Trinidad és Tobago

Trinidad és Tobago a két ellentmondással teli sziget. Míg Trinidadban ősi mangrove mocsarak és esőerdőkkel borított dombok látványa dobja fel a füstöt okádó olajfinomítókat és ronda ipari telepeket, addig Tobagón minden megtalálható, amit az ember elvár egy karibi szigettől: pálmafák és fehér homokos strandok. De így együtt, ez a két-szigetes köztársaság páratlan madárlessel, első osztályú búvárkodással, buja esőerdei túrákkal, vízesésben úszkálással és pezsgő éjszakai élettel szolgál, a régió legnagyobb és legmesésebb karneváljáról már nem is beszélve.

De itt senki nem fogja fogni a kezed. Az olaj- és gázipar miatt a turizmus náluk nem prioritás, szóval vegyünk egy nagy levegőt, vágjunk bele és csak élvezzük ezt a mixet.

Trinidad

Ha összetesszük a trinidadi turistákat egy szobába, egy rém kínos társaságot kapunk: egyik oldalon a fényképezőgépek és távcsövek hevedereivel bíbelődő madárlesőket, a másik oldalon – a bárhoz közel – a zenét ordíttató és flitteres jelmezeket próbáló karnevál rajongókat.

De van itt egy titok: Trinidad sokkal több, mint amit távcsövön vagy parti szemüvegen keresztül láthatunk. Természetesen a mocsarak és az erdők minden madár-őrült álma, és a Port of Spain Karneváltól eldobod az agyad. De Trinidad is bővelkedik kerékpár és túraútvonalakkal, látványos vízesésekkel és elhagyatott öblökkel. A vidéki, turistáktól mentes, csipkézett partszakaszos északkeleti része sokkolóan szép, míg a délnyugati rész bemutatja a sziget kultúráját csodás curry illattal a levegőben és a semmiből előbukkanó színpompás templomaival.

Mivel itt a virágzó olaj- és gázipar számít fő bevételi forrásnak, ezért Trinidadban hajlamosak átnézni a turistákon, ami valljuk be, hogy sok odalátogatónak ez egy áldás. Valódi kaland vár arra, aki úgy dönt, hogy mindezt elfogadja.

Tobago

Míg Trinidad az ipar és az éjszakai partik szigete, addig az aprócska Tobagon (hosszában 42km) kezünkben egy sörrel, pihenjünk egy napágyon és bambuljuk a kristálytiszta víz csillogását a napfényben. Bár Tobago is büszkélkedik esőerdőkkel, fantasztikus merülő helyekkel, lenyűgöző kékeszöld öblökkel és természetvédelmi területekkel, amennyiben a nyugágy már nyomná a hátunkat. Bármilyen szállást választunk: luxushotelt vagy falusi kis panziót, a mezítlábas beach bárban ugyanúgy eliszogathatjuk a kis rumunkat a helyiek társaságában.

A legtöbb fehér homokos tengerpart és a turisztikai fejlesztések Tobago dél-nyugati részében húzódik, Crown Point-tól öblök láncolatán keresztül Arnos Vale-ig. A sík terület nagyjából Tobago egyetlen nagyvárosáig, Scarborough-ig terjed ki. Az ezen túli partok kis halászfalvakkal vannak tarkítva, míg a sziget belseje sűrű esőerdővel borított hegyes vidék. A búvárok és snorkellezők látogassanak el a sziget legkeletibb falvaiba, mint pl. Speyside és Charlotteville, míg a madármegfigyelők legideálisabb célpontja a Tobago Forest Reserve és a közeli, lakatlan sziget, a Kis-Tobago.

Főváros: Port of Spain

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://gotrinidadandtobago.com/

Időeltolódás: – 6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 115V/60Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Közlekedés: bal oldali forgalom. A tömegközlekedést utasainknak nem javasoljuk. Kizárólag hivatalos taxitáraság autójával utazzanak.

Biztonság: A rablások elkerülése érdekében, kérjük, éjszaka ne közlekedjenek elhagyatott területeken, napközben kerüljék a túlzsúfolt utcákat. Értékeiket ne hagyják felügyelet nélkül a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben. Pénzfelvevő helyeken és a bevásárlóközpontokban ügyeljenek arra, hogy ne mutassák az Önöknél lévő készpénz mennyiségét.
Ne viseljenek feltűnő órát és ékszert, és kevés készpénzt tartsanak maguknál. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket a szálloda széfjében helyezzék el.

Időjárás

Egész évben állandó a hőmérséklet. A napi átlaghőmérséklet 27°C, a páratartalom 75%. Az esős (júniustól novemberig) és a száraz (decembertől májusig) évszakot különböztethetjük meg. A főszezon januártól márciusig tart, a legtöbben februárban van, a Karnevál miatt. Októbertől decemberig és áprilistól júniusig kevésbé zsúfolt és drága, de esőre lehet számítani. A hurrikánok jellemzően a júniustól novemberig terjedő időszakban alakulnak ki a karibi térségben.

TrinidadIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)303132323231313232313130
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)202121222323232323222221
Napos órák száma (naponta)888876777767
Esős napok száma (havonta)119461119211918161715
Vízhőmérséklet (°C)262626272727282829292827


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.
Ajánlott oltások: sárgaláz, Hepatitis A, Veszettség, Hepatitis B, Tifusz

Kötelező oltás: -

Higiénia: A szigeteken lévő kórházak mindegyike eltérő a megszokott európai színvonaltól. Általában hiány van a szükséges műszerekből, gyógyszerekből és személyzetből. A csapvíz fogyasztása nem biztonságos, ehelyett a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlott.
Előforduló betegségek: Dengue-láz, Zika vírus.

Beutazási információk

Vízum: 90 napig turista célú utazáshoz nem szükséges.
Beutazáshoz szükséges:

  • a hazaúttól számított további 6 hónapig érvényes útlevél

  • tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjegy

  • a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet

  • szállásfoglalás


Magyar képviselet szükség esetén


Trinidad és Tobago területére nincs akkreditálva magyar külképviselet. Legközelebb elérhető segítség a kubai konzulátuson vagy az Európai Unió tagállamainak képviseletén.

Kubai Nagykövetség, Havanna

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Drexler András
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Telefon: +53 -7833 3365, 7833 3346
Ügyeleti mobil: (+53) 5280 2110
E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/havanna

Utazások

Élménybeszámolók