Tunézia

Tunéziát földre szállt paradicsomnak is nevezik. A fürdés és a nap szerelmeseinek ezerháromszáz kilométernyi finom, homokos partszakaszt kínál. Tunézia paradicsom a vízi sportok kedvelőinek is: lehetőség nyílik vízisízni, szörfözni, búvárkodni, horgászni. De azok számára sem okoz csalódást, akik teniszezni, golfozni akarnak, vagy megtekinteni egy fantasztikus arab lóversenyt. Ha egzotikumra vágynak csak fel kell ülniük egy tevére, s bebarangolni a végtelen (tunéziai) Szaharát.

Tunéziába utazva Afrikát fedezzük fel, s vele együtt a muzulmán és arab világot. A kulturális örökséget itt olyan civilizációk hagyták hátra, mint pl. a pun és a római birodalom. Tunéziának több arca van; háromezer éves történelmének, egyedi kultúrájának ékes bizonyítékai Hammamet és Sousse medinái, El Jem amfiteátruma, a berberek lakta Matmatai barlangok, Karthágóért, a csodás mediterrán térség birtoklásáért folyó pun háborúk.

Modern idegenforgalmi létesítményei, jól kiépített infrastruktúrája, nyugati színvonalú szállodái mellett a tunéziaiak utánozhatatlan, szívélyes vendégszeretete, ami garancia egy felejthetetlen nyaraláshoz. Segítségünkkel gondtalanul fedezheti fel Tunéziát akár körutazó programjainkat választja, ahol az ország legfontosabb látnivalóit, kulturális és művészeti emlékeit mutatják be tapasztalt idegenvezetőink, akár a tengerparti pihenés felejthetetlen élményei csábítják.

A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül legnagyobb a főváros, Tunisz, de turisztikai szempontból inkább Sousse, Hammamet és Monastir bír nagyobb jelentőséggel.

A csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házi patikával felkészülniük.

Főváros: Tunisz

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://www.discovertunisia.com/en/

Időeltolódás: -1 óra (téli időszámításkor nincs időeltolódás)

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 230V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: kérjük, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Időjárás

Az ország mediterrán éghajlattal rendelkezik, meleg és száraz nyárral és enyhe téllel. A legjobb tavasszal utazni, március közepétől május közepéig. A nyár a tengerpartra utazóknak ajánlott, ekkor van a főszezon. A sivatagi kirándulásokra késő ősz, november a legalkalmasabb, mert nyáron nagy a forróság.

TunéziaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)67811131720211915117
Legmagasabb hőmérséklet (°C)141618212429323331252016
Páratartalom (%)747272696560586066717274
Esős napok száma (havonta)13121196523791114


 

Oltások

Egészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, hastífusz

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: a turisták által látogatott régiókban az általános közegészségügyi helyzet jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió legjobban kiépített és felszerelt egészségügyi hálózatával. A csapvíz nem fogyasztható.

Beutazási információk

Vízum: a magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában maximum 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Tunéziában. Belépéskor adatlapot kell kitölteni, amit a tartózkodás során végig meg kell őrizni és kilépéskor leadni. Az esetleges túltartózkodást súlyos pénzbírsággal büntetik. A Tunéziába való belépéshez legalább még három hónapig érvényes útlevél szükséges.

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség és Konzulátus, Tunisz

Cím: 12, rue Achtart, Nord-Hilton, 1082 Cite Mahrajene - Tunis
Telefon: +216-71-780-544, 71-784-849
Ügyelet: +216-98-222-339
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szentgyörgyi Zoltán
Konzul: Faragó Sándor
E-mail: mission.tun@mfa.gov.hu
Honlap: tunisz.mfa.gov.hu

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?tunezia#d

Utazások

Élménybeszámolók