Venezuela

Venezuelát a természet bőkezűen elhalmozta minden szépséggel, az ország közel 40 százaléka nemzeti park és természetvédelmi terület. Lélegzetelállító a közel egy kilométer magas Angel-vízesés a Canaima Nemzeti Parkban (a Föld legmagasabb vízesése), az Orinoco folyó deltavidéke pedig ma a Dél-Amerikai ökoturisták egyik legfelkapottabb célpontja. Isla Margarita “az örök nyár szigete”, a Karib térség egyik fehér homokos tengerpartja, mely csodálatos strandokkal várja a turistákat. A venezuelaiak szerint, amikor Isten a földet teremtette, az ördög mindenbe beleszólt, de egyszer elaludt, és Isten akkor teremtette Venezuelát, adott neki mindenféle kincset: kőolajat, érceket és csodálatos tájakat. Az országot a karibi mennyország kapujaként is hívják, ideális a kikapcsolódásra és aktív pihenésre vágyó utasoknak is, akik túrázhatnak, snorkelezhetnek, búvárkodhatnak, kitesurfözhetnek, siklóernyőzhetnek, szörfözhetnek és így tovább.

Míg más dél-amerikai országok tangóról, Machu Micchuról vagy karneválokról híresek, addig Venezuela nemzetközi hírneve az olaj, Hugo Chávez elnök pimasz politikai stílusa és egy-egy nemzetközi szépségverseny győztese körül forog. De azért Venezuela ezeknél a címlap sztoriknál jóval többet tud. Itt vannak pl. az Andoknak csúcsai; a leghosszabb Karib partszakasz; a nyugodt szigetek közt ringó türkizkék tengervíz; a kajmánoktól, vízidisznóktól, piranháktól és anakondáktól hemzsegő lápok; a ködös Amazon és a lapos tetejű hegyekkel meg-megszakított szavanna. A legjobb az egészben, hogy mindezek a látnivalók egy napos buszos kirándulás keretében megtekinthetők vagy maximum egy rövid repülőútra vannak egymástól.

Főváros: Caracas

Időeltolódás: Mínusz 6 óra

Biztosítás: Ajánlott a mindenre teljes körűen kiterjedő baleset és betegség biztosítás megkötése.

Feszültség: 120V/60Hz, adapter szükséges.

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Közel fekszik az egyenlítőhöz, így a hőmérséklet nem sokat változik, csak a domborzat függvényében. 1000 méterenként 6,5°C-t esik a hőmérséklet. A turista szezon egész évben tart. A száraz évszak novembertől májusig tart, míg a csapadékos évszak az év további részében. A száraz évszakban kellemesebb utazni, főleg a kirándulóknak és városnézőknek kedvez, míg a vízesések az esős évszakokban sokkal intenzívebbek, a száraz évszakban kevésbé látványosak és hajóval néha megközelíthetetlenek. A venezuelaiak szeretnek az ünnepekkor utazni, a közlekedés és szállások ekkor zsúfoltak és drágábbak is.

Venezuela - CaracasIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Legmagasabb hőmérséklet (°C)252628282727262728272626
Legalacsonyabb hőmérséklet (°C)151516161818181717171716
Napos órák száma (naponta)899777888877
Esős napok száma (havonta)33248131211111086

OltásokEgészségvédelem: Kötelező és ajánlott oltásokkal kapcsolatban felvilágosítást nyújt: Nemzetközi Oltóhely (1138 Bp., Váci út 174., Tel.: 465-3809, www.oltokozpont.hu), vagy a megyei ÁNTSZ-ek.

Ajánlott oltások: sárgaláz, Hepatitis A, Hepatitis B, veszettség, hastífusz, meningitis.
Fertőzött területeken malária tabletta szedése javasolt.

Kötelező oltás: nincs

Higiénia: Venezuelában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak – azokat is az általában automatikusan hozzá adott szívószállal. Jéggel készített italok fogyasztása is csak a színvonalasabb éttermekben javasolt. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés.


Beutazási információk

Vízum: A beutazáshoz vízum nem szükséges.
Magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be az országba. A beutazás előtt a repülőgépen két formanyomtatványt kell kitölteni, egyet az idegenrendészeti hatóság (Tarjeta Única de Control Migratorio), a másikat a vámszervek számára. Az idegenrendészeti szervek nyomtatványát meg kell őrizni, mert a kilépéskor kérhetik. A vámnyilatkozatot az országba történő belépéskor végleg elveszik.
A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél.

További információk: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?venezuela#c

A legközelebbi magyar – egyben a felügyelő - nagykövetség Quitóban, Ecuadorban található.

Magyar képviselet szükség esetén


Tiszteletbeli Konzul, Caracas
1. Tiszteletbeli konzul: Enrique Fried Beckhoff Benkö
Cím:Calle La Cinta Qta. Marimar PA Urb. Las Mercedes, Caracas
Telefon: +58-212-994-1031
E-mail: consuladohungria2014@gmail.com
Konzuli kerület:Venezuelai Bolivári Köztársaság

2. Tiszteletbeli konzul: Nyisztorné Kristóffy-Jeszenszky Judit
Cím: Centro Cultural Venezolano-Húngaro, “Casa Húngara”, Av. Alvarez Michaud, Urb. Los Chorros
Telefon:+58-212-257-4651
E-mail: judithkjn@gmail.com
Konzuli kerület:Venezuelai Bolivári Köztársaság

Tiszteletbeli konzul, San Cristóbal

Tiszteletbeli konzul: Tóth István
Cím: Carrera 21 Nro. 12-70 Pirineos Suites 5-2. San Cristóbal Edo. Táchira Venezuela
Telefon: +58-763-558-763
Mobil: +58 414-7075-090
Konzuli kerület: Mérida, Táchira és Zulia tartomány
E-mail: hungriamanaca@hotmail.com

 

Utazások

Élménybeszámolók