Uganda

Uganda Afrika gyöngyszeme. Tele élettel és csodálatos emberekkel. Kampalának igazi nagyvárosi hangulata van, tele éttermekkel, night clubokkal és a világ minden tájáról érkezett emberekkel. A látkép igen színes: mecset, keresztény és indiai templom egyaránt tarkítja. Igazi multikulturális hely. Afrika New Yorkja.

Ugandai Rwenzori Nemzeti Park ad otthont az Afrikában található legmagasabb hegyláncnak, mely a Hold Hegyei nevet kapta és nem mellesleg innen ered a Nílus. A kalandra vágyók ugorjanak el Jinjaba, mert a város környékén gyönyörű raftingtúrában lehet részünk. Ugandában van a legnagyobb főemlős koncentráció a földön. Pl. itt találkozhatunk a hegyi gorillával, ami az egyik legritkább állat bolygónkon. Erre a legnagyobb az esélyünk, ha elutazunk a Bwindi Impenetrable Nemzeti Parkba.

Gulu, északon fekszik, közel a szudáni határhoz. Húsz évig tartó polgárháború központja volt. Igazi konfliktus utáni város, tele élettel és csodálatos, de háborús traumával küszködő emberekkel.

Főváros: Kampala

Helyi idegenforgalmi hivatal oldalahttp://www.visituganda.com/index.php

Időeltolódás: +1 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 240V/50Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de esetleges visszaélések miatt javasoljuk, hogy készpénzben  fizessenek. (EUR, USD). A pénzváltást (EUR, USD) hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Biztonsági tanácsok: ne viseljenek drága órát, ékszereket és ne tartsanak maguknál jelentős összegű készpénzt. Az értékeket javasoljuk széfben tárolni. Javasoljuk, hogy kirándulások során az útlevélről és vízumról készített másolatot vigyék magukkal. Az utazást kizárólag tapasztalt, helyi partner kíséretében javasoljuk.

Időjárás

Az országban a trópusi éghajlat uralkodik. Délről észak felé haladva csökken a csapadék mennyisége. Délen szinte nincs is száraz évszak, ez észak felé haladva egyre hosszabb. Esős évszakok: márciustól májusig, valamint október és november.

A Viktória-tónak olyan hatása van a környezetére, mint a tengereknek a partvidékekre: enyhíti a hőmérséklet-ingadozást és megnöveli a felhőzetet és a csapadékmennyiséget.

Uganda - KampalaIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)262626252525252526262626
Legmagasabb hőmérséklet (°C)171717171716161616171717
Esős napok száma (havonta)131317201675810151815


 

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóközpont (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, meningitisz, tífusz, diftéria-tetanusz-gyermekbénulás (Di-Per-Te). Malária tabletta szedése javasolt.

Kötelező oltás: sárgaláz

Higiénia: Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala a fővároson kívül nagyon alacsony színvonalú. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak,  ezért ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Csapvíz nem fogyasztható, kerüljék a jégkockával szolgált italok fogyasztását. A boltban vásárolt, előre csomagolt üveges víz fogyasztását javasoljuk.

Beutazási információk

Vízum: magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be az Ugandai Köztársaságba. A vízumot előzetesen online kell igényeli.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges.
A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 12 hónapig érvényes útlevél.

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek kategóriájába tartozik. Egyes részei I. Nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába tartozik.

Magyar képviselet szükség esetén


Tiszteletbeli Konzul, Kampala

Tiszteletbeli konzul: Gordon WavamunnoMobil: +256 752 757 777
Cím: Plot No. 22 Nakawa , Jinja Road Kampala, Uganda
Telefon: +256 (414) 505 662
Közvetlen telefonszámok: +256 (414) 505 664/5/6
E-mail: hungconsul@spearmotors.co.ug

Akkreditált magyar külképviselet Nairobiban található.

Minden további fontos információt megtalálnak az ország konzuli oldalán: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?uganda

Utazások

Élménybeszámolók