Tádzsikisztán

A volt Szovjetunió egyik legdélebben fekvő utódállama, amely 1991-ben lett független.

A térség legkisebb, hegyek uralta ország, ahol megtaláljuk a Fan hegyek ötezres csúcsait, mély völgyeit és a kristálytiszta vizű tengerszemeit.

A főváros, Dusanbe csillog-villog, 10-20 milliós autókból is rohangál nem is egy az utcákon. Igaz, látnivaló nincs a városban, de legalább otthonosan, kényelmesen sétálható a központ, árnyas fasorok, parkok, éttermek váltják egymást.

Főváros: Dusanbe

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.visittajikistan.tj/

Időeltolódás: +3 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Éghajlata mérsékelt égövi kontinentális. A nagy magasság miatt gyakori a kemény hideg. A csapadék mindenütt kevés, de a zárt völgyekben félsivatagi körülmények uralkodnak.

Tádzsikisztán - DusanbeIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)81017222733363530241710
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)-20491316191712730
Napos órák száma (naponta)4457911111110764
Esős napok száma (havonta)99131082101458

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.
Ajánlott oltások: Hepatitis A, Veszettség, Hepatitis B, tifusz, gyermekbénulás. Malária tabletta szedése javasolt főleg a meleg időszakokban.

Kötelező oltás: -

Higiénia: A csapvíz  fogyasztását és utcai, piaci árusoknál való étkezést nem javasoljuk.

Beutazási információk

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország, azon belül is elsősorban a Fergana-medence és annak környéke a tádzsik-üzbég-kirgiz hármas határ, utazás és ott tartózkodás szempontjából „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába tartozik. Ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a régióba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasoljuk.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?tadzsikisztan

Vízum: magyar állampolgárok részére vízumköteles ország, a beutazáshoz vízum szükséges, mely elektronikusan, vagy a bécsi konzulátuson igényelhető. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél és min. 2 egymással szemközti üres oldal az útlevélben.
Utazás előtt kérjük érdeklődjenek az aktuális beutazási feltételekről.

Az országban semmilyen magyar külképviselet nem működik.

Utazások

Élménybeszámolók