Paraguay

Paraguay nevét legnagyobb folyójáról kapta. Az indián eredetű név jelentése: “papagájok vize”. Az egykori spanyol gyarmat 1811-ben nyerte el függetlenségét. Bolívia mellett, a kontinens másik, tengerparttal nem rendelkező országa. Felszínét a Paraguay – mocsarakkal tarkított, őserdővel borított – völgye osztja két részre. A Brazíliával közösen üzemeltetett Itaipu a Föld legnagyobb vízerőműve. Az ország főbb látnivalói Asuncion, az ország fővárosa és egyben legnagyobb városa a Paraguay folyó keleti partján, valamint Trinidad, a 18. század elején épült jezsuita missziójával.

Paraguay a lenyűgöző ellentétek országa. Rusztikus és kifinomult. Rendkívül szegény és pofátlanul gazdag. Egzotikus természeti tartalékokkal és masszív mesterséges gátakkal büszkélkedik. Ez az a hely, ahol a lovas kocsik lassítják a Mercedeseket, ahol a kézműves műhelyek összeérnek a csillogó bevásárlóközpontokkal és ahol Encarnaciónhoz közeli vidéki falvakban található jezsuita romok csak pár kilométerre vannak a kifinomult gyarmati városoktól, mint pl. Asunción. Párás szubtrópusi esőerdők délen és száraz, vad határvidék északon.

Meglepő módon, Paraguayban kevesebb a hátizsákos turista, mint a puma, annak ellenére, hogy az utazás bármikor lehetséges – legyen az egy csontzörgető kamikaze stílusú buszon vagy egy kényelmes rozoga hajó fedélzetén a Paraguay folyón. Az országot nagyrészt a szomszédos országokból látogatják, így ők nagyon kíváncsiak a messzebbről érkezett turistákra. Bárkivel szívesen megosztanak egy tereré-t, azaz egy jeges gyógynövény teát és mesélnek Paraguay csábító titkairól. A diktátorok, a korrupció és a csempészet megmaradó hatásai hozzájárultak ahhoz, hogy sok éven keresztül a paraguayi élet nagy része zárt ajtók mögött zajlott és az emberek bizalommal vesznek részt nyilvános tiltakozásokon.

Főváros: Asunción

Időeltolódás: -6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Biztonság: kérjük kerüljék a feltűnő ékszerek és óra viseletét, értékeiket ne hagyják őrizetlenül a strandon. Hivatalos irataikat, értékeiket zárják el a szállodai széfben.

Időjárás

A nyár nagyon meleg, a tél viszont kellemes hőmérsékletű. A déli területeken magas a páratartalom, egész évben eshet az eső. A brazil határnál ez éves csapadék mennyiség 2000 mm, Asunción környékén 1500 mm. A dombságok nem haladják meg a 600 m-t, így a hőmérséklet egységesen magas nyáron. December és február között a legmagasabb átlaghőmérséklet 35°C, télen a hőmérséklet 6-22°C között ingadozik.

ParaguayIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)222221181412121416171821
Legmagasabb hőmérséklet (°C)353433292522232628303234
Páratartalom (%)696969737675706662626462
Esős napok száma (havonta)866766547887


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Sárgaláz, Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, hastífusz, malária

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Uruguayban az egészségügyi ellátás színvonala alacsony. A higiéniás viszonyok nem felelnek meg az Európában szokásosnak. A csapvíz nem fogyasztható.
Járványügyi riadód rendeltek el a Zika, a Dengue és a Chikunguña láz vírusát terjesztő szúnyogfaj terjedésének megfékezése érdekében. Javasoljuk, a megfelelő szúnyogriasztó szerek használatát. Amennyiben feltétlenül nem szükséges, terhes hölgyek a járvány megfékezéséig ne látogassanak Paraguayba.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Paraguay területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Paraguay az utazás és az ott-tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. San Pedro és Concepción tartományba nem javasoljuk az utazást az EPP gerillacsoport esetleges támadásai miatt.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?paraguay


Magyar képviselet szükség esetén


Tiszteletbeli konzul, Asunción

Cím: Tte. 1 Demetrio Araujo Miño Nº 107, esquina Avda. Santisimo Sacramento, Asuncion
Telefon: +595-21-291-947, 291-948, 291-167, 292-821
Ügyelet: +595-981-400-366 (mobil)
Tiszteletbeli konzul: Tömböly Dénes
E-mail: secretaria@tecnoedil.com.py, dtomboly@tecnoedil.com.py

Utazások

Élménybeszámolók