Salamon-szigetek

Salamon-szigetek, mint állam a Melanéziához tartozó, vulkáni eredetű Salamon-szigetek legtöbbjét magába foglaló ország a Csendes-óceán déli részén. (Bougainville és Buka földrajzi értelemben a Salamon-szigetekhez tartozik, politikailag azonban Pápua Új-Guineához.)

A szigetek egyedülálló kulturális hagyományainak és a gyönyörű környezetnek köszönhetően évről-évre rengeteg turista érkezik a csendes-óceáni paradicsomba. A szigeteken az évezredek során rengeteg népcsoport fordult meg, illetve telepedett le. Melanézek, polinézek, ázsiaiak, mikronézek és európaiak választották otthonukul a szigeteket, hozták magukkal ősi hagyományaikat, fantasztikusan sokszínű kultúrát teremtve ezzel. Az ősök szokásai napjainkig fennmaradtak, a kis falvakban az emberek ugyanúgy élnek, mint a régi időkben, az idelátogató turisták örökké emlékezetes néprajzi élménnyel térhetnek haza. A napfény, a természet és a vízi sportok szerelmesei sem fognak csalódni, csodálatos strandok, remek horgász- és búvárhelyek, egyedülálló élővilág várja a látogatókat.

Főváros: Honiara

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.visitsolomons.com.sb/about-solomons

Időeltolódás: +9 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Közlekedés: baloldali közlekedés van a szigeteken.

Időjárás

Éghajlata trópusi, a hőmérséklet ritkán ér el nagyon magas értéket, mivel a szigeteket körülvevő tengerekről hűs szelek érkeznek. A nappali hőmérséklet megszokott értéke 30 °C körül van, az átlaghőmérséklet 27 °C. Április és október között 50–60 km/h sebességű délkeleti szelek fújnak. Az esős évszak – a monszun- novembertől márciusig tart.

A Korall-tengeren gyakran keletkeznek ciklonok, de ezek általában Vanuatu, vagy Ausztrália felé sodródnak.

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, http://oltokozpont.hu/hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, tífusz, malária elleni oltások

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A fővároson kívül az egészségügyi szolgáltatások korlátozottak. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információkVízum: Magyar állampolgároknak nem kell vízumot igényelniük. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://www.visitsolomons.com.sb/
Magyar képviselet szükség esetén


A Salamon-szigeteken nincs magyar nagykövetség és konzulátus. Magyarország legközelebbi külképviselete a Canberrai Magyar Nagykövetség.
Cím: 17 Beale Crescent, DEAKIN, ACT 2600
Telefon: +61-2-6282-2555

Ügyelet: +614-3855-6504
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Gruber AttilaAz EU-tagállamok közül Nagy-Britannia tart fenn képviseletet az országban, melyhez - baj esetén - magyar állampolgárok is fordulhatnak.

Utazások

Élménybeszámolók