Svájc

Gyönyörű természet, havas hegyek, hűs tavak, rendezett települések, tisztaság, friss levegő és jólét – ez Svájc! És akkor még a teheneket, a perfekt bicskákat, a pontos órákat, a sajtfondue-t és a Toblerone csokit nem is említettük.

Svájc Magyarországnál több mint kétszer kisebb, viszont -mint az eléggé köztudott- sokkal, de sokkal gazdagabb. Nem bocsátkozott háborúba több mint 500 éve, de az is igaz, hogy a belső rend fenntartására is sokat ad.

Svájcot – a bevezetőben említett dolgok mellett- irígylésre méltó hellyé teszik stabil és titkokat jól őrző bankjai, külpolitikai semlegessége és hosszú idő alatt kicsiszolódott demokráciája. A 26 kantonból álló konföderáció még a középkorban kezdett formát ölteni. Sokféle hátterű népessége (melynek elég magas százaléka bevándorló) békésen él egymás mellett, betartva és betartatva a szabályokat.

Az országban négy hivatalos nyelv van használatban;  a többség a (svájci) németet beszéli, sokféle dialektusban. Svájc Nyugat,- Közép,- és Dél-Európa találkozásánál fekve, tengeri kijárat nélkül is fontos szerepet tölt be az északi és déli régiók közti kereskedelemben, évszázadok óta.

Svájc felszínének legalább 60%-át hegyek uralják (itt találhatók Európa leghosszabb gleccserei is), köztük megbújva pedig vannak olyan települések is, melyek csak az elmúlt 150 évben váltak megközelíthetővé.

 

A HELYEK, MELYEKET EGYSZER LÁTNI KELL SZEMÉLYESEN IS:

  • Matterhorn – piramis alakú, közel 4500 méter magas hegy, fotogén hegycsúccsal
  • Jungfraujoch – “Európa teteje”; két hegy közti nyereg, amin keresztül felejthetetlen élményt nyújtó vonatút vezet
  • Svájci Nemzeti Park – Svájc egyetlen ilyen státuszú parkja Zernez közelében, számos trekking útvonallal, melyekről nem szabad letérni
  • Genfi tó – Genf és Lausanne között elnyúló víztükör, körülötte az ország egyik legszebb vidéke
  • Lugano – város az azonos nevű tó partját, „Svájc Monte Carlo-ja”, az olasz és vájci kultúra finom keveréke
  • Bern – UNESCO Világörökségi listás középkori város, az ország fővárosa, szimbóluma a medve
  • Zürich – a legnagyobb svájci város, az ország egyik legfontosabb szociális és kulturális központja

 

Főváros: Bern

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: https://www.myswitzerland.com/en/home.html

Időeltolódás:

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban, illetve az ATM automatákból való pénzfelvételt ajánljuk.

Közlekedés: az országban nagyon jó a vasúti közlekedés. A vonatok pontosak, tiszták és nagyon jó a csatlakozás. Különböző bérleteket lehet váltani.

Időjárás

Svájcba egész évben lehet utazni, időjárását nagy mértékben befolyásolja az Alpok. 4000 méter felett egész évben hó fedi a lankákat. Télen sok csapadék biztosítja a sípályákon a havat. Nyáron kellemes a hőmérséklet kirándulásokhoz, túrázáshoz és városlátogatáshoz.

ZürichIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)-2-21371113131072-1
Legmagasabb hőmérséklet (°C)26111520212423201474
Napos órák száma (nap/hónap)234566775321
Esős napok (nap/hónap)151318181718171619211916


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, kullancsencephalitis

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Svájcban a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó, de nagyon költséges. A csapvíz a legtöbb helyen iható.

Beutazási információk
Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen tartózkodhatnak Svájc területén. A belépés további feltétele az érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania


Magyar képviselet szükség esetén


Svájci Nagykövetség Bern

Cím: Muristr. 31. 3006 Bern
Telefon: +41-31-352-85-72, 352-28-67
Ügyelet: +41-79-826-47-14
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Nagy István
E-mail: brn.missions@mfa.gov.hu
Honlap: bern.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók