Szíria

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint a sorozatos emberrablások okán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ismételten és nyomatékkal kéri, hogy magyar állampolgárok NE/NE utazzanak Szíriába, illetve az esetlegesen még az országban tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.

Az ország az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület az I. utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan értékeli a biztonsági helyzetet. Szíriában továbbra is rendszeresek az erőszakos cselekmények, fegyveres összecsapások a biztonsági erők és a tüntetők, illetve különböző fegyveres csoportok között, amelyek számos halálos áldozatot követelnek. A fegyveres összetűzések időnként már a nagyvárosok (Aleppó, Damaszkusz) egyes területeit is érintik.

A polgárháborús helyzetet kihasználva aktivizálódtak a köztörvényes bűnözői csoportok is, melyek több esetben külföldi érdekeltségeket is megtámadtak. A folyamatosan romló helyzet miatt a Konzuli Szolgálat szükségesnek tartja megismételni korábbi figyelmeztetését, amennyiben továbbra sem javasolja magyar állampolgárok beutazását és nyomatékosan felhívja a már Szíriában tartózkodó magyar állampolgárokat az ország mielőbbi elhagyására.

(Ország leírás:

Akár a Nagy Sándor és a rómaiak által alapított ősi városokat, akár a keresztes lovagok várait vagy a mai Damaszkusz és Aleppó nagyvárosi forgatagát nézzük, Szíria egyedülálló hely. Szíriába nem csak kikapcsolódni utazik az ember, hanem ismeretszerzés céljából is. Ha mindezt szeretné kipróbálni, látogasson el Szíriába, ahol már több mint tízezer évvel ezelőtt is éltek emberek. Azt mondják, hogyha látta Szíriát, akkor látta az egész világot, mivel ez az ország több civilizációt egyesít: akkádi, amorite, föníciai, kánaáni, asszír, arameani, nabataean, görög, római, bizánci, a keresztes lovagok idejét és a muszlimokat: mameluk, ottomán, egészen a modern Szíriáig. Szíriát többek között ezért is tartják az ősi kultúrák hazájának.

Az ország megszámlálhatatlan történelmi emlékéről híres, minden kor otthagyta a keze nyomát valamilyen formában, nincs olyan időszak, amelyből ne maradt volna fenn valami csodálatos emlék. Palmyra római romjai a Közel-Kelet legérdekesebb látnivalói közé tartoznak, de találunk az országban asszír, török és perzsa maradványokat is. Ez a megannyi kincset rejtő és meglepően könnyen bejárható ország igazi gyöngyszem azoknak, akik a megszokottól eltérő módon, szerény költségvetéssel kívánnak világot látni.)

 

Időjárás

Thaiföld - PhuketIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)323333333231313130313131
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)242424242525242424242424
Napos órák száma (naponta)999865665678
Esős napok száma (havonta)3248181817172020136
Vízhőmérséklet (°C)272828292928282828282727


Szíria mediterrán éghajlatú. A nyár meleg és száraz, a tél hideg és csapadékos a part mentén. Az átlag napi hőmérséklet nyáron 29°C, míg télen 10°C. A sivatagban a hőmérséklet nyáron 40-46°C között alakul, és kevés csapadék esik. Télen a hegyekben nagy a hideg. Tavasszal és ősszel a legjobb utazni az enyhe időjárás miatt. A főszezoni időszakok: húsvét, július, augusztus, október és az iszlám vallási ünnepek.

Oltások

Az országba történő utazáshoz nincs kötelező oltás, de hosszabb szíriai tartózkodás esetén javasolt a tífusz, a tetanusz és a hepatitisz B elleni védőoltás felvétele még otthon.

Beutazási információk

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Szíriába. A vízumot a Szíriai Arab Köztársaság budapesti Nagykövetségén kell beszerezni vagy egyéb külföldi szíriai külképviseleten célszerű fölvenni, mivel határátkelőhelyen – a Damaszkuszi Nemzetközi repülőtér kivételével - nincs vízumkiadás. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától számított hat hónapig kell érvényesnek lennie. A Damaszkuszi Nemzetközi repülőtéren igényelhető ugyan vízum, de az ügyintézés hosszadalmas.

A vízumkérelemhez mellékelni kell:

  • 2 db fénykép,

  • kitöltött vízumkérő adatlap, ami a nagykövetségen szerezhető be,

  • a tervezett beutazás napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél.


Az egyszeri belépésre szóló vízum 3 hónapon belül használható fel, ára: 11 000,- Ft.
A kétszeri belépésre szóló vízum 3 hónapon belül használható fel, ára: 22 000,- Ft.
A többszöri beutazásra szóló vízum 6 hónapon belül használható fel, ára: 34 000,- Ft.

Ha a kérelmező útlevelében izraeli vízum vagy az Izraellel szomszédos valamelyik arab ország, izraeli be- és kilépésre alkalmas határátkelőhelyének bélyegzője van, akkor a vízumkérelmet elutasíthatják, illetve az ország területére a beléptetést megtagadhatják.

A beutazó vízum 10 vagy 15 napos lehet. A belépéskor a határon az útlevélben feltüntetik, hány napra jogosult a belépő turista Szíriában tartózkodni. Az előre meghatározott számú, vagy a 15. nap elteltével a külföldinek be kell jelentkeznie az idegenrendészeti hatóságnál. A belépéskor az erre figyelmeztető angol/francia nyelvű pecsétet az útlevélkezelő beüti az útlevélbe.

A belépéskor angol/francia nyelvű adatlapot kell kitölteni, amit lepecsételnek, s az országból történő kiutazáskor kell leadni.

A Damaszkuszi Nemzetközi repülőtéren elutazáskor 200,- Szír font (kb. 4 USD) repülőtéri illetéket kell fizetni.

A Magyar Köztársaság Damaszkuszi Nagykövetsége a Mezzeh városrészben, Al-Akram Mosque, Assalam Str. 12. szám alatt található, tel: 611-0787, 611-2804, 611-7966. Hivatali idő naponta 8.00-tól 14.00 óráig, péntek-szombat a munkaszüneti nap. A nagykövetség konzuli szolgálata az ügyeleti rendszeren keresztül folyamatosan elérhető.

Utazások

Élménybeszámolók