Pápua Új-Guinea

Ez a nagyvárosok helyett számtalan kisebb (és egy-két közepes) méretű településsel rendelkező alig 7 milliós ország nem tartozik a turista-mágnesek közé. Az autentikus dolgok iránt érdeklődők számára azonban paradicsomi helyszín, mert sokszínű és sokféle. Nem véletlen, hogy néprajzkutatók és dokumentumfilmesek gyakran keresik fel Pápua Új-Guineát, hiszen kulturális és földrajzi értelemben is nagyon érdekes és még kevéssé felfedezett hely.

Új-Guineán (mely Grönland után a Föld második legnagyobb szigete) két ország is osztozik: Indonézia (a nyugati felén), és Pápua Új-Guinea (a keleti részen). 

Természet:

Érintetlen tengerparti strandok és korallszigetek, működő vulkánok (mint pl. a Manam, a Karkar, a Lamington vagy a Bagana), számos kisebb-nagyobb sziget, sűrű esőerdők és csodás túra-útvonalak (mint pl. a Kokoda-ösvény) fogadják a látogatót. Állatvilága a tőle délre fekvő Ausztráliáéhoz hasonló, mely földrésszel  a jégkorszakban fizikai összeköttetésben is állt, és amelytől ma is csak relatív sekély tenger választja el. Gazdag állatvilággal rendelkezik, 56 (!) különféle erszényes faj található itt, melyeknek egy része a fákon él. 

Nyelv, kultúra:

Az országban három hivatalos nyelvet (angol, tok pisin, pidzsin) használnak, és több mint 850 (!) nyelvet beszélnek. A lakosság rendkívül heterogén (több mint 700 törzset tartanak számon), és gazdag, sokféle törzsi hagyomány szerint élnek.

A falvakban lakók tradicionális berendezkedésű, szorosan együttműködő közösségeket alkotnak, és többnyire földműveléssel foglalkoznak. Animista vallási hagyományokat követnek, melyek keretében előfordulhatnak állat- és/vagy emberáldozatok is (ez utóbbit ritkábban és inkább csak a sziget legbelsőbb területein gyakorolják).

Kuk nevű korai mezőgazdasági településük szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Félmúlt:

Az autonómiához és függetlenséghez (1975) hosszú út vezetett. Pápua Új-Guineát a 18. szd.-tól kezdve több ország is gyarmati függésben tartotta. Az egykori Brit Birodalomból kialakult Nemzetközösség tagja; a mindenkori brit uralkodó az államfő, azaz jelenleg II. Erzsébet.

A főváros, a kb. 300 000-es lakosú Port Moresby látnivalóiból: 

  • PNG Nemzeti Múzeum és Galéria – jelentős antropológiai kollekció
  • a Parlament épülete, ami egy tradicionális templom mintájára épült

 

Főváros: Port Moresby

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: www.papuanewguinea.travel/

Időeltolódás: +10-11 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Közlekedés: A tömegközlekedés megbízhatatlan, és külföldi turisták számára veszélyes lehet.

Biztonság: az ország egyes területein szinte állandósultak a törzsi és etnikai villongások. A fővárosban nagyon rossz a közbiztonság, gyakoriak a lopások.

Időjárás

Pápua Új-Guinea Ausztráliától északra fekszik a Guinea sziget keleti részén. Az ország legnagyobb tájegysége az Owen Stanley Range hegyvonulat, melynek több csúcsa a 4000 méteres magasságot is meghaladja. Az ország 3-ét dzsungel borítja, a maradék területek mocsaras vidékek és rétek. A szigetet gyönyörű korallzátonyok védik a tenger felől. Éghajlata tipikusan monszun, a csapadékos időszak decembertől márciusig tart, a száraz májustól októberig. A csapadék mennyiségében azonban óriási eltérések vannak, egyes helyeken 1000 mm, máshol viszont 6000 mm csapadék is hullik évente. A hőmérséklet egész évben állandó, 25-30 fok között alakul, csak a páratartalom változik.

Pápua Új-GuineaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet °C3231.531313130303030313232
Legalacsonyabb hőmérséklet °C232323232322232222232323
Napos órák száma666777677887
Esős napok száma1514141084434469

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, hastífusz, malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.
Elsősorban az esős évszakban (novembertől áprilisig) az ország számos területén gyakori a malária. Dengue-láz és Zika-vírus is előfordul.
A HIV/AIDS megbetegedések száma jelentős.

Beutazási információkVízum: magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges. Egyszeri belépésre jogosító vízum felvehető a határon (port moresby-i Jacksons és Tokua, Rabal nemzetközi reptereken). A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél. Utazás előtt kérjük tájékozódjon az aktuális feltételekről és belépési szabályokról.
Az ország utazás és az ott-tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania?papua-uj-guinea


Magyar képviselet szükség esetén
Pápua Új-Guineában nincs magyar nagykövetség vagy konzuli szolgálat. Szükség esetén kérjük vegye fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Franciaország helyi képviselete

Post address: Postal: PO Box 1155. Port Moresby Location: Defens Haus 06th Floor. Corner Champion Parade and Douglas Street
Phone numbers: +675 321 5550

Egyesült Királyság helyi képviselete

Post address: Postal: PO Box 212. Waigani. Location: Kikori Street. Waigani
Phone numbers: +675 325 1677

Utazások

Élménybeszámolók