Svédország

Fagyott műveletlen földek, hangulatos házikók, őserdők, sziklás szigetek, rénszarvas pásztorok és Viking tanulmány – Svédországban mindez megtalálható kifogástalan stílusban és mindezek mellé egy konyha, melyért érdemes meghalni.

Svéd stílus
Bizonyos szempontból Svédországba utazni, olyan érzés, mintha egyenesen egy divat vagy lakberendező magazinba csöppennénk bele. Stockholm utcáin nem látni unalmas ruhákat és igazán megkapó az a törődés, amivel a házak, kunyhók, kávézók és nyilvános helyek dekorálva vannak az ország bármely területén. A svéd stílusról tudni kell, hogy soha nem kirívó; a forma és a funkció szoros összeköttetésben van a társadalommal; azzal a társadalommal, mely mértéktartásáról, gyakorlatiasságáról, szabályairól, egyszerű vonalairól és okos tervezéséről ismert. Akár vásárlás vagy túrázás mellett döntesz, nehéz lesz nem beleszeretni a hely hűvös esztétikájába.

Vikingek és történelem
Svédország parkjaiban ősi rúna kövek emelkednek ki a fűből; de a hatalmas kőhajó dekorációk és a feltűnésmentes sírhalmok szintén gyakoriak. A fallal körülvett középkori városok és a tengerparti erődök rendszeres megállói az ideutazóknak. A viking romok és az azokat körülvevő sztorik nagyon is a svéd táj részét képezik és könnyen úgy érezhetjük, hogy a történelembe csöppentünk. És tényleg.

A számik
Svédország északi része az őshonos számi nép otthona, akiknek a tradicionális nomád életmódja a rénszarvastenyésztés köré épült. A számi kultúra, beleértve a kézművességet, a otthonaik és falvaik, a szállítási módjaik és a főzési stílusuk, csak néhány olyan dolog, amibe a látogató belemerülhet, míg Lappföldön tartózkodik. Nem érdemes elszalasztani a lehetőséget, hogy megismerjük ezt az egyedülálló embercsoportot: töltsünk el egy-két éjszakát egy számi rénszarvas táborban vagy vegyünk részt egy kutyaszán túrán. Ha kevesebb időt töltünk az országban, akkor próbáljunk ki egy számi éttermet vagy keressünk valami egyedi kézzel készített számi fa vagy bőrárut, amit hazavihetünk emlékbe.

Tájkép
Az igazság az, hogy Svédországban a legjobb dolog a természeti szépsége. Ahhoz, hogy igazán értékelni tudjuk az ország varázsát, magunk mögött kell hagynunk a várost. Jelentheti ez akár a szigetcsoportok közötti vitorlázást, egy lakatlan szigeten kikötve vagy túrázást a királyi ösvényen át végig az északi vadonban, ez csak tőled függ – de miért ne próbálnád ki mindkettőt? Túrázás, kempingezés, kerékpározás, síelés, csónakázás, horgászat, gombászás vagy bogyó gyűjtögetés mind tipikus svéd időtöltés és bármelyikre könnyedén lehetőségünk nyílik bármely részén vagyunk az országnak.

Főváros: Stockholm

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: https://visitsweden.com/

Időeltolódás: nincs

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter nem szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat használata széleskörűen elterjedt, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk, de  sokszor az ATM automatákból való pénzfelvétel a legkedvezőbb.

Időjárás

Svédország időjárása jellemzően csapadékos, nagy a hőmérséklet különbség téli és nyári hónapok között. Északon a sarkkörön és a hegyekben nagyon hideg van, januártól áprilisig kedvezőek a körülmények a téli sport kedvelőinek. A nyár rövid, júniustól augusztusig tart.


Stockholm I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Maximum hőmérséklet 1.4 1.5 4.9 10.6 16.2 20.2 23 21.9 16.4 10.2 4.8 2
Minimum hőmérséklet -1.3 -1.7 -1.7 1.1 10.7 15.2 18.1 17.2 12.1 6.9 2.3 -0.6
Napos órák száma 1 1 3 5 7 7 7 5 4 3 2 1
Esős napok száma 7 6 7 6 6 7 6 8 8 8 9 7

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.
Ajánlott oltások: Kullancsencephaliti

Kötelező oltás: -

Higiénia: Svédországban a közegészségügy megfelelő

Beutazási információk

Vízum: magyar állampolgároknak turista célú beutazás esetén Svédországba vízum beszerzése nem szükséges. A beutazás érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is lehetséges.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség, Stockholm

Cím: Dag Hammarskjölds väg 10, 115 27 Stockholm
Telefon: +46-8-661-67-62, 662-56-75
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Makkay Lilla
E-mail: mission.sto@mfa.gov.hu
Honlap: stockholm.mfa.gov.hu

Utazások

Élménybeszámolók