Türkmenisztán

Türkmenisztán Közép-Ázsiában található, nyugatról a Kaszpi-tenger határolja. 1991-ig a Szovjetunió része volt, ezután Saparmyrat Nyýazow személyi kultuszt épített ki, s ezzel a világtól elzárta a több mint 5 millió fős országot. 2006-óta Türkmenisztánnak új vezetője van, aki igyekszik visszavezetni államát a nemzetközi közösségbe, ám még így is a világ egyik legzártabb országa maradt, ahová külföldi csak a legritkább esetben kaphat beutazóvízumot.

Az ország nagy részét lenyűgöző sivatagi táj uralja. A főváros látványosan kiépített, de vidéken az emberek nyomorban élnek.

Főváros: Asgabat

Időeltolódás: + 3 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset-, és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 220V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Öltözködési tanácsok: kérjük, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Időjárás

Szubtrópikus sivatagi éghajlat jellemzi, kevés csapadék hullik. A tél enyhe, bár északon -15°C is előfordulhat. A csapadékosabb időszak januártól májusig tart. Nyáron 40°C feletti hőmérséklet sem szokatlan.

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, meningitisz, tífusz, gyermekbénulás

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni. Csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. A fővárosi szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.

Beutazási információk

Vízum: Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum előzetes beszerzésével léphetnek be a Türkmén Köztársaság területére. Vízumigényléssel kapcsolatban a bécsi külképviseletét az illetékes: www.botschaft-turkmenistan.at/en.

Az útlevélnek a belépéstől kezdődően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?turkmenisztan

Utazások

Élménybeszámolók