Srí Lanka

“Kis sziget-nagy kaland!” – hirdeti az egyik szlogenjük, és ez valóban így van. Kellemes trópusi klíma, idilli tengerpartok, teaültetvényekkel borított hegyoldalak, kirándulásra hívogató tájak, dzsungelek és vízesések, egzotikus templom-és épületmaradványok. Viszonylag kis területen meglepően nagy változatosság! 

India dél-keleti csücskéhez közel, az Indiai-óceán északi részén fekszik a csepp alakú, csodás természeti adottságokkal rendelkező Srí Lanka. Írott történelme több mint 2500 éves; ókori város,-  palota,- és templommaradványokban gazdag. Elnevezése többször is változott, legutoljára 1972-ben, azóta hívják a gyarmati időszakra emlékeztető Ceylon helyett Srí Lankának (jelentése: sugárzó/fénylő ország).

Színes populációját és kultúráját elsősorban földrajzi elhelyezkedésének köszönheti. Mivel a Föld egyik klasszikus kereskedelmi útvonalának, a Selyemútnak az egyik ágán fekszik, Európa és “a Kelet” között, könnyen megtalálták a kalandozó európai hajók. Váltották is egymást évszázadokon át a különféle gyarmatosító nemzetek – portugálok, hollandok, angolok. A sziget elsősorban fűszertermelő-helyként illetve nagy forgalmú kereskedelmi-elosztópontként szolgált.

Srí Lankát a ma már többségében a tengerszint alatt fekvő apró szigetek és mészkőzátonyok láncolata, az ún. „Ádám hídja” köti össze Indiával. Több természetvédelmi parkja is van, endemikus növényekkel és állatokkal. Legismertebb terményük a tea, de sokan élnek halászatból és fakitermelésből is, és persze a turizmus is jelentős.

Lakossága 18 és fél millió, három számottevő nagyságú etnikai csoporttal és régre visszanyúló ellentétekkel, amik 1990 és 2002 között polgárháborúba is torkollottak.

 • szingalézek (ők adják a szigeten a túlnyomó többséget, a théraváda buddhizmus szerint élnek),
 • tamilok (két nagyobb, egymással kevéssé keveredő csoportra oszlanak, a hindu vallást követik)
 • muzulmánok (kora középkori arab kereskedők leszármazottai)

Gasztronómiája sokszínű és nagyon ízletes, a csípős curry és a különféle tengeri falatok viszik benne a prímet.

2004 karácsonyán egy tenger alatti földrengés következményeként cunami söpört végig a partokon.

LÁTNIVALÓK (a teljesség igénye nélkül):

 • a főváros, Colombo excentrikus, színes templomai (Gangaramaya,  Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam, Koneswaram)
 • Számtalan csodás beach – pl. Bentota közelében (ayurvédikus központtal), Mirissa közelében (bálnalessel), Galle közelében (csodás koloniális épületekkel), Koggalá-nál (teknős-les)
 • Kandy városa (az ősi srí lanka-i királyok utolsó  fővárosa)
 • Dambulla barlangtemplom – fekvő és álló Buddha-szobrokkal
 • Sigiriya Sziklaerődítmény  – vulkanikus sziklába vájt építmény az első évezredből, barlangpalotával és oroszlánmancsos bejárattal, tetején egykori palota romjaival. megmászható!
 • ősi városromok  – pl. a nagy területen fekvő Pononnaruwa, a 11.-13. szd.-i  főváros
 • 7 különféle, a Világörökségi listára felkerült terület
 • látogatható teaültetvények
 • természetvédelmi területek – pl. Yala Nemzeti Park (leopárdok)

Főváros: Sri Jayawardenapura Kotte (Colombo)

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://srilanka.travel/index.php?route=common/home

Időeltolódás: +3,5 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral fényképezkedni tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését.

Közlekedés: a bal oldali közlekedés, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, az utak rossz minősége, a közlekedési szabályok hiányos alkalmazása és a helyiek agresszív vezetési stílusa miatt javasoljuk, hogy sofőrrel együtt béreljenek autót.

Időjárás

Oltások

Beutazási információk

Utazások

Élménybeszámolók