álló és változatos állat-és növényvilágot rejtő Metropolitan Nemzeti Park.

 

A Panama-csatorna:

Ez a hírhedt és híres gigantikus emberi építkezés az egyik legfontosabb látnivaló az országban. A két látogatói központban mindent meg lehet tudni a csatornáról, ami a két óceán közötti átkelést biztosítja több mint 100 éve. Az emberi teljesítmény és eredmények mellett a duzzasztott Gatún-tó lenyűgöző élővilága is kötelező látvány, itt kajakoktól kezdve nagyobb hajókig lehet választani a természet felfedezésének módjai között. Mindenképpen érdemes a Soberanía Nemzeti Park trópusi erdői között hajózni.

 

Szigetek, szigetcsoportok:

 

Cobia – Cobia Nemzeti park –Sokan a Galápagos-szigetekhez hasonlítják természeti kincsei miatt. Gazdag szárazföldi és vízi állatvilág, bálnák vonulása, kevés turista, érintetlen környezet jellemzi.

Bocas del Toro szigetcsoport –A másik –karibi – oldal legkedveltebb nyaralóvidéke csodálatos tengerpartokkal, vízi élővilággal, nyílméreg békákkal, dús esőerdőkkel.

San Blas-szigetek – fehér homok, pálmafa, szikrázó és átlátszó kék víz. A tökéletes karibi látvány, apró szigetekkel, Guna őslakosokkal, semmittevéssel. Páratlan szépségű vidék.

 

Magasságok:

Barú-vulkán – Az ország legmagasabb pontja, ahonnan tiszta időben mindkét óceán látható. Ha addig nem akar valaki felmászni, annak érdemes a Los Quetzales ösvényen végigmennie a vulkánról elnevezett nemzeti parkban, ahol, ha szerencséje van, láthatja az út névadóját, a csodálatos kvézált (quetzal).

Hegyvidék – Panamavárostól egy napos túrákba belefér El Valle és Boquete, a párás meleg után hűvösebb, kellemes klímát ígérő vidék.

A panamai konyha rendkívül sokszínű a kulturális keveredés miatt. Az afrikaitól a távolkeletin át az európai és kreol ételekig minden megtalálható és kipróbálandó.

 

Főváros: Panamaváros

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.visitpanama.com/

Időeltolódás: -7 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 110V/60Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják. A dollárt mindenhol elfogadják. Javasoljuk, hogy kis címletű bankjegyeket vigyenek magukkal.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül a strandon. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, tífusz, malária

Kötelező oltás: Sárgaláz, amennyiben fertőzött területről érkezik az utas.

Időjárás

Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi, mely rendkívül kedvező az idegenforgalom szempontjából. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Az összes évi csapadékmennyiség az esős évszakban hullik le, emiatt a turizmus néhány ágazata szezonális jellegű.

A Karib-tenger mentén elterülő parti síkságon a csapadék eléri az évi 3500 millimétert, melyet az északkeleti szelek szállítanak. A csendes-óceáni partvidékre a szavanna éghajlat a jellemző, kevesebb csapadékkal és rövidebb esős időszakkal. Ennek oka, hogy a földszoros hegyei, a Kordillerák pajzsként védik a partot az esőzésektől. Naplemente után az ország egész területén egy hűvös szellő támad fel. Napfelkelte idején minden évszakban süt a nap.

A leghidegebb hónap október (középhőmérséklete 26°C), legmelegebb április (középhőmérséklete 28°C). Legcsapadékosabb október (21 csapadékos nap). Ekkor zivatarok gyakran előfordulnak. A legszárazabb hónap március (legfeljebb két csapadékos nap). A hőmérséklet a magas hegységekben alacsonyabb. A Talamanca-hegység nyugati oldalán néha fagy, de sohasem havazik.

Panama partjait nem érik el a hurrikánok. Ez nagy előny más trópusi turistacélpontokkal szemben. A levegő páratartalma magas (néha eléri a 70%-ot), mely a tengeráramlatoknak köszönhető. Turisztikailag a száraz évszak a fontosabb.

Panama-csatornaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)313233333231313130303030
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)232323242424232323222222
Napos órák száma/nap898766765656
Esős napok száma/hó64471516171815171812

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, tífusz, malária

Kötelező oltás: Sárgaláz, amennyiben fertőzött területről érkezik az utas.

Higiénia: Panamában az orvosi ellátás színvonala jó. Az esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok. Jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, javasoljuk a megfelelő szúnyogriasztó szerek alkalmazását. Továbbra is jellemző a Zikavírus-fertőzés veszélye.
A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok turistaként legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Panama területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?panama


Magyar képviselet szükség esetén


Tiszteletbeli konzul, Panamaváros

Cím: Panamaváros, Altos de Betania, Avenida 15C Norte, casa 66.
vagy
Panamaváros: Balboa Plaza, oficina 421. Tropical Realty
Levelezési cím: 083-00245 Consulado de Hungria Panama
Telefon: +507-2619955, 66130106, 3910350
Ügyelet: +507-6613-0106 (mobil)
Tiszteletbeli konzul: Szmirnov István
E-mail: hungconsul@cwpanama.net

Utazások

Élménybeszámolók