Bulgária

A vad, erdős hegységek távoli falvaitól és varázslatos kolostoraitól a vibráló modern városokig és a Fekete-tenger partját ölelő hosszú, homokos strandokig, Bulgária bőségesen megjutalmazza felfedezőit.

Templomok és ikonok
A bolgár kultúrában rendkívül fontos szerepet foglal el a vallásos művészet, így bármerre járunk,  gyönyörű, időtlen ikonokat láthatunk múzeumokban, templomokban és kolostorokban. Megnyerő, 19. századi vallási falfestmények díszítik Bulgária legfontosabb kolostorainak falait. A török hódoltság ideje alatt épült templomokat a szándékosan szerény és feltűnésmentes megjelenéseiről lehet beazonosítani.

Hegyek és erdők
Hét különböző hegység húzódik keresztül-kasul az országon, így Bulgária igazi túra-, és hegymászó paradicsom. Kiterjedt túraútvonal-rendszer és menedékházak várják a túrázókat. Érintetlen alpesi erdők, tavak, vízesések és bugyborékoló patakok várnak felfedezésre; medvék, hiúzok és farkasok barangolnak a környéken és a síeléstől a barlangászaton át a kajakozásig minden kipróbálható.

Fekete-tenger partvidéke
 A nagy üdülőhelyek hosszú, szakszerűen karbantartott homokos strandjai felveszik a versenyt a legnépszerűbb földközi-tengeri célállomásokkal, így ha csak pihenni, napozni és vízi sportolni szeretne valaki, arra kiváló úti cél ez a térség. A napernyőktől és a jet-ski-ktől távolabb kisebb, hagyományos, tengerparti városokat, illetve csendes faházakkal és hosszú, macskaköves utcákkal teli településeket találunk. Még a két legnagyobb parti város – Várna és Burgasz – közvetlen közelében is választhatunk nyugalmasabb strandokat.

Ősi romok
A félelmetes trákok rányomták bélyegüket Bulgária déli és középső területére, ahol még a mai napig láthatóak egykori királyaik és nemeseik síremlékei. A görög és hellenisztikus gyarmatosítás 2500 éves jelei a part mentén jól láthatók, míg máshol az erődítmények, fürdőházak és színházak mutatják az egykor hatalma teljében lévő Római Birodalom kiterjedését és erőforrásait.

Főváros: Szófia

Helyi idegenforgalmi hivatal oldala: http://bulgariatravel.org/en/

Időeltolódás: +1/2 óra

Feszültség: 220/50 Hz

Fizetés: A bankkártyákat a legtöbb reptéren és szállodában elfogadják, de javasoljuk, hogy készpénzt (EUR, USD) is vigyen magával. A pénzváltást hivatalos pénzváltóban, hotelekben, bankokban ajánljuk.

Időjárás

Tengerparti nyaraláshoz júniustól szeptember elejéig javasoljuk az utazást.


Napospart I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Legalacsonyabb hőmérséklet °C -1 -2 1 7 12 15 19 18 14 11 6 1
Legmagasabb hőmérséklet °C 6 7 11 16 21 26 31 29 26 21 13 7
Napos órák száma 2 4 4 6 8 9 11 10 7 6 3 1
Esős napok (nap/hónap) 10 9 8 9 10 9 6 4 4 7 10 10

Oltások

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Ajánlott oltások: Hepatitis A, Hepatitis B

Beutazási információk

Magyar állampolgárok érvényes magánútlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be az országba. Javasoljuk, hogy úti okmánya min. 6 hónapig legyen érvényes.

Turista célú, max. 90 napot meg nem haladó tartózkodáshoz vízum beszerzése nem szükséges.

További, aktuális információk a konzuli szolgálat oldalán.

Magyar képviselet szükség esetén


Nagykövetség Szófia

Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000
Telefon: +359-963-1135, 963-1136
Ügyelet: Mobil (00)-(359)-(888)-813-080
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Balázsné Harangozó Tekla
E-mail: mission.sof@mfa.gov.hu
Honlap: szofia.mfa.gov.hu

 

Utazások

Élménybeszámolók